ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΙ ΟΙ ΡΑΟΥΦ ΝΤΕΚΤΑΣ ΚΑΙ ΝΤΕΡΒΙΣ ΕΡΟΓΛΟΥ ΚΑΙ…ΠΟΛΛΟΙ ΑΛΛΟΙ!

5/5 (12)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Εδώ και καιρό από την τουρκοκυπριακή εφημερίδα, Afrika, αλλά και από την τουρκική, Vatan, είχε κυκλοφορήσει μια είδηση η οποία έκανε μεγάλη αίσθηση την Τουρκία και στα κατεχόμενα. Η είδηση αυτή ανέφερε ότι ο γνωστός, ήδη μακαρίτης, Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντεκτάς, όπως και ο πρώην πρόεδρος των κατεχομένων, Ντερβίς Έρογλου, δεν είναι γνήσιοι μουσουλμάνοι και… μάλιστα πολέμησαν την εδραίωση του Ισλάμ στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα, στην πρόσφατη επίσκεψη που έκανε στα κατεχόμενα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Beşir Atalay πραγματοποίησε μια σύσκεψη στην τουρκική πρεσβεία στην κατεχομένη Λευκωσία και μάλιστα κεκλισμένων των θυρών, Στη σύσκεψη αυτή καταγγέλθηκε ότι οι Ντεκτάς και Έρογλου δεν είναι μουσουλμάνοι και κατηγορηθήκαν ότι είναι άθεοι. Μάλιστα στην ίδια σύσκεψη οι καταγγελίες αυτές στοιχειοθετήθηκαν με τις συμπληρωματικές κατηγορίες ότι ο Ντεκτάς, όπως και ο πρώην πρόεδρος των κατεχομένων, Ντερβίς Έρογλου, όχι μόνο δεν είναι καθαροί μουσουλμάνοι, αλλά με διαφορές ενέργειες τους εμπόδισαν στα κατεχόμενα την λειτουργία των ισλαμικών κατηχητικών σχολείων καθώς και τα ιδρυμάτων ανάγνωσης και αποστήθισης του Κορανίου, που αποτελούν ένα από τους πιο ισχυρούς θεσμούς στις μουσουλμανικές χώρες. Στην ίδια σύσκεψη που πήραν μέρος πολλοί φορείς των κατεχομένων, αναφέρθηκε ότι οι Ντεκτάς και Έρογλου ουσιαστικά υπήρξαν πολέμιοι του Ισλάμ, ενώ ζητήθηκε από τον Τούρκο υπουργό Beşir Atalay η απομάκρυνση του άθεου, όπως χαρακτηρίστηκε, πρώην πρόεδρου των κατεχομένων, Derviş Eroğlu, με την κατηγορία του… εχθρού του Ισλάμ.

Φυσικά οι κατηγορίες αυτές ξεσήκωσαν θύελλα συζητήσεων τόσο στα κατεχόμενα όπως και στην ίδια την Τουρκία, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί ο ίδιος ο Έρογλου να προβεί σε δημόσια διάψευση αυτών των κατηγοριών, ενώ και ο Τούρκος υπουργός προσπάθησε να διαψεύσει ότι έχει γίνει τέτοια συζήτηση στην κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση του στην τουρκική πρεσβεία της κατεχόμενης Λευκωσίας.

Να σημειωθεί ότι και στο παρελθόν είχαν έρθει στην επιφάνεια διάφορα δημοσιεύματα που αμφισβητούσαν την τουρκική καταγωγή του Ντεκτάς. Μάλιστα ο γνωστός αείμνηστος Κύπριος τουρκολόγος, Κώστας Π Κυρρής, που έχει ασχοληθεί αρκετά με το ζήτημα των εξισλαμισμένων Κυπρίων, των γνωστών σαν Λινοβάμβακοι, έχει γράψει ότι ο Ντεκτάς είναι γενίτσαρος και μάλιστα ανέφερε ότι υπήρχαν ακόμα την δεκαετία του πενήντα συγγενείς του που δεν είχαν γίνει μουσουλμάνοι και οι οποίοι μιλούσαν τότε μόνο ελληνικά και δεν ήξεραν λέξη τουρκικά. Άλλωστε είναι γνωστό πως ο Ντεκτάς μιλούσε άπταιστα ελληνικά.

Το θέμα αυτό έρχεται σαν συμπλήρωμα σε πρόσφατα δημοσιεύματα στην ίδια την Τουρκία που αποκάλυπταν την ελληνοποντιακή καταγωγή του ίδιου του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταΐπ Ερντογάν και την ελληνοκρητική καταγωγή του αντιπροέδρου του, Μπουλέντ Αρίντς. Η υπόθεση αυτή της γενιτσαρικής καταγωγής πολλών ηγετικών πρόσωπων της σύγχρονης Τουρκίας, μας θυμίζει αυτό που έλεγαν κάποιοι πρόγονοι μας από την Μικρά Ασία, ότι, «ο Έλληνας που γίνονταν Τούρκος γίνονταν δυο φορές Τούρκος». Πάντως, στην σημερινή Τουρκία φαίνεται πως γνήσιοι Τούρκοι είναι… λιγάκι δύσκολο να βρεθούν.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *