ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΠΟΥ TEDROS ADHANOM “ΓΚΕΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ” ΑΡΧΗΓΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΛΕΙΔΩΜΑΤΟΣ

5/5 (4)

Γράφει Συντακτική Ομάδα Χειλαδάκη

Ο Tedros Adhanom είναι βιολόγος της Αιθιοπίας, ερευνητής δημόσιας υγείας και αξιωματούχος που έχει υπηρετήσει από το 2017 ως Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ένας μη γιατρός που εμπλέκεται στη γενοκτονία, είναι απλώς το άτομο που επιβλέπει την καταστροφή του πολιτισμού.
(Βίντεο – Ο Τένδρο προσπαθεί να σκοράρει στο τοπικό γκέι μπαρ / γυμναστήριο του).

Tedros Adhanom Ghebreyesus-γκει χορός βίντεο

Tedros Adhanom Ghebreyesus dancing video

… Ο ΠΟΥ αντιμετωπίζει κρίση αξιοπιστίας σήμερα. Και ενώ πολλά μπορούν να κατηγορηθούν για τη σύνθετη γραφειοκρατική νωθρότητα, ο μοναδικός άνθρωπος στο κέντρο της – Δρ. Ο Tedros Adhanom, ο γενικός διευθυντής της ΠΟΥ – φέρεται να προσωποποιεί τη διάβρωση στην αμεροληψία και την ορθότητα που αναμένεται από ένα τόσο επιβλητικό σώμα.
… Καθώς κάποιος μπαίνει στο ταξίδι του Τένδρο προς τον ΠΟΥ, σας εντυπωσιάζει το πώς ο ήπιος ηθικός Αιθιοπικός ηγέτης μπορεί να έχει μερικούς παροιμιώδεις σκελετούς στο ντουλάπι. [Είναι] πολιτικός σταδιοδρομίας με προσεκτικά επιμελημένο παρελθόν που δεν άφησε ποτέ την ηθική να παρεμποδίζει την πολιτική σκοπιμότητα, ή ένας καλός άνθρωπος με ατυχή γεγονότα υπό την ηγεσία του;

Για να κατανοήσουμε την άνοδο του Tedros ως επικεφαλής ενός παγκόσμιου οργανισμού, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την προέλευση και τις πολιτικές του επιλογές από την αρχή της ζωής.
ΑΡΧΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Όπως και με το μεγαλύτερο μέρος της Αφρικής, η Αιθιοπία είναι πολύ εθνικά διαφορετική, με διαφορές κυρίως στη γλωσσική κατηγοριοποίηση. Ένα μωσαϊκό 100 γλωσσών που μπορεί να ταξινομηθεί κυρίως σε τέσσερις ομάδες, οι βασικές εθνικότητες της χώρας είναι το Oromo, η Amhara, η Σομαλία και το Tigray, αποτελώντας περισσότερο από το 75% του πληθυσμού.

Ο Tedros γεννήθηκε το 1965 στην Asmara, η οποία έγινε πρωτεύουσα της Ερυθραίας μετά την ανεξαρτησία της από την Αιθιοπία το 1991 και μεγάλωσε στην περιοχή Tigray της βόρειας Αιθιοπίας.

Εθνοτικός Tigray, έγινε μέλος του Tigray People’s Liberation Front (TPLF), ένα εθνο-εθνικιστικό κίνημα για να εξασφαλίσει θέση για τους Tigrays στην εθνική πολιτεία. Το TPLF βρισκόταν σε μεγάλο βαθμό στην έδρα της εξουσίας (μέσω ενός κοινού μέτωπου), από την ανατροπή ενός καθεστώτος που θεωρείται συμπαθητικό για την εθνικότητα της Amhara το 1991. Κυρίως, οι Tigrays, ένα ποσοστό 6% του πληθυσμού της Αιθιοπίας, κατέχουν την περισσότερη πολιτική εξουσία.

Οι δημόσιοι συναγερμοί εξαφανίστηκαν το 2017 όταν ο Τέντρος, αμέσως μετά τον διορισμό του αρχηγού της ΠΟΥ, διόρισε τον Ρόμπερτ Μουγκάμπε, άφησε, τον πολύ κακοήθεις πρώην πρόεδρο της Ζιμπάμπουε, ως πρεσβευτής καλής θέλησης στην ΠΟΥ. Είναι προφανές ότι ένα quid-pro-quo για μια εκλογική νίκη νωρίτερα, ακόμη και οι ισχυρότεροι υποστηρικτές του Tedros εξεπλάγησαν με την αθωότητα της απόφασης. Αρκετοί πρώην και σημερινοί υπάλληλοι της ΠΟΥ δήλωσαν ιδιωτικά ότι αποθαρρύνονται για την «κακή κρίση» και τον «εσφαλμένο υπολογισμό» του Τένδρο. Αυτές οι λέξεις είναι κρίσιμες καθώς εμφανίζονται σε επαναλαμβανόμενες συχνότητες στην γκρίζα κληρονομιά που άφησε ο άντρας στην επαγγελματική του έκταση άνω των τριών δεκαετιών.

ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι ο Tedros ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ευθυγραμμίζοντας με το TPLF, μια σκληρή αριστερή οργάνωση που αργότερα έγινε μέλος του Λαϊκού Επαναστατικού Δημοκρατικού Μετώπου της Αιθιοπίας, ενός συνασπισμού αριστερών κομμάτων που κυβέρνησαν την Αιθιοπία μέχρι πέρυσι (το TPLF ήταν ταξινομημένο ως τρομοκρατική οργάνωση στην παγκόσμια βάση δεδομένων για τον τρόμο) Σύμφωνα με μια εφημερίδα της Αιθιοπίας, ο Tedros κατατάχθηκε ως το τρίτο πιο σημαντικό μέλος της μόνιμης επιτροπής πολιτικού γραφείου του TPLF.

Ως σημαντικό μέλος του TPLF, ο Tedros προσχώρησε στο υπουργείο Υγείας της Αιθιοπίας και ανέβηκε στις τάξεις για να γίνει υπουργός υγείας της χώρας το 2005. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, που διήρκεσε μέχρι το 2012, πιστώθηκε για τις εργασίες για τη μείωση των ποσοστών HIV, ιλαράς και ελονοσίας.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου εμφανίστηκαν ισχυροί ισχυρισμοί για το TPLF που εμπλέκεται σε «συστηματικές διακρίσεις και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» αρνούμενοι την επείγουσα υγειονομική περίθαλψη στην εθνική ομάδα της Amhara λόγω της σχέσης τους με το κόμμα της αντιπολίτευσης. Το 2010, η Human Rights Watch έγραψε μια έκθεση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η βοήθεια με τη μορφή τροφίμων και λιπασμάτων παρακρατήθηκε από τους τοπικούς χωρικούς της Amhara.

(αριστερά, κάνοντας το χέρι Illuminati)

Οι συνεντεύξεις από μια ομάδα παρατηρητών το 2009 με αρκετά άτομα σε τρεις περιοχές της Αιθιοπίας προκάλεσαν εκτεταμένη καταστολή της πολιτικής διαφωνίας με τον περιορισμό της πρόσβασης σε βασικά κυβερνητικά προγράμματα για τα τρόφιμα και την υγεία. Η έκθεση που εκδόθηκε από το Human Rights Watch ήταν ενοχλητική για το πώς η κυβέρνηση του Tedros χρησιμοποίησε πόρους και βοήθεια που υποστηρίζονται από δωρητές ως εργαλείο για την εδραίωση της εξουσίας.

Δεδομένων των ισχυρών εθνοτικών ρωγμών μεταξύ του Tigray και των εθνών της Amhara, αυτοί οι ισχυρισμοί άρχισαν να κερδίζουν περαιτέρω αξιοπιστία καθώς τα ποσοστά γεννήσεων ήταν σημαντικά χαμηλότερα στην περιοχή Amhara σε σύγκριση με άλλες περιοχές και δύο εκατομμύρια άνθρωποι Amhara «εξαφανίστηκαν» από την επακόλουθη απογραφή πληθυσμού.

Επίσης, τη στιγμή που ο Tedros αποχώρησε από το αξίωμα του υπουργού υγείας, η περιοχή Amhara είχε σοβαρές επιδόσεις στους δείκτες υγείας σε σύγκριση με την περιοχή Tigray. Η κάλυψη της υγείας (αναλογία ιατρού προς πληθυσμό) ήταν 5Χ μεταξύ των δύο περιοχών και η βρεφική θνησιμότητα ήταν πολύ διαφορετική.

Εάν οι καιροί δεν ήταν τόσο ζοφεροί, θα ήταν γελοίο να πιστεύουμε ότι ένας πολιτικός σταδιοδρομίας, με ισχυρισμούς περί διακρίσεων σε θέματα υγείας στους συμπατριώτες του, θα συνεχίσει να ηγείται του ΠΟΥ, όπου η καθολικότητα και η ισότητα στην υγειονομική περίθαλψη κατοχυρώνονται ως πυρήνας αρχές.

ΚΑΛΥΨΗ ΕΠΙΔΗΜΙΑΣ

Πηγαίνοντας στο βιογραφικό του Tedros, ένα προσεκτικά επιμελημένο έγγραφο για την προσφορά του για τη θέση του γενικού διευθυντή της ΠΟΥ, είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι υπάρχει μια ύποπτα βιαστική αναφορά του χρόνου του ως υπουργού υγείας της Αιθιοπίας – τα επτά βασικά χρόνια του επαγγελματική σταδιοδρομία ως υπουργός υγείας και το κύριο προσόν για την υποβολή προσφορών του. Ωστόσο, αυτά τα επτά χρόνια συμπυκνώνονται σε τρεις βαθμούς που προκρίνονται λίγο περισσότερο από μια αναφερόμενη αναφορά.

Ενώ υπάρχει άξια πίστωσης για την επέκταση των υποδομών υγείας (αν και γεωγραφικά επιλεκτική), και το έργο για τη μείωση της θνησιμότητας του HIV και της ελονοσίας, υπάρχει μια περίεργη παράλειψη της επιδημίας της χολέρας στο βιογραφικό του.

Ανακαλύπτοντας λίγο πιο βαθιά, είναι προφανές ότι ο Tedros βρισκόταν σε μια εκστρατεία για να ξαναγράψει το αμφισβητήσιμο παρελθόν του σε αυτήν την πτυχή. Τρεις καταστροφικές επιδημίες χολέρας εμφανίστηκαν στην Αιθιοπία (2006, 2009, 2011) υπό τον έλεγχο ως υπουργός υγείας. Η απάντηση του Tedros ήταν να επαναπροσδιορίσουμε το ξέσπασμα σε κάτι λιγότερο επιζήμιο. Έτσι, η χολέρα ξαφνικά – και κακώς – ταξινομήθηκε ως οξεία υδαρή διάρροια (AWD) στα κρούσματα στην Αιθιοπία.

Το AWD είναι μια δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση που προκαλείται από το νερό που έχει μολυνθεί με το βακτηρίδιο της βολιβολόλας. Οπουδήποτε αλλού στον κόσμο ονομάζεται απλώς χολέρα. Όχι όμως στην Αιθιοπία, όπου οι διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις παραδέχθηκαν ιδιωτικά ότι τους επιτρέπεται να το αποκαλούν AWD και δεν επιτρέπεται να δημοσιεύουν τον αριθμό των ατόμων που πλήττονται.

Ο Tedros ανησυχούσε προφανώς για τον διεθνή αντίκτυπο εάν έπρεπε να βγάλουν νέα για ένα ξέσπασμα χολέρας, παρόλο που η ασθένεια δεν είναι ασυνήθιστη στην Ανατολική Αφρική.

Αλλά τα βακτήρια της χολέρας βρέθηκαν σε δείγματα που ελέγχθηκαν από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες. Μόλις άρχισε να εμφανίζεται σοβαρή διάρροια σε γειτονικές χώρες, η αιτία αναγνωρίστηκε ως χολέρα.

Η Σομαλία, που συνορεύει με την Αιθιοπία, αντιμετώπισε μια σοβαρή εστία και αναπτύχθηκε ένα εμβόλιο. Ωστόσο, το εμβόλιο δεν μπορούσε να εκδοθεί για την Αιθιοπία χωρίς η κυβέρνηση να επιβεβαιώσει ότι ήταν χολέρα.

Όχι μόνο υπήρχε ισχυρός ισχυρισμός ότι ο Τένδρο κάλυψε τρεις επιδημίες χολέρας στη χώρα του και θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τα γύρω κράτη, υποτίθεται ότι το έκανε αυτό για να αποφύγει τη διεθνή αμηχανία. Η ορολογία επηρέασε εάν οι εξωτερικοί οργανισμοί υγείας θα έλεγαν πόρους για να καταπολεμήσουν ένα ξέσπασμα των θανατηφόρων βακτηρίων.

Μια ομάδα αμερικανών γιατρών έγραψε στον Tedros το 2017 λέγοντας: «Η σιωπή σας για αυτό που είναι σαφώς μια μαζική επιδημία χολέρας στο Σουδάν γίνεται όλο και πιο κατακριτέα».

«Η αναπόφευκτη ιστορία που θα γραφτεί για αυτήν την επιδημία χολέρας σίγουρα θα σε ρίξει σε ένα ασυγχώρητο φως», έγραψαν, προσθέτοντας ότι ο Τένδρος «ήταν απόλυτα συνεπής στα τρομερά δεινά και τον θάνατο που συνεχίζει να εξαπλώνεται στην Ανατολική Αφρική».

Ακούγεται γνωστό;

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗ
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *