ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΣΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

5/5 (2)

φοτοΓράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Την ανεύρεση τεράστιου θησαυρού που είχε θαφτεί από τους Έλληνες πριν φύγουν με την ανταλλαγή των πληθυσμών, στην περιοχή του Babaeski της επαρχίας των Σαράντα εκκλησιών, (Kırklareli), στην ανατολική Θράκη, έκανε γνωστό το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων DHA και η τουρκική εφημερίδα Sözçü.

Ο θησαυρός αυτός που υπολογίζεται σε πολλά εκατομμύρια τουρκικές λίρες και αποτελείται από πολύτιμα χρυσαφικά και κοσμήματα με πολύτιμα πετράδια, έγινε γνωστός όταν οι παράνομοι ανασκαφείς προσπάθησαν να δωροδοκήσουν την τοπική διοίκηση της Στρατοχωροφυλακής για να μπορέσουν να ιδιοποιηθούν τον θησαυρό που είναι καθαρά ελληνικής προέλευσης. Μάλιστα το ποσό της επίδοξης δωροδοκίας ανέρχεται σε 60 εκατομμύρια τουρκικές λίρες, πόσο που δείχνει και την μεγάλη αξία του ανευρεθέντος θησαυρού.

Jandarmaya-60-milyon-lira-rusvet-teklif

Σύμφωνα με την ανακοινώσεις της Διοίκησης Στρατοχωροφυλακής, στον αυλόγυρο τη ς ελληνορθόδοξης εκκλησίας στο χωριό Sofuhali, η οποία όταν έφυγαν οι Ρωμιοί μετατράπηκε σε τζαμί και σε βάθος δυο μέτρων βρέθηκε ο θησαυρός από χρυσάφι και άλλα πολύτιμα κοσμήματα.

Αυτοί που διενεργήσαν την ανασκαφή για την εύρεση του θησαυρού που είχαν κρύψει οι Έλληνες πριν φύγουν από την περιοχή, σίγουρα είχαν πληροφοριες για τον κρυμμένο θησαυρό και ήξεραν που θα σκάψουν στο προαύλιο της εκκλησίας.

Όπως αναφέρεται συνελήφθηκαν από την Στρατοχωροφυλακή οι Τούρκοι υπήκοοι, T.G., A.Y., και İ.Y., οι οποίοι προσπάθησαν να δωροδοκήσουν την Διοίκηση Στρατοχοροφυλακής για να ιδιοποιηθούν τα ανευρεθέντα κοσμήματα και το χρυσάφι που ήταν θαμμένο στο προαύλιο της εκκλησίας.

Άλλο ένα σημαντικό περιστατικό από τις χαμένες περιουσίες των Ελλήνων που πριν φύγουν με την ανταλλαγή των πληθυσμών έθαψαν πολλά πολύτιμα αντικείμενα σε διάφορα μέρη με την ελπίδα να μπορέσουν κάποτε να ξαναγυρίσουν και να πάρουν αυτό που τους ανήκει.

Δυστυχώς πολλά από αυτά τα θαμμένα περιμένουν ακόμα τους φυσικούς τους ιδιοκτήτες και συχνά αναστατώνουν τους Τούρκους που ψάχνουν συνέχεια για τους ελληνικούς θησαυρούς σε όλη την Τουρκία.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

2 Σχόλια

  1. Οι τουρκοι θελαν μερτικο απο τον υποτιθεμενο θησαυρο του Αλη πασα!!Απο τον θησαυρο αυτον που βρεθηκε τωρα πρεπει να το ζητησουμε ολο!!Χωρια απο αυτο ειναι μια τρανταχτη αποδειξη οτι οι Ελληνες εφυγαν με κινδυνο της ζωης τους και οχι ανετα οπως θελουν να μας πεισουν οι μεμετηδες και οι ευρωφιλοι!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *