ΑΥΤΟΣ ΕΚΡΙΝΕ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ

EUN_8822Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Ο στρατηγός Ümut Dundar, διοικητής της πανίσχυρης Πρώτης Τουρκικής Στρατιάς που έχει έδρα την Κωνσταντινούπολη, ήταν αυτός που έκρινε την τύχη του πραξικοπήματος που δεν ήταν κάτι το τόσο απλό όπως μερικοί θεώρησαν, καθώς μέχρι το μεσημέρι το Σαββάτου έρχονταν ειδήσεις από συγκρούσεις σε πολλές επαρχίες της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα γύρω στις 11 π μ στην αεροπορική βάση της Άγκυρας στο προάστιο Kazan, στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον πολιτών που είχαν συγκεντρωθεί για να στηρίξουν τον Ερντογάν με αποτέλεσμα έξη να σκοτωθούν επί τόπου.

Στην παρακάτω φωτό οι πρωτεργάτες του πραξηκοπήματος πρώην αρχηγός της αεροπορίας, αρχιπτέραχος Akın Öztürk και ο διοικητής της Σχολής Πολέμου, αντιστράτηγος Metin İyidil

568352_cover_mainslider_big

Ο στρατηγός Ümut Dundar από την αρχή της εκδήλωσης του πραξικοπήματος βγήκε πρώτος στα τουρκικά κανάλια και δήλωσε ότι ο στρατός δεν υποστηρίζει το πραξικόπημα. Ακλούθησε μετά από λίγο στο ίδιο μήκος κύματος και ο αρχηγός του στόλου, ναύαρχος Bülent Bostanoğlu, ο οποίος δήλωσε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μια τέτοια πραξικοπηματική κίνηση.

o_2702

Γεγονός είναι ότι από τον περασμένο Μάρτιο ήδη είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν φήμες ότι μπορεί να γίνει πραξικόπημα κατά του Ερντογάν. Παρά του ότι το θέμα δεν είχε πάρει τότε μεγάλη δημοσιότητα, φαίνεται πως εξελίσσονταν στο παρασκήνιο και αυτό ήταν εν γνώση του Ερντογάν. Πολλοί σχολιαστές εξηγούν την απότομη στροφή του Ερντογάν στο θέμα των σχέσεων του με την Ρωσία και το Ισραήλ στην μεγάλη του ανησυχία ότι μπορούσε ανά πάσα στιγμή να γίνει κίνημα ανατροπής του και προσπαθούσε να δημιουργήσει εξωτερικά ερείσματα αλλάζοντας την αλαζονική εξωτερική πολιτική του.

Από εδώ και πέρα δυο είναι οι πιθανές εξελίξεις : Ή ο Ερντογάν θα καταλάβει ότι δεν πρέπει να προχωρήσει στην συνταγματική μεταρρύθμιση γινόμενος ο εκλογικός δικτάτορας της χώρας, ή θα γίνει πιο δικτατορικός και πιο αυταρχικός, οδηγώντας τα πράγματα σε νέο μεγαλύτερο αδιέξοδο.

Σημειωτέον ότι σε όλη την διάρκεια των κρίσιμων στιγμών και από την αρχή, δίπλα στον Ερνογάν βρίσκονταν συνεχώς ο γαμπρός του, Berat Albayrak, υπουργός Ενέργειας, που είχε έρθει πριν από λίγο καιρό και στην Ελλάδα για να εγκαινιάσει τον αγωγό ΤΑΝΑΡ και ο οποίος από πολλούς θεωρείται ο σίγουρος διάδοχος του Ερντογάν.

314519

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

1 Response

  1. ή θα γίνει πιο δικτατορικός και πιο αυταρχικός, οδηγώντας τα πράγματα σε νέο μεγαλύτερο…Ισλαμικό αδελφάτο που πλέον δεν θα κοιτά προς τα ανατολάς αλλά προς τα δυσμάαααας ε? σειρούλα ?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *