ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ : Η ΜΙΤ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ KAI ΜΕΤΑΚΟΜΙΖΕΙ ΣΕ ΝΕΟ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ

970437_6dc0af7d7b5086c026a3c18b70c1071d_640x640Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Την πρόθεση της μεγαλύτερης τουρκικής μυστικής υπηρεσίας, της ΜΙΤ, να αναβαθμιστεί σε επίπεδο CIA και να είναι σε θέση να αναλαμβάνει επιχειρήσεις διεθνούς επίπεδου έκανε γνωστή σε αποκλειστικό του δημοσίευμα ο δημοσιογράφος της τουρκικής εφημερίδας Habetürk, Murat Gürgen.

Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, η ΜΙΤ αποκτά νέα δομή που θα αποτελείται από τα τμήματα : Τμήμα Στρατηγικής και Ανάλυσης, Τμήμα Αντικατασκοπείας, Τμήμα Διεθνών Επιχειρήσεων, Τμήμα Ασφαλείας και Πληροφοριών, Τμήμα Ηλεκτρονικών Επιχειρήσεων και Διεύθυνση Κωδικών Πληροφοριών. Η νέα αυτή δομή παρουσιάστηκε και στο καινούργιο λογότυπο της ΜΙΤ που απεικονίζει και τις φιλόδοξες προθέσεις της αναβάθμισης της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας.

Παράλληλα με την διαδικασία αναβάθμισης της, το κεντρικό Αρχηγείο της ΜΙΤ μετακομίζει σε ένα χώρο αποκλειστικό για την τουρκική μυστική υπηρεσία που κρίθηκε κατάλληλος για τον νέο ρόλο που καλείται να παίξει σε εσωτερικό και σε διεθνές επίπεδο. Σύμφωνα με αποκλειστικές δημοσιογραφικές πληροφορίες, (εφημερίδα Taraf), παραδόθηκε στην ΜΙΤ, στην Άγκυρα και στην περιοχή Pursaklar, έκταση από 600 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα καθώς και 33 πολυτελείς οικείες που βρίσκονται στην ίδια περιοχή. Ο σκοπός της παραχώρησης αυτής είναι η δημιουργία καινούργιου αρχηγείου της ΜΙΤ στην ίδια περιοχή.

Σύμφωνα με τις ίδιες δημοσιογραφικές πληροφορίες, η ΜΙΤ, που σημειωτέον τελευταία είχε γίνει στόχος έντονων επικρίσεων από την τουρκική αντιπολίτευση ότι έχει κομματικοποιηθεί από το κόμμα του Ερντογάν, σκοπεύει να μεταφέρει τα κεντρικά της γραφεία στην έκταση που της παραχωρήθηκε στην περιοχή Pursaklar, ενώ οι 33 πολυτελείς κατοικίες που υπάρχουν στην ίδια περιοχή θα χρησιμέψουν σαν κατοικίες των ηγετικών κλιμακίων της ΜΙΤ. Οι ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις της ΜΙΤ στην περιοχή του Yenimahalle κριθήκαν ανεπαρκείς για να εξυπηρετήσουν τις «διευρυνόμενες» δραστηριότητες της ΜΙΤ και για τον λόγο αυτό κρίθηκε αναγκαίο η μετακόμιση σε μια πιο ασφαλή και πολύ πιο άνετη από απόψεως χώρου περιοχή. Έτσι επιλέχτηκε η έκταση στην περιοχή Pursaklar.

Το πρωτόσκολο της παραχώρησης της έκτασης στην ΜΙΤ είχε υπογραφεί από στις 12 Ιανουαρίου του 2012, από τον δήμαρχο της Άγκυρας, τον υπουργό Οικονομικών και την ηγεσία της ΜΙΤ. Το πρωτόκολλο αναφέρει ότι η περιοχή με αριθμό κτηματολογίου, 98074, που περιλαμβάνει τα οικόπεδα 1,2,3,4 και 5, εκτάσεως 600.000 m2, καθώς και οι υπάρχουσες πολυτελείς βίλες μεταβιβάζονται στην κυριότητα της ΜΙΤ. Η άξια των πολυτελών αυτών κατοικιών φτάνει, όπως αναφέρεται, στα 2,5 εκατομμύρια τουρκικές λίρες και είναι λουκς κατασκευής. Στις βίλες αυτές θα κατοικεί μόνιμα ο ίδιος ο αρχηγός της ΜΙΤ, Hakan Fıdan. Η πρώτη εκτίμηση της άξιας της συνολικής έκτασης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της δημαρχίας της Άγκυρας, φτάνει τα 377 εκατομμύρια τουρκικές λίρες. Νεότερη εκτίμηση κατέβασε την άξια στα 166 εκατομμύρια. Τελικά με την επίσημη εκτίμηση του ειδικού συμβούλου του υπουργείου Οικονομικών, Naci Ağbal, η τελική αξία εκτιμήθηκε πως είναι της τάξεως των 271 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών.

Τέλος δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σημερινός αρχηγός της ΜΙΤ, Haka Fıdan, υπάρχει περίπτωση να παραιτηθεί από την αρχηγεία και να πολιτευτεί στις εκλογές που θα γίνουν τον ερχόμενο ο Ιούνιο φυσικά με το ισλαμικό κόμμα του Ερντογάν, χωρίς ακόμα οι πληροφορίες αυτές να επιβεβαιωθούν επίσημα.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *