ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΙΧΑΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΞΕΣΠΑΣΜΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

5/5 (2)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Την πραγματικά εντυπωσιακή αποκάλυψη ότι από το 2003 είχαν προβλέψει και καταστρώσει συγκεκριμένα σχέδια αντιμετώπισης μια κυπριακής κρίσης και το ξέσπασμα ελληνοτουρκικού πολέμου στο Αιγαίο, κάνει ο δημοσιογράφος Murat Tolga, στην τουρκική επιθεώρηση Aydınlık, επικαλούμενος την μαρτυρία ενός συνταγματάρχη που είχε γίνει γνώστης των σχεδίων.

Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό αυτό όρθρο, τον Μάρτιο του 2003 υπό τον τότε διοικητή της Πρώτης Τουρκικής Στρατιάς που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, στρατηγού  Çetin Doğan, είχε διοργανωθεί κεκλεισμένων των θυρών ένα σημαντικό σεμινάριο στην Σχολή Πολέμου που είχε εξετάσει μια μεγάλη κρίση στο Κυπριακό και στη συνέχεια ελληνοτουρκικό πόλεμο και τις προβλεπόμενες κινήσεις της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τα όσα είχαν λεχθεί τότε, το ελληνικό τμήμα της Κύπρου θα γίνονταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με συνέπεια την απομόνωση του τουρκικού και την διεκδίκηση της περιοχής αποκλειστικά από το ελληνικό τμήμα και αυτό θα ήταν βασική αιτία για δημιουργία μεγάλης έντασης στην νήσο που θα οδηγούσε αργά ή γρήγορα σε θερμή ανάφλεξη.

Παράλληλα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα επιδεινώνονταν εξ αιτίας της ελληνικής εμμονής να θεωρεί το Αιγαίο ελληνική λίμνη. Ο πόλεμος θα άρχιζε με καταρρίψεις αεροσκαφών στον εναέριο χώρο του Αιγαίου. Στη συνέχεια το σενάριο προέβλεπε ότι κομάντος της Ελλάς θα αποβιβάζονταν στα Ίμια προκαλώντας την άμεση τουρκική αντίδραση. Παράλληλα θα άρχιζαν και χερσαίες συγκρούσεις μεταξύ των δυο χωρών.

Στην ίδια συνάντηση το 2003 έγιναν εκτενείς αναφορές και στο κουρδικό και στις θερμές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το τουρκικό δημοσίευμα, οι τωρινές εξελίξεις δικαιώνουν τις προβλέψεις αυτές από το 2003 και όπως φαίνεται ήρθε η ώρα να πραγματοποιηθούν, καθώς το αδιέξοδο στο Κυπριακό αλλά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εξ αιτίας της…ελληνικής πλευράς, οδηγούν σε αναπόφευκτο πόλεμο.

Αυτά, και…βλέπουμε!

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr.

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *