ΑΡΧΙΖΕΙ «ΠΟΛΕΜΟΣ» ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ?

ARXIEPISKOPOS_FILHSΓράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Κάποιοι θερμοκέφαλοι με «διαθλασμένες» ιδεοληψίες που δεν αντιλαμβάνονται την σκληρή πραγματικότητα που υφίσταται ο ελληνικός λαός από τα δικά τους λάθη, φαίνεται πως σκοπεύουν να ανοίξουν νέους ασκούς του Αίολου. Καυχόμενοι πως είναι άθεοι, (δικαίωμα τους ), διακηρύττουν πως θα καταργήσουν το μάθημα των θρησκευτικών χωρίς να έχουν συνείδηση (?) ότι αυτό πλήττει καίρια την ελληνορθόδοξη ταυτότητα και να επιβάλλουν μάθημα «αόριστης» θρησκειολογίας κατά παράβαση του ίδιου του ελληνικού συντάγματος. Είναι αλήθεια κ Φίλη ???

Το θέμα έχει ήδη θορυβήσει την εκκλησιαστική ιεραρχία και παρά των χαμηλών της τόνων και της μη ουσιαστικής της αντίδρασης στην αντιχριστιανική λαίλαπα των τελευταίων ετών, αναγκάζεται τώρα να ανασκουμπωθεί και η ανακοίνωση της μιλά για έκτακτη σύγκληση της με αυτό το καυτό θέμα.

anagnostopoulou-ypourgiopaideiasΣημειωτόν όπως αναφέρει το ιστολόγιο Κατάνυξης, για να υπάρξει απογευματινή έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου θα πρέπει να συμβαίνουν εξαιρετικά κρίσιμα εκκλησιαστικά θέματα. Για παράδειγμα, μια τέτοια απογευματινή συνεδρίαση έγινε την περίοδο των ταυτοτήτων επί εποχής μακαριστού Χριστοδούλου.Τώρα έχει προγραμματισθεί για τις 12 Ιανουαρίου έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου με μοναδικό θέμα συζήτησης …το μάθημα των Θρησκευτικών.

Τι άραγε συνέβη και οι ιεράρχες ανησύχησαν και ζητούν να υπάρξει συζήτηση για το θέμα των Θρησκευτικών; Τι μπορεί να έχει αλλάξει από τότε που ο πρωθυπουργός διαβεβαίωνε προσωπικά τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο ότι τίποτε, όσο αυτός είναι Πρωθυπουργός, δεν πρόκειται να αλλάξει στη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών; Γιατί, τέλος, οι ιεράρχες κάνουν λόγο για ιερό casus belli και, το σημαντικότερο, για ιερό πόλεμο; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ο μεν Αρχιεπίσκοπος έχει βεβαίως την προφορική διαβεβαίωση του Πρωθυπουργού ότι δεν πρόκειται να καταργηθεί η διδασκαλία των Θρησκευτικών στα σχολεία, αλλά κάποιες πληροφορίες που έγιναν γνωστές στους ιεράρχες ότι ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης ετοιμάζει σχέδιο για κατάργηση εντός του 2016 του μαθήματος των Θρησκευτικών και αντικατάστασή του με ένα μάθημα Θρησκειολογίας, αγνώστου περιεχομένου και αγνώστων συγγραφέων, τον έκαναν να ανησυχήσει. Τι ετοιμάζει αλήθεια ο κ. Φίλης και δεν ενημερώνει κανέναν; διερωτήθηκαν οι ιεράρχες.

Ο υπουργός Παιδείας δηλώνει πλέον δημοσίως ότι σκοπεύει να αλλάξει το μάθημα των Θρησκευτικών χωρίς να δίνει όμως λεπτομέρειες, λέγοντας μάλιστα ότι δεν έχει ιδέα αν υπάρχει ή όχι δέσμευση Πρωθυπουργού προς τον Αρχιεπίσκοπο να μην αντικατασταθεί το μάθημα. «Ζούμε σε μια σύγχρονη κοινωνία, ορισμένα πράγματα πρέπει να αλλάξουν…» λέει αορίστως. Αυτά έκαναν την Ιερά Σύνοδο να καλέσει τους ιεράρχες που μετέχουν στην Ιερά Σύνοδο του Ιανουαρίου να παραστούν σε μια απογευματινή έκτακτη συνεδρίαση.

Σε αυτήν έχουν κληθεί να παραστούν: ο Μητροπολίτης Καισαριανής κ. Δανιήλ, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής και Επιμόρφωσης Εφημεριακού Κλήρου, οι κοσμήτορες των Θεολογικών Σχολών Αθηνών – Θεσσαλονίκης και οι πρόεδροι των διοικητικών συμβουλίων δύο ενώσεων θεολόγων. Εισηγητής στη συνεδρίαση θα είναι ο Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, ένας ιεράρχης με βαθιά γνώση της Ορθοδοξίας. Διευρυμένη δηλαδή συνεδρίαση, πράγμα που σημαίνει ότι αυτή τη φορά οι ιεράρχες δεν πρόκειται να συζητήσουν αορίστως ούτε και να αναβάλουν οποιαδήποτε απόφασή.

Εμείς ελπίζουμε να μην επικρατήσουν οι «ιδεοληπτικές» προκαταλήψεις κάποιων θερμοκέφαλων κυβερνώντων και να μην τολμήσουν να προχωρήσουν γιατί θα προκαλέσουν μια νέα μεγάλη «θύελλα» στο ήδη πολύ ταραγμένο τοπίο  και θα καταλάβουν ότι δεν μπορούν να παίζουν με την ελληνορθόδοξη ταυτότητα. Είναι το λιγότερο που χρειαζόμαστε αυτή την ταραγμένη περίοδο και ενόψει πολύ «σημαντικών» εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή μας.

Ίδωμεν!

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

3 Σχόλια

  1. Είναι απαράδεχτο οι νέοι για 12 συνεχή χρόνια να διδάσκονται τα παραμύθια της θρησκείας, που υποτιμούν την νοημοσύνη τους, και να μην τους διδάσκουν ότι ο θεός για κάθε άνθρωπο είναι η συνείδηση του. Το σχολείο να έχει πλέον το πρώτο λόγο στην διαμόρφωση του χαρακτήρα του νέου, γιατί το θέμα είναι καθαρά φιλοσοφικό, και όχι θρησκευτικό, οπότε αν ο χαμένος χρόνος που διατίθεται για τα ανούσια θρησκευτικά παραμύθια διατεθεί για την μελέτη των φιλοσόφων μας σε ανάλογα συγγράμματα τους, αλλά και η συγγραφή και η διδασκαλία του κατάλληλου μαθήματος, Αγωγή του πολίτη, θα συμβάλλουν προς τον σκοπό αυτό. Έτσι θα διαμορφώσουμε πολίτες ελεύθερα σκεπτόμενους, πολίτες που θα είναι γνώστες των απαιτήσεων και των υποχρεώσεων των προς ένα οργανωμένο κράτος και του τρόπου λειτουργίας του. Με αυτόν τον τρόπο ο κάθε νέος θα βάλει τα θεμέλια για την ολοκληρωμένη προσωπικότητα του ώστε να αποτελεί και αυτός ένα αξιόλογο μέλος μιας

    • Ανεβα στη ταρατσα της κοντινοτερης οικοδομης, κατα προτιμηση 6οροφη και πανω, και πηδα στο κενο σε στυλ βουτιας στη θαλασσα.

  1. 9 Ιαν. 2016

    […] ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος http://www.nikosxeiladakis.gr […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *