ΓΙΑΤΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΛΟΖΑΝΗΣ (βίντεο)

5/5 (2)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Φανερά πλέον θέτει θέμα για τη Συνθήκη της Λωζάννης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μιλώντας πριν από λίγο καιρό σε περιφερειακούς διοικητές της Τουρκίας άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα του ζημιώθηκε από την συμφωνία του 1923 που θέτει τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας.

Μεταξύ άλλων που ανέφερε ο Ερντογάν, είπε χαρακτηριστικά: «Το 1920 μας έδειξαν τη Συνθήκη των Σεβρών για να μας πείσουν το 1923 για τη Συνθήκη της Λωζάννης. Και κάποιοι προσπάθησαν να μας το παρουσιάσουν αυτό ως νίκη.

» Με τη Συνθήκη της Λωζάννης δώσαμε στους Έλληνες τα νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι. Είναι αυτό νίκη;» είπε.

Ο ίδιος συνέχισε: «Όσοι έκατσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Λωζάννη, δεν εκμεταλλεύτηκαν τη συνθήκη αυτή. Και επειδή αυτοί δεν την εκμεταλλεύτηκαν, δυσκολευόμαστε σήμερα εμείς».

Ο Ερντογάν ανέφερε ακόμη ότι με την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, σε συνδιασμό με την τρομοκρατία έγινε μια κεκαλυμμένη προσπάθεια κατοχής της Τουρκίας από εξωτερικές δυνάμεις που επιβουλεύονται τη χώρα.

«Αν αυτό το πραξικόπημα πετύχαινε, θα βρισκόμασταν σε μια κατάσταση ανάλογη με εκείνη της Συνθήκης των Σεβρών» κατέληξε.

Η Συνθήκη της Λωζάννης υπογράφτηκε στις 24 Ιουλίου 1923 και έθετε τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας. Καταργούσε τη Συνθήκη των Σεβρών, που είχε υπογραφεί τρία χρόνια νωρίτερα, η οποία είχε γίνει δεκτή από τον τελευταίο σουλτάνο, αλλά απορρίφθηκε από το κίνημα των Νεότουρκων, υπό την ηγεσία του Κεμάλ.

Παρακολουθώντας τα τουρκικά κανάλια όπου έχει αρχίσει μια μεγάλη συζήτηση για την συνθήκη της Λοζάνης την οποία μάλιστα υποστηρίζουν ότι έχει λήξει τα περισσότερα σχόλια ήταν ότι η Τουρκία υπέστη μεγάλη ήττα με αυτή την συνθήκη και μεταξύ των άλλων έχασε τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τα οποία δικαιούται

Περάν του ότι γίνεται προσπάθεια εσωτερικού αποπροσανατολισμού με την διοχέτευση της εσωτερικής κρίσης προς την δική μας πλευρά, υπάρχει και ένα άλλο σημαντικό στοιχείο.

Την συνθήκη της Λοζάνης υπέγραψε ο Ισμέτ Ινονού, δεξί χέρι του Κεμάλ Ατατούρκ. Άρα ο κεμαλισμός απέτυχε στην περίπτωση αυτή να προάγει τα τουρκικά συμφέροντα, (από δημόσια συζήτηση στο τουρκικό κανάλι Ahaber). Άλλη μια αφορμή για να καθίσει στο ειδώλιο ο άθεος κεμαλισμός από μια καινούργια Τουρκία του Ισλαμιστή Ερντογάν, που θέλει να επανορθώσει αυτή την μεγάλη αδικία προς την Τουρκία.

Το ζήτημα είναι ως που μπορεί να προχωρήσει αυτός ο υπερφίαλος, απρόβλεπτος και άκρως επικίνδυνος γείτονας ,που κάποιοι τον θεωρούν… φίλο και σύμμαχο μας.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *