ΙΣΛΑΜΙΣΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ…ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ

4.8/5 (5)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Ένα από τα μεγαλύτερα θύματα του πολέμου στην Συρία, είναι η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά η οποία έχει λεηλατηθεί ανηλεώς από τους ισλαμιστές αντάρτες. Σπάνια αντικείμενα ελληνιστικής, πρωτοχριστιανικής και ελληνορθόδοξης βυζαντινής περιόδου, καθώς και πολύτιμα εκκλησιαστικά σκεύη, άγιες εικόνες και δισκοπότηρα, έχουν κλαπεί από τους Τζιχαντιστές και στη συνέχεια μέσω μαφιόζικων κυκλωμάτων πουλιούνται στο εξωτερικό, κυρίως στην Δύση, σε πρόθυμους αγοραστές.

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό άρθρο του Τούρκου αρθρογράφου- ερευνητή, Mehmet Yuva, της τουρκικής εφημερίδας Aydınlık, εδώ και πολλούς μήνες οργιάζει το λαθρεμπόριο ελληνιστικών και ελληνορθόδοξων εκκλησιαστικών αντικειμένων που έχουν κλαπεί από τους Τζιχαντιστές και μέσω Τουρκίας προωθούνται σε «ειδικά» κυκλώματα αποκοιμίζοντας φυσικά το ανάλογο κέρδος για όλους τους μεσάζοντες.

Μια σημαντική περιοχή της Συρίας που έχει γίνει επίκεντρο λεηλασίας είναι και η ελληνιστική και πρωτοχριστιανική πόλη, Afamya, που ήταν η πρωτεύουσα του γνωστού ελληνιστή ηγεμόνα, Σέλευκου Νικάτορ και είχε πάρει το όνομα της από το ιδρυτή της σαν η Σελεύκεια της Συρίας. Σε αυτήν την πόλη κατά τον άγιο Θεοδώρητο μόνασε ο Μέγας Βασίλειος. Εκεί μάλιστα ίδρυσε μοναστήρι για να τιμήσει τον πνευματικό του διδάσκαλο άγιο Μαρκιανό. Στόχος λεηλασίας έχουν γίνει και οι πόλεις της Λατάκκειας και της Λαοδικείας, η οποία στους χριστιανικούς χρόνους ήταν έδρα επισκοπής και επίνειο της Αντιόχειας

Οι περιοχές αυτές έχουν συληθεί όταν είχαν πέσει στα χέρια των ισλαμιστών ανταρτών που πολεμούν το καθεστώς Άσαντ. Ελληνορθοοξες εκκλησίες έχουν καταστραφεί και λεηλατηθεί από τους Τζιχαντιτές, άγιες εικόνες καθώς και άλλα πολύτιμα χρυσά εκκλησιαστικά σκευή μεγάλης αξίας που έχουν κλαπεί, έχουν πουληθεί μέσω Τουρκίας σε κυκλώματα μαφίας και έχουν μεταφερθεί στο εξωτερικό κυρίως στις πόλεις Νέα Υόρκη, Βερολίνο, Τελ Αβίβ και Παρίσι για να πουληθούν σε διάφορα μουσεία. Η διαδρομές μεταφοράς αυτών των πολυτίμων αντικειμένων από αυτά τα παράνομα κυκλώματα, είναι από τα συριακά σύνορα και τα συνοριακά φυλάκια που ελέγχονται κυρίως από τον λεγόμενο, «Συριακό Απελευθερωτικό Στρατό», καθώς και από τα συνοριακά φυλάκια προς τις τουρκικές πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας του Μαρτνίν και της Σανλιούρφας. Από εκεί τα τουρκικά μαφιόζικα κυκλώματα εκμεταλλευόμενα την μεγάλη αυτή πολιτιστική λεηλασία, (που μας θυμίζει την αντίστοιχη λεηλασία από τους Τούρκους της κατεχόμενης Κύπρου), προωθούν τα κλοπιμαία προς την Δύση.

Όλες αυτές οι αποκαλύψεις για την λεηλασία της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς σε μια χώρα όπως η Συρία όπου ο ελληνισμός, έλαμψε για πολλούς αιώνες, είναι πραγματικά θλιβερές και δυστυχώς δεν υπάρχει καμία αντίδραση για την μεγάλη αυτή πολιτιστική και θρησκευτική καταστροφή. Αλλά το πιο θλιβερό είναι πως ακόμα και σήμερα δεκάδες χιλιάδες Ρωμιοί Ορθόδοξοι, (Ρουμ Ορτοντόξ), ζουν εκεί και βιώνουν καθημερινά, ουσιαστικά αβοήθητοι, το μεγάλο μαρτύριο του αιματηρού αυτού εμφυλίου που εμπνευστήκαν κάποιοι αρρωστημένοι εγκέφαλοι με την λεηλασία, την καταστροφή και την γενοκτονία των χριστιανών της Μέσης Ανατολής.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *