«ΑΥΣΤΗΡΟΣ» ΠΟΥΤΙΝ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΕΡΤΟΓΑΝ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΜΕ ΕΞΗ ΟΡΟΥΣ

4.93/5 (15)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Ιδιαίτερα αυστηρός και πολύ διαφορετικός από τις άλλες φορές φάνηκε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαδιμήρ Πούτιν, στην πρόσφατη συνάντηση που είχε στην Μόσχα με τον Ταιγίπ Ερντογάν για την τωρινή κρίση στην Συρία, όπως αναφέρουν τα ίδια τα τουρκικά ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα στην συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ των Πούτιν Ερντογάν που συμφωνήθηκε στην Μόσχα, όπως αναφέρει το Anadolu ajansı, ο Ρώσος πρόεδρος έθεσε έξη όρους στον Ερντογάν για να προχωρήσει η συμφωνία.

Οι όροι είναι αυτοί :

1) Η πόλη του Serakib θα μείνει στην κυριαρχία και στον έλεγχο των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων

2) Ο οδικός άξονας Δαμασκού Χαλεπιού θα είναι υπό τον απόλυτο έλεγχο του συριακού στρατού.

3) Για το πρόβλημα των προσφύγων θα ιδρυθεί μια μεικτή επιτροπή που θα το εξετάζει κατά περίπτωση. Εδώ έγινε αυστηρή παρατήρηση στον Ερντογάν να αφήνει τους πρόσφυγες να περνούν στο ελεύθερο έδαφος της Συρίας.

4) Η ισλαμική οργάνωση el Nusracı θα παραδώσει όλο τον οπλισμό της και αυτό θα γίνει υπό τον έλεγχο των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων.

5) Οι ξένοι παραστρατιωτικοί που πολεμούν στις τάξεις των ισλαμιστών, θα συλληφθούν πάραυτα και θα παραδοθούν στις χώρες από όπου προέρχονται για να δικαστούν εκεί.

6) Η Ρωσική πλευρά θα δημιουργήσει μια επιτροπή ελέγχουν των πράξεων και εγκλημάτων των ισλαμιστών ανταρτών, που θα αποτελείται από μουσουλμάνους Τσετσένους για να μην υπάρχουν παράπονα για αδικίες.

Μεγάλο ερώτημα που παρέμεινε στην συνάντηση αυτή χωρίς απάντηση, είναι το κουρδικό και τι πρόκειται να γίνει με αυτό το καυτό για την Τουρκία θέμα, καθώς στην Άγκυρα υπάρχουν πληροφορίες ότι οι Κούρδοι, συνεργαζόμενοι με την κυβέρνηση της Δαμασκού, ετοιμάζονται να ανακαταλάβουν την περιοχή του Afrin που έχουν καταλάβει οι Τούρκοι πριν από δυο χρόνια.

Πολλοί αμφιβάλλουν αν τελικά θα τηρηθεί και αυτή η εκεχειρία, όπως έγινε και με τις άλλες εκεχειρίες που κρατήθηκαν μόνο στα… χαρτιά.

Ίδωμεν!

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *