Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ

e62d41acb0debb273985614c9962a5ef_XLΓράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Σημαντικές αποφάσεις αναμένεται να λάβει η βουλγαρική βουλή αλλάζοντας τα στρατιωτικά δεδομένα της χώρας και προωθώντας την επανα στρατικοποίηση της.

Σύμφωνοι με δημοσιογραφικές πληροφοριες, καταργείται η από το 2008 απόφαση για εθελοντική θητεία στις ένοπλες δυνάμεις και επανέρχεται η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία. Όπως αναφέρεται, το βουλγαρικό κόμμα Πατριωτικό Μέτωπο, που μετέχει στην κυβέρνηση συνεργασίας, προωθεί νόμο για την επαναφορά μετά από οχτώ χρόνια της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείαw.

Το νομοσχέδιο προβλέπει σε πρώτη φάση εξάμηνη υποχρεωτική στρατιωτική θητεία από την ηλικία των 19 ετών, με προοπτική η υποχρεωτική θητεία να γίνει ενός έτους.

Δικαιολογώντας την απόφαση αυτή ο αντιπρόεδρος του Πατριωτικού Μετώπου, Krasimir Karakaçanov, ανέφερε ότι οι συνθήκες ασφαλείας στην Ευρώπη έχουν χειροτερέψει σε σημαντικό βαθμό και γι’ αυτό επιβάλλεται να ανανεωθούν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας για να μπορούν να αντιμετωπίσουν καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.

Το νομοσχέδιο συγκεκριμένα προβλέπει την συγκρότηση ενόπλων δυνάμεων 300.000 ετοιμοπόλεμων και με άριστη εκπαίδευση αντρών, που θα διασφαλίσουν την ακεραιότητα της χώρας από εσωτερικές και εξωτερικές απειλές.

Η Βουλγαρία από το 2004 εντάχτηκε στο ΝΑΤΟ παρά τις έντονες εσωτερικές αντιδράσεις, αλλά είχε χαλαρώσει κυρίως λόγω οικονομικών προβλημάτων την στρατιωτική της δομή . Τώρα όμως, όπως τονίζει ο υπουργός Άμυνας, Nikolay Nençev, οι σημερινές διεθνείς συνθήκες επιβάλλουν την οργάνωση μόνιμου στρατού παράλληλα με τον επαγγελματικό καθώς και την ανανέωση των οπλικών συστημάτων της χώρας.

Να σημειωθεί ότι η πρόσφατη συμμετοχή της χώρας σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ στην Μαύρη θάλασσα που στρέφονται ανοιχτά κατά της Ρωσίας, έχει προκαλέσει έντονη αντίδραση από τις φιλορωσικές πολιτικές δυνάμεις και έχει διχάσει την χώρα, ενώ αντίστοιχο μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με την μουσουλμανική μειονότητα η οποία επίσης έχει χωριστεί σε φιλορωσική και φιλοτουρκική παράταξη, με αντικείμενο τον ενεργειακό αγωγό Ρωσίας-Βουλγαρίας και Τουρκίας-Βουλγαρίας.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

1 Response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *