Η ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΟΥΔΑΣ ΤΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟ… ΜΕΙΟΔΟΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

5/5 (5)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Είναι γεγονός πως βάση της Σούδας έχει χαρακτηριστεί ένα από τα πιο πολύτιμα κεφάλαια της Ελλάδας. Η σκανδαλώδη συμφωνία που διέπει το καθεστώς της βάσης, είναι η Μutual Defence Cooperation Αgreement που υπεγράφη το 1990 και έκτοτε ανανεώνεται αυτόματα χωρίς κανένα όφελος από ελληνικής πλευράς, ενώ έχει συμπληρωθεί κατά καιρούς από διάφορα «Μνημόνια Κατανόησης», (ΜoUs).

Η βάση της Σούδας βρίσκεται υπό ελληνική διοίκηση αλλά με τις αμερικανικές δυνάμεις να διατηρούν τη διοίκηση και τον έλεγχο στο δικό τους προσωπικό, υλικό, λειτουργίες και εγκαταστάσεις. Οι στρατιωτικές αμερικανικές δυνάμεις στο νησί κινούνται ελεύθερα και οι χώροι που κατέχουν και χρησιμοποιούν είναι απαγορευτικοί για τις ελληνικές αρχές.

Σήμερα τα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία στους Αμερικανούς, οι σφαίρες επιρροής που διαμορφώνει η Ρωσία στην Μεσόγειο, η τελική φάση στην οποία έχει εισέλθει το Μεσανατολικό, ο ενεργειακός πόλεμος κ.α επηρεάζουν στρατηγικά τα συμφέροντα της Αμερικής.

Το «ECHELOΝ», το ηλεκτρονικό σύστημα της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) που μπορεί να «συλλάβει» και να αναλύσει σχεδόν όλα τα τηλεφωνήματα, φαξ, e-mails, και τέλεξ σε όλο τον κόσμο, το οποίο λειτουργεί με την σύμπραξη των χωρών του αγγλοσαξονικού άξονα στον οποίον μετέχουν η Μεγάλη Βρετανία, ο Καναδάς, η Αυστραλία, και Νέα Ζηλανδία ,και η δυναμική του οποίου πλαισιώνει τις ΗΠΑ, αποδυναμώνεται εξαιτίας της αντιευρωπαϊκής τάσης της Μεγάλης Βρετανίας. Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει η Κρήτη !!

Θεωρείται δεδομένη η επέκταση των αμερικανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων η μεγαλύτερη Αμερικανική Στρατιωτική παρουσία στο Νησί, ο μεγαλύτερος έλεγχος των πέριξ χώρων των αμερικανικών βάσεων και όλων των συστημάτων ασφαλείας στο Νησί, ( τα οποία θα τεθούν υπό την εποπτεία τους ), υπό τον φόβο μην δεχτούν επίθεση οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις .

Η Κρήτη πολύ σύντομα θα αποτελέσει και επίσημα το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ στον Κόσμο. Από εκεί θα συνεχίσει την εποπτεία της στην Ευρώπη. Ο έλεγχος του νησιού από την Αμερική με το πρόσχημα την ασφάλειας των αμερικανικών βάσεων θα είναι πολύ μεγάλος μέχρι καθοριστικός. Προσέξτε εδώ και ποιοι διακινούν το θέμα της ανεξαρτησίας της Κρήτης!

Με δεδομένο την διευρυνόμενη κρίση στην ευρύτερη περιοχή, ποιο είναι το μέλλον ποιο ρόλο καλείται να παίξει η βάση και η Κρήτη και κυρίως πως μπορεί η Αθήνα να προωθήσει τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας μέσω αυτού του τεραστίου στρατηγικού πλεονεκτήματος;;;

Με τις μνημονιακές κυβερνήσεις, μάλλον αυτό είναι αδύνατο αλλά….

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *