ΑΠΟ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΑ: Ο ΚΟΡΟΝΑΙΟΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΜΕ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΔΥΝΑΤΟ(Βίντεο)

5/5 (2)

Γράφει Συντακτική Ομάδα Χειλαδάκη

Η κατάσταση της Κίνας ως παραγωγικής δύναμης στον κόσμο σημαίνει ότι οι επιδημίες του κοροναϊού είναι αισθητές σε μερικές περίεργες περιοχές. Έχουμε συναντηθεί με κανένα νέο iPhone, αλλά οι πιο περίπλοκες ελλείψεις θα μπορούσαν να ανεβάσουν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων.

Η πτώση της παραγωγής iPhone και η έλλειψη νέων αυτοκινήτων που έρχονται από τη γραμμή συναρμολόγησης, κυριαρχούσαν στην πρώιμη συζήτηση των ελλείψεων που προκλήθηκαν από το coronavirus. Ωστόσο, η επιδημία που σήμερα σκουπίζει την Κίνα και κάνει αποφασιστικές διαδρομές σε περισσότερες από άλλες δώδεκα άλλες χώρες έχει αναγκάσει εκατοντάδες εργοστάσια να κλείσουν, επηρεάζοντας δεκάδες βιομηχανίες. Αν δεν υπάρχει τίποτε άλλο, ο κοροναϊός έχει κάνει τον κόσμο να συνειδητοποιήσει ότι η παγκοσμιοποίηση έχει τα μειονεκτήματά της.

Αγορά πανικού

Δεν είναι μόνο ο ίδιος ο ιός που προκαλεί ελλείψεις, φυσικά – οι φήμες για τον ιό μπορεί να είναι εξίσου καταστροφικές. Το Χονγκ Κονγκ, το οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα για πολλούς συρραπτικούς, έχει δει τις αποθήκες των καταστημάτων που έχουν αφαιρεθεί από αναλώσιμα όπως το χαρτί υγείας, το ρύζι και τα ζυμαρικά τις τελευταίες εβδομάδες καθώς οι ράμπες αγοράς πανικού επεκτείνονται ενώ κάποια εργοστάσια αγωνίζονται να ξανανοίξουν. Απλές φήμες για έλλειψη χαρτιού τουαλέτας νωρίτερα αυτό το μήνα ήταν αρκετές για να στείλουν χιλιάδες ντόπιοι να ρίξουν σε καταστήματα για να αποκρύψουν τα ράφια, προκαλώντας μια επίπληξη από την κυβέρνηση σε αυτούς τους ανθρώπους «με κακές προθέσεις» εξαπλώνοντας ψεύτικα «που οδηγούν σε πανικό και ακόμη και χάος.

Δεν υπάρχουν τρόφιμα

Παράλληλα, ο ιός διαταράσσει τις εξαγωγές του, η Κίνα δυσκολεύεται να πάρει το κρέας στη χώρα, η δική της προσφορά χοιρινού κρέατος αποδεκατίστηκε από πρόσφατο ξέσπασμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων. Οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Βραζιλία εξακολουθούν να μεταφέρουν κρέας στην Κίνα, αλλά τα δοχεία με ψυγεία πρέπει να χειρίζονται προσεκτικά, να συνδέονται μόλις αυτά εκφορτωθούν για να διατηρήσουν το κρέας κρύο και να μετακινηθούν γρήγορα για να κάνουν τη θέση τους για άλλα δοχεία.

Οι καραντίνες σε όλη την πόλη έχουν περιορίσει την προσφορά εργαζομένων για τη μετακίνηση κρέατος στη Σαγκάη και τη Xingang, πράγμα που σημαίνει ότι ποτέ δεν το κάνει ποτέ έξω από το πλοίο.

Χωρίς ρούχα

Εάν κάποιος ελπίζει να σπάσει τη μονοτονία της καραντίνας με λίγη ώρα γυμναστικής, είναι τυχεροί, εκτός αν έχουν ήδη τα ρούχα. Το behemoth της Athletic-wear UnderArmour αποκάλυψε ότι οι καθυστερήσεις που σχετίζονται με το coronavirus προκαλούσαν έλλειψη υφάσματος, συσκευασίας και πρώτων υλών, μειώνοντας ενδεχομένως τα έσοδα του πρώτου τριμήνου κατά 60 εκατομμύρια δολάρια.

Do you believe your country’s Media? then come and see.

Είναι μακριά από τη μόνη μάρκα ρούχων που χτυπήθηκε σκληρά από το ξέσπασμα – ο σχεδιαστής Xuzhi Chen, με έδρα το Λονδίνο, θρήνησε ότι τα ρούχα του κατασκευάζονται στη Σαγκάη και δεν ξέρει πότε η παραγωγή θα είναι ξανά συνδεδεμένη. Δεν είναι μόνος του στη δύσκολη θέση του – πολλά δυτικά εμπορικά σήματα έχουν ρούχα που κατασκευάζονται στην Κίνα.

Ταυτόχρονα, οι Κινέζοι αγοραστές έχουν μείνει σπίτι από τις επίδειξεις μόδας στο Μιλάνο και το Λονδίνο, χτυπώντας ακόμη και εκείνες τις ιταλικές και βρετανικές μάρκες που κάνουν την κατασκευή τους στο σπίτι σκληρά.

Κανένα σεξ ;!

Η πώληση ενός εξειδικευμένου προϊόντος δεν εγγυάται ασφάλεια από τις καταστροφές που σχετίζονται με το κλείσιμο εργοστασίων που σχετίζονται με τον ιό. Ο ιδιοκτήτης μιας αλυσίδας ρωσικών σεξουαλικών καταστημάτων αποκάλυψε ότι αισθάνθηκε τη συρρίκνωση του coronavirus σε μια συνέντευξη με τη Gazeta, θρηνώντας ότι πολλά από τα προϊόντα που πωλεί είτε κατασκευάζονται στην Κίνα είτε έχουν σημαντικά συστατικά που προέρχονται από την Κίνα

China Now Using Drones to Spray Citizens and Streets to Combat Outbreak

Coronavirus Shutdown Leads to Massive Chicken Slaughter, Soaring Meat Prices Ahead

Η έλλειψη προφυλακτικών στη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ φαίνεται να δείχνει αρχικά ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το χρόνο απομόνωσης για να ζεσταίνουν και βαρύ, αλλά οι φωτογραφίες που κυκλοφορούν στα κοινωνικά μέσα υποδηλώνουν ότι τα προφυλακτικά πετούν από τα ράφια για άλλους λόγους – για να καλύψουν τις ελλείψεις γαντιών και μάσκες, για να ξεκινήσετε. Περίπου το ένα τέταρτο των προφυλακτικών του κόσμου γίνονται στην Κίνα.

Δεν υπάρχουν αθλήματα

Ακόμα και τα αθλητικά αστέρια έπρεπε να αντιμετωπίσουν ελλείψεις που προκλήθηκαν από κοροναϊό, ένα πρόβλημα που θα περίμενε κανείς από τους διασημότητες να τους απομονώσουν. Το Bauer Hockey, το οποίο κατασκευάζει προσαρμοσμένα μπαστούνια χόκεϋ για πελάτες ελίτ, συμπεριλαμβανομένων πολλών NHL παικτών, είδε το εργοστάσιό του στην πόλη Tongxiang στην επαρχία Zhejiang να κλείσει τον περασμένο μήνα και να καθυστερήσει εκ νέου τη λειτουργία του δύο φορές.

Coronavirus: Citizen Journalist ‘Disappears’ After Reporting on Virus in WuhanΤο θέμα έχει προφανώς προκαλέσει κυματισμούς στο πρωτάθλημα, με αποτέλεσμα οι παίκτες να περιορίζονται σε ένα «όριο μίας ράβδου για πρακτική και ίσως δύο για παιχνίδια». Ένας παίκτης μπορεί συνήθως να περάσει από πολλά μπαστούνια σε ένα μόνο παιχνίδι, οπότε ενώ η έλλειψη είναι πολύ ένα «πρώτο παγκόσμιο πρόβλημα», έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στον κόσμο του χόκεϋ.

Δεν υπάρχει επιχείρηση

Ο οικονομικός αντίκτυπος του κοροναϊού είναι πιθανό να γίνει αισθητός στο μέλλον. Μια χούφτα μεγάλων εμπορικών εκθέσεων έχει είτε τεθεί σε αναμονή είτε ακυρώθηκε εντελώς, κυρίως το Mobile World Congress, το μεγαλύτερο εμπορικό show smartphone στον κόσμο. Προγραμματισμένο για αργότερα αυτό το μήνα στη Βαρκελώνη, το συνέδριο – το οποίο φιλοξενεί συνήθως 100.000 συμμετέχοντες – έχει αποσταλεί εντελώς. Μικρότερες εκδηλώσεις για μάρκες όπως η Swatch και η Cisco έχουν επίσης πάρει το τσεκούρι. Ακόμα και οι συγκεντρώσεις που είναι ακόμα στο ημερολόγιο, όπως η αεροπορική επίδειξη της Σιγκαπούρης αυτής της εβδομάδας, θα μειώσουν σημαντικά την παρουσία τους καθώς περισσότεροι από 70 εκθέτες έχουν αποσυρθεί. Οι συμφωνίες πολλών εκατομμυρίων δολαρίων που θα μπορούσαν να έχουν σφραγιστεί σε αυτούς τους εμπορικούς ναούς θα πέσουν από την άκρη του δρόμου ή θα αναβληθούν μέχρι την επιστροφή ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού κλίματος – και κανείς δεν ξέρει πότε θα είναι αυτό.

Ο ιός έχει διαταράξει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου την επόμενη βδομάδα, με περισσότερους από 50 κινέζους αντιπροσώπους και αρκετούς άλλους διεθνείς εκτελεστές να απομακρύνονται επειδή δεν μπορούσαν να λάβουν ταξιδιωτικές βίζες. Το φεστιβάλ υποτίθεται ότι περιλαμβάνει τρία κινεζικά χαρακτηριστικά και ένα σύντομο, το οποίο πιθανότατα θα εξεταστεί ούτως ή άλλως – ακόμα κι αν οι σκηνοθέτες τους έχουν κολλήσει στην καραντίνα. Αλλά με την Κίνα μια όλο και μεγαλύτερη διεθνή αγορά ταινιών, η απουσία των στελεχών θα γίνει αισθητή.

Δεν κοινωνία

Και ο ιός έχει προκαλέσει αλλαγές στην συμπεριφορά ακόμα και όταν δεν έχει φτάσει σε επίπεδα επιδημίας. Οι άνθρωποι σκέφτονται δύο φορές πριν κάνουν άσκοπη επαφή με άλλους και επαναπροσδιορίζοντας ποια επαφή μπορεί να είναι «απαραίτητη». Η εκκλησία Acomb της κυρίας μας στο York έχει πιέσει την τελετή κοινωνίας της, η οποία περιλαμβάνει την κατανάλωση κρασιού από ένα κοινόχρηστο δισκοπότηρο, «μέχρι νεωτέρας» – για να μην μολυνθεί ένας ενοριακός αλλοδαπός.

Τέτοιες συμβολικές προσπάθειες να εξουδετερώσουν μια αβέβαιη αόρατη απειλή αποτελούν παραδείγματα της παγκόσμιας αντίδρασης σε μια επιδημία που δεν είναι ακόμα καλά κατανοητή: ένας συνδυασμός πανικού και προσευχής.

Σκεφτείτε τους φίλους σας να ενδιαφέρονται; Μοιραστείτε αυτήν την ιστορία!

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗ
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *