ΕΝΑΣ ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΥΠΟΓΕΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΜΙΤ ΜΕ ΤΟΝ…ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ

5/5 (1)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Με ένα πολύ ενδιαφέρων και αποκαλυπτικό άρθρο του γνωστού αρθρογράφου Abdulkadir Selvi της Χουριέτ, αποκαλύπτονταν πως εδώ και καιρό είχε ανοίξει θέμα συζήτησης για το αν ΜΙΤ έχει την δυνατότητα πρόσβασης πληροφοριών μέσα στις ένοπλες δυνάμεις. Το θέμα άνοιξε με ένα «μυστικό» (gizli) έγγραφο της ΜΙΤ στις 1 Ιουνίου 2019, με το οποίο η ΜΙΤ ζητούσε να ξεκαθαριστεί αν υπάρχει παλαιότερο έγγραφο που απαγόρευε από το παρελθόν την πρόσβαση της στον τομέα πληροφοριών του τουρκικού στρατού και ποιος το είχε εκδώσει.

Η αιτία για το άνοιγμα αυτού του θέματος είναι ότι σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της ΜΙΤ, στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 η ΜΙΤ δεν είχε από πριν καμία πληροφόρηση από το Γενικό Επιτελείο και αυτό αποδόθηκε σε έγγραφο που απαγόρευε την πρόσβαση της στο τομέα πληροφοριών των ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με την ΜΙΤ, υπήρχε ένα παλαιότερο έγγραφο του Γενικού Επιτελείου με τον κωδικό, «MY 114-1(C)», με το οποίο απαγορεύονταν η δραστηριότητα της ΜΙΤ στον τουρκικό στρατό. Το ποιος το είχε υπογράψει αυτό το έγγραφο αναφέρθηκε πως δεν είναι γνωστό. Πιο παλιά η ΜΙΤ υποστηρίζει πως είχε ελευθέρα αυτή την δυνατότητα.

Πως έχει όμως η πραγματικότητα σύμφωνα με τον Abdulkadir Selvi :
Το έγγραφο αυτό με τον κωδικό MY 114-1(C) όπως αναφέρεται παραπέμπει στην ημερομηνία 28 Νοεμβρίου του 2011 όταν είχε έρθει στην επικαιρότητα. Τότε ήταν αρχηγός του Γενικού Επιτελείου ο στρατηγός Necdet Özel. Ο Necdet Özel, είχε γίνει αρχιστράτηγος στις 4 Αυγούστου του 2011 μετά από την παραίτηση του διεκδικούντος την θέση αρχηγού του Επιτελείου Στρατού, στρατηγού Işık Koşaner και μιας σειράς άλλων επιτελών για να προωθηθεί αυτός στην θέση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου «πηδώντας» στην ιεραρχία τους άλλους στρατηγούς μετά από επιθυμία του ίδιου του Ερντογάν. Την περίοδο εκείνη είχαν ξεσπάσει οι υποθέσεις συνομωσίες για την ανατροπή του Ερντογάν, γνωστές σαν Ergenekon και Balyoz και ο Ερντογάν ήθελε ένα απόλυτο πιστό του στην θέση αυτή.

Στις 28 Νοεμβρίου του 2011 ο Necdet Özel’ υπέγραψε την απόφαση : «İSTH:2200-2386-11/İKK και Güv.D.İKK.Ş.2» η οποία ήρε την παλαιότερη απόφαση του έγγραφου MY-114-1(B) από το 2001, του τότε αρχηγού του Γενικού Επιτελείου στρατηγού Χουσεΐν Κιβρίκογλου, με την οποία η ΜΙΤ απαγορεύονταν να δραστηριοποιείται στις ένοπλες δυνάμεις

Ο Κιβρίκολγου, όπως αναφέρεται, ήταν αρχηγός του Γενικού Επιτελείου σε μια εποχή «δύσκολη» με πολλές ομάδες και χούντες στον στρατό. Ο ίδιος ήθελε να κάνει μια «εκκαθάριση» και όπως φαίνεται δεν ήθελε να έχει την ΜΙΤ «στα πόδια του» και για τον λόγο αυτό είχε υπογράψει αυτή την εντολή σύμφωνα με μια υπόθεσηç

Παρ’ όλα αυτά όπως τονίζεται το θέμα το αν έχει τελικά την δυνατότητα η ΜΙΤ να έχει πρόσβαρη στον τομέα πληροφοριών των ενόπλων δυνάμεων, είναι ένα ζήτημα που και μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου ακόμα δεν έχει λυθεί και θα πρέπει το ζήτημα αυτό να ξεκαθαριστεί όπως τόνιζε το άρθρο του Abdulkadir Selvi.

Το όλο ζήτημα που προέκυψε, εκτιμάται ότι παραπέμπει σε παλαιότερη ζητήματα εσωτερικής διαμάχης των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών που αναζωπυρώθηκαν μετά το αποτυχόν πραξικόπημα.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *