ΕΤΣΙ… «ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΟΥΝ» ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

5/5 (1)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Άλλη μια εγκληματική κακοποίηση ενός περικαλλούς δείγματος του αρχαιοελληνικού πολισμού, διέπραξαν οι Τούρκοι και αυτή την φορά το σκάνδαλο είναι τόσο μεγάλο που και ο ίδιος ο τουρκικός τύπος το έβγαλε στην δημοσιότητα προφανώς γιατί πλήττει τον τουρκικό τουρισμό.

Συγκεκριμένα το περικαλλές αρχαιοελληνικό θέατρο της Ασπένδου που βρίσκεται στην περιοχή της Αττάλειας, είχε κλείσει από τις τοπικές αρχές για 7-8 μήνες προκειμένου να ανακαινιστεί για να φιλοξενήσει το Διεθνές Φεστιβάλ Όπερας και Μπαλέτου. Όταν όμως ανοίχτηκε για να εκτεθούν για πρώτη φορά οι εργασίες ανακαίνισης του, η έκπληξη κάποιων δημοσιογράφων ήταν μεγάλη όταν αντίκρισαν στην θέση της κλίμακας των θέσεων να έχουν τοποθετηθεί… μάρμαρα κουζίνας, αντικαθιστώντας προφανώς τα φθαρμένα παλιά μάρμαρα.

Η εικόνα αυτή προκάλεσε την αγανάκτηση κάποιων, όπως του προέδρου του τοπικού Συμβουλίου Τουρισμού, Recep Yavuz, που χαρακτήρισε την όλη εργασία ανακαίνισης του μεγάλης αξίας τουριστικού και πολιτιστικού αυτού μνημείου, σαν πολιτιστική τραγωδία. Η περίπτωση αυτή μας θύμισε την περίπτωση της ανακαίνισης της ιστορικής μονής της Παναγίας Σουμελά του Πόντου, που επί πολλά χρόνια γίνονταν εργασίες ανακαίνισης για να καταγγελθούν στο τέλος σαν σκάνδαλο, εξ’ αιτίας της ασχετοσύνης αυτών που τις διενεργούσαν με αποτέλεσμα την κακοποίηση της μονής.

Σημειωτέον ότι οι Τούρκοι φιλοδοξούν στην επόμενη Διάσκεψη των ηγετών της ομάδας των G-20, που θα γίνει στην Αττάλεια και στην οποία θα συμμετάσχουν μεταξύ των άλλων και οι Ομπάμα, Πούτι και Μέρκελ, να τους παρουσιάσουν το αρχαίο θέατρο σαν δικό τους πολιτιστικό κατόρθωμα με… μάρμαρα κουζίνας!

Afferin Komsular!

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *