ΗΤΑΝ «ΜΑΙΜΟΥ» ΤΟ ΑΠΟΤΥΧΟΝ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΟΥ 2016 ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ;;; (βίντεο)

5/5 (1)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Τρία χρόνια μετά το αποτυχόν πραξικόπημα στις 15-16 Ιουλίου του 2016 και πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, ενώ γεγονός είναι ότι από τότε ο Ερντογάν μεταλλάχτηκε σε ένα απρόβλεπτο, απειλητικό και άκρως εκδικητικό ηγέτη και σε αποσταθεροποιητικό παράγοντα της ευρύτερης περιοχής

Για το πραξικόπημα, έχουν γραφτεί πολλά αν ήταν «μαϊμού» ή όχι. Το πιθανότερο είναι ότι ο Ερντογάν ήξερε, (από καιρό ???), πως κάτι ετοιμάζεται για να τον ανατρέψει καθώς ο ίδιος ετοίμαζε προδιαγραφές χιλιάδων αξιωματικών στις κρίσεις του Αύγουστου.

Άφησε όμως να εξελιχτεί με το σκεπτικό της μεγάλης παγίδας που θα έπεφταν οι πραξικοπηματίες, προσφέροντας του την χρυσή ευκαιρία και το δικαίωμα με το πατατράκ που θα πάθαιναν, (όπως και έπαθαν), να αρχίσει το από καιρό σχεδιαζόμενο μεγάλο πογκρόμ εναντίον όλων των αντιπάλων του. Το γεγονός ότι είχε ουσιαστικά εξαφανιστεί μια εβδομάδα πριν από το πραξικόπημα μακριά από την Άγκυρα, δείχνει πολλά.

Εκείνο όμως που του ξέφυγε ήταν η μεγάλη έκταση που είχε πάρει το κίνημα και εδώ πραγματικά η κατάσταση κρίθηκε για λίγες ώρες, θέτοντας σε κίνδυνο την όλη παγίδα. Αυτό φάνηκε από τον τεράστιο και αναπάντεχο αριθμό των στελεχών και ανωτάτων αξιωματικών που συνελήφθηκαν σε όλη την Τουρκία, γεγονός που δίνει την αφορμή σε πολλούς να υποστηρίξουν ότι η κατάσταση ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί και ότι ο στρατός «βράζει». Αυτό όμως τον έκανε ακόμα πιο έξαλλο εναντίον όλων των αντιπάλων του.

Η απόδοση εκ των υστέρων της ηγεσίας του πραξικοπήματος σε Αμερικανούς, αν και μπορεί να έχει κάποια δόση αλήθειας, γίνεται κυρίως για να πιέσει ασφυκτικά τις ΗΠΑ να του αποδώσουν τον Φετουλάχ Γκιουλέν, παλιό πνευματικό του πατέρα που φθόνησε την αίγλη του και θέλησε γίνει ο ίδιος νέος Φετουλάχ Γκιουλέν, απόστολος του Ισλάμ και ηγέτης των απανταχού μουσουλμάνων.

Αυτή όμως η αντιαμερικανική υστερία, καθώς και η ολοένα και μεγαλύτερη σύγκρουση του με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιουργησε έντονες συνθήκες μεγάλης και ανεξέλεγκτης αποσταθεροποίησης.

Ο πλήρης ευτελισμός των ενόπλων δυνάμεων, ο αποκλεισμός μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας και η σκληρή απομόνωση τους σε συνδυασμό με την επαναφορά και εδραίωση όλων των ισλαμικών συμβολών που ήταν επί δεκαετίες μισητά από μεγάλη μερίδα του τουρκικού λαού, σε μια συγκύρια με ένα καυτό εξωτερικό περιβάλλον, προδιαγράφουν από μια θριαμβευτική αφετηρία, μια πολύ σκοτεινή και εκρηκτική συνέχεια. Τα νεοοθωμανικά οράματα που έχουν συσσωρεύσει εκατόμβες, προκαλούν την νέμεση στο υπερφίαλο και αλαζονικό του προφίλ.

Είναι γνωστό άλλωστε πως πολλά στρατηγικά κέντρα είχαν χαρακτηρίσει τον Ερντογάν σαν τον μοιραίο άνθρωπο που θα διαλύσει την χώρα του.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *