ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ «ΤΡΕΧΟΥΝ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΟΔΟ ΤΟΥ…ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

5/5 (5)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Ενώ εδώ στην Ελλάδα γίνονται τεράστιες προσπάθειες από το πολιτικομιντιακό κατεστημένο να λησμονήσουμε την ελληνικότατη ιστορία της Μακεδονίας μας, στην άλλη πλευρά του Αιγαίου δείτε τι γίνεται…

Όπως αναφέρεται με χαρακτηριστική μεγάλη έμφαση, που έχει πολλές ερμηνείες, οι Τούρκοι προβάλλουν το σημαντικό γεγονός ότι μετά από τεράστιες προσπάθειες βρέθηκε η λεγομένη «βασιλική οδός» την οποία διέσχισε ο Μέγας Αλέξανδρος στην κατεύθυνση του προς την Ανατολή για την κατάκτηση της Κεντρικής Ασίας.

Η οδός αυτή αποκαλύφτηκε 30 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Αττάλειας, στην περιοχή Güllük Dağı, εκεί όπου βρίσκονταν η αρχαία ελληνική πόλη Θερμεσσός. Το μέρος της οδού αυτής που βγήκε στην επιφάνεια έχει μήκος 1665 μετρά, όπως το μέτρησαν οι Τούρκοι αρχαιολόγοι και θεωρείται πως είναι υψίστης αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του αρχαιολογικού μουσείου της Αττάλειας, Cemil Karabayram, η οδός αυτή ήταν η κεντρική αρτηρία της Πισιδίας και ήταν ακριβώς ο δρόμος που τα μακεδονικά στρατεύματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου διάβηκαν στον δρόμο τους προς την Ανατολή.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι ο Μέγας Αλέξανδρος έχει κάνει μια στάση στην Θερμεσσό και μάλιστα υπάρχει και νεκροταφείο ελληνιστικής περιόδου στην περιοχή αυτή. Όπως ανέφερε ο νομάρχης Αττάλειας, Münir Karaloğlu, οι ανασκαφές θα συνεχιστούν για να ευρεθούν και άλλα στοιχεία από το πέρασμα ενός από τους μεγαλύτερους άντρες της παγκόσμιας ιστορίας από την περιοχή αυτή.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *