ΖΑΕΦ – ΜΠΟΡΙΣΩΦ : ΔΥΟ «ΓΑΙΔΑΡΟΙ» ΜΑΛΩΝΟΥΝΕ ΣΕ ΞΕΝΟ ΑΧΥΡΩΝΑ (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ)

5/5 (1)

Μόνο θυμηδία, αν όχι αγανάκτηση, προκαλεί η συνάντηση των δυο πρωθυπουργών, των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ και της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσωφ, που έγινε χωρίς διερμηνέα και αντί να παραδεχτούν πως είναι και οι δυο Σλάβοι και το παραμύθι περί Μακεδονίας δεν ισχύει, ο Μπορίσωφ ζήτησε συγγνώμη από τον Ζάεφ γιατί δεν…τον αποκάλεσε σκέτο Μακεδόνα. Μάλιστα

Όπως αναφέρεται «Βαθιά συγγνώμη» εξέφρασε ο βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ την Πέμπτη στα Σκόπια που αποκάλεσε πρόσφατα τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ ως «Βορειομακεδόνα», τονίζοντας ότι επρόκειτο για ακούσιο λάθος του.

Οι όροι «Βορειομακεδόνας» όπως και «Σλαβομακεδόνας» θεωρούνται προσβλητικοί για τους κατοίκους της Βόρειας Μακεδονίας, αφού οι ίδιοι χαρακτηρίζουν τον εαυτό τους ως «Μακεδόνες», όπως εξάλλου αναφέρει με σαφήνεια και η Συμφωνία των Πρεσπών.

«Είμαστε παράδειγμα για τα Βαλκάνια στη Δυτική Ευρώπη, άλλωστε δεν θα ήταν δυνατή η συμφωνία με την Ελλάδα, εάν δεν είχε επιτευχθεί η συμφωνία με τη Βουλγαρία», είπε ο Ζάεφ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον βούλγαρο πρωθυπουργό.

Και πρόσθεσε: «Αποφασίσαμε για τέσσερα ιστορικά ζητήματα που θα γιορτάζονται από κοινού και υποσχεθήκαμε να βρούμε λύση για την ιστορική προσωπικότητα του ήρωα Γκότσε Ντέλτσεφ, ο οποίος συνδέει τους δύο λαούς μας. Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και η Βουλγαρία θα συνεχίσουν να τον τιμούν μέσα από τη γλώσσα της αμοιβαίας κατανόησης».

Μετά τη συνάντηση στο κυβερνητικό μέγαρο οι δύο πρωθυπουργοί μετέβησαν στον τάφο του Γκότσε Ντέλτσεφ, όπου κατέθεσαν στεφάνια (φωτογραφίες κάτω από τον λογαριασμό του Ζάεφ στο Twitter).

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *