ΗΧΗΡΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ «ΧΤΥΠΗΜΑ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ

χαρτισΓράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Οριστική στροφή των Αμερικανών υπέρ του PYD, δηλαδή των Κούρδων της Συρίας, αναφέρει σε μακροσκελές αρθρο της η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα, Yeni Şafak, (18/6), με την πληροφορία ότι η Ζώνη Ασφαλείας που έλπιζε η Τουρκία να δημιουργήσει όντος του συριακού εδάφους, τελικά θα είναι κουρδική ζώνη που θα ενώνει τα δυο κουρδικά τμήματα της βορείου Συρίας και θα δημιουργεί τον Βόρειο Κουρδικό Διάδρομο.

guvenli_bolgeyi_abd_pydye_verecek_h177325_8799a

Η εξέλιξη αυτή έχει σοβαρότατες συνέπειες για την πολιτική της Τουρκίας στο συριακό, καθώς κλονίζονται ουσιαστικά όλες οι τουρκικές προσδοκίες ότι με την βοήθεια των Αμερικανών αλλά και των Γαλλογερμανών θα ανατραπεί η κουρδική προέλαση προς τη Μεσόγειο. Ήδη τουρκικές πληροφοριες κάνουν λόγο για Γάλλους κομάντος που πολεμούν στο πλευρό των Κούρδων εναντίον του ISIS.

Αυτή την στιγμή ο στρατηγικός στόχος των Κούρδων είναι να ενώσουν το Kobani με την κουρδική ζώνη του Afrin στα δυτικά, ενοποιώντας τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο τους με προοπτική δεύτερο βήμα την πρόσβαση στην Μεσόγειο. Εδώ υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρων ζήτημα μήπως η πρόσβαση αυτή γίνει μέσω της τουρκικής επαρχίας του Hatay, μια επαρχία που σύμφωνα με την Συρία κατέχει παράνομα η Τουρκία όπως το βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Ήδη η αλαζονεία του Ερντογάν κοστίζει πολύ ακριβά στην τουρκική οικονομία και έχει οδηγήσει σε πρωτοφανές για τα τουρκικά δεδομένα αδιέξοδο της πολιτικής του, σε σημείο να φτάσει να ελπίζει από την… Ρωσία να του δώσει κάποια λύση. Πράγμα φυσικά αδύνατο προς το παρών τουλάχιστον.

Η δεύτερη και πιο πιθανή ίσως επιλογή του Τούρκου προέδρου είναι να οδηγήσει την χώρα σε μια άνευ προηγουμένου σύγκρουση με αφορμή το Κουρδικό εναντίον και των δυο υπερδυνάμεων, που σίγουρα θα επιφέρει την οριστική καταστροφή και διάλυση της χώρας του.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *