ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΙΤΑΛΙΑ ΡΩΣΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΤΑ ΧΑΦΤΑΡ ΚΑΙ…ΕΛΛΑΔΑΣ

5/5 (7)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Για άλλη μια φορά με την δουλική ανεπάρκεια της εξωτερικής μας πολιτικής, αφού κανένας δεν μας υπολογίζει πλέον, οδηγούμαστε σε μεγάλη στρατηγική ήτα και στο θέμα της Λιβύης, καθώς η περίφημη Διάσκεψη του Βερολίνου θα επιβάλλει εκεχειρία που λειτουργεί κατά του Χάφταρ που έχει το πάνω χέρι στον πόλεμο και ετοιμάζονταν να μπει στην Τρίπολη,

Άμεση συνέπεια αυτής της εξέλιξης είναι, όπως μεταδίδουν πανηγυρικά τα τουρκικά ΜΜΕ, η ισχύς της συμφωνίας Τουρκίας Λιβύης που παραβιάζει τη εθνική μας κυριαρχία.

Συγκεκριμένα Κάλεσμα σε όλες τις δυνάμεις να απέχουν να απέχουν από εχθροπραξίεςκκατά πετρελαϊκών εγκαταστάσεων απευθύνει η Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει το μεσημέρι της Κυριακής όμως στην πραγματικότητα μπορούμε να πούμε ότι στρίμωξαν τον Χ.Χαφτάρ καθώς δίνουν το πετρέλαιο στα χέρια του Σάρατζ ενώ ζητάνε αφοπλισμό από βαρέα όπλα και μαχητικά που ουσιαστικά απευθύνεται στον Στρατάρχη Χ.Χαφτάρ που έχει στην κατοχή του τέτοια οπλικά συστήματα και βρίσκονταν στην φάση της προώθησης εναντίον της Τρίπολης.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος, το οποίο σήμερα επικαλείται το Reuters, η κρατική εταιρεία πετρελαίου NOC που εδρεύει στην Τρίπολη αναγνωρίζεται ως η μόνη νόμιμη οντότητα που επιτρέπεται να πουλά λιβυκό πετρέλαιο.

Το αίτημα αυτό γίνεται αφότου δυνάμεις πιστές στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ απέκλεισαν τους κύριους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου στην ανατολική Λιβύη.

Αν και ανεπιβεβαίωτο ακόμα γίνεται λόγος και για αφοπλισμό από βαρύ οπλισμό και αεροπορία των αντιμαχόμενων δυνάμεων κάτι που όμως αφορά την πλευρά του Χ.Χαφτάρ που έχει μαχητικά αεροσκάφη στην κατοχή του. Οι πολιτοφυλακές θα ενταχθούν σε κρατικές δυνάμεις ασφαλείαςÇ

Στο προσχέδιο των 55 σημείων χαιρετίζεται η ρώσο-τουρκική προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός. «Ζητούμε από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για τον τερματισμό των εχθροπραξιών, ώστε να επιτευχθεί μια αποκλιμάκωση και μια διαρκής κατάπαυση του πυρός», επισημαίνεται καλώντας παράλληλα σε αφοπλισμό ή ένταξη των λιβυκών πολιτοφυλακών στις κρατικές δυνάμεις ασφαλείας.

Παράλληλα απαιτείται η απομάκρυνση των βαρέων όπλων, αεροσκαφών και πυροβολικού από τη Λιβύη, ενώ αξιώνεται ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης η ανταλλαγή αιχμαλώτων. Ενώ υπογραμμίζεται ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνον στην υποστήριξη της πρωτοβουλίας του ΟΗΕ για την αποκλιμάκωση και για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης στον εμφύλιο της Λιβύης.

Τώρα να δούμε τι θα γίνει που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον Ερντογάν και την τουρκική προκλητικότητα μέσα στο ίδιο μας το σπίτι και με την παρουσία χιλιάδων φανατικών μουσουλμάνων που οι… «προοδευτικοί» προδότες μας τους έφεραν μέσα στην Ελλάδα.

Αν ακόμα δεν έχουμε συνειδητοποιήσει την σοβαρότητα της κατάστασης, τότε… αλλοίμονο μας!

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *