ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΝΕΙ ΤΟΝ ΚΕΜΑΛ ΑΤΑΤΟΥΡΚ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ

4/5 (2)

apokatilosi-kemalΓράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Ένα ένα τα σύμβολα του ιδρυτή της τουρκικής δημοκρατίας, του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, αποκαθηλώνονται και κατεβαίνουν από τις δημόσιες υπηρεσίες ενώ τα διάσπαρτα σε όλη την χώρα αγάλματα του σιγά σιγά εξαφανίζονται, συχνά μέσα σε μια νύχτα, δείχνοντας ότι το μεγαλύτερο σύμβολο μέχρι σήμερα του τουρκικού καθεστώτος εξαφανίζεται με δραματικό μάλιστα τρόπο.

Πρόσφατο χτυπητό παράδειγμα που μάλιστα πηρέ έκταση στον τουρκικό τύπο, είναι το μεγαλοπρεπές άγαλμα του Κεμάλ Ατατούρκ στην Ριζούντα του Πόντου, γενέτειρα του Ταιγίπ Ερντογάν, που αυτές τις μέρες αποκαθηλώθηκε με εμφανή τρόπο από την θέση του προκαλώντας και αναδράσεις των κεμαλικών στοιχείων.

Συγκεκριμένα το μεγαλοπρεπές εφίππιο άγαλμα του Κεμάλ Ατατούρκ στην πλατεία Δημοκρατίας της Ριζούντας του Πόντου, αποκαθηλώθηκε προκαλώντας την έντονη αντίδραση του «Ιδρύματος Σκέψης Ατατούρκ», (ADD), ο πρόεδρος του οποίου βουλευτής του κεμαλικού Λαϊκού κόμματος της αντιπολίτευσης, Saltuk Deniz, επέδωσε έντονη διαμαρτυρία στην τουρκική κυβέρνηση ότι με την πρόφαση αλλαγών στην δομή της πλατειάς κατέβασαν το άγαλμα που βρίσκονταν εκεί επί πολλές δεκαετίες.

Είναι προφανές ότι ο νέος σουλτάνος της Τουρκίας, ο Ταιγίπ Ερντογάν, επιδιώκει με κάθε μέσο να ξεπεράσει τον Κεμάλ Ατατούρκ και για το λόγο αυτό θέλει να σβήσει ότι θυμίζει περισσότερο την παρουσία του, προκαλώντας έτσι όμως ένα καινούργιο εσωτερικό μέτωπο καθώς ο κελμαλισμός είχε κυριαρχήσει επί δεκαετίες στη γειτονική χώρα.

Πάντως οι δικοί μας φιλοκεμαλικοί όπως ο… αξιότιμος κύριος Μπουτάρης, δεν θα αισθάνονται και… πολύ χαρούμενοι με αυτές τις εξελίξεις!

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

1 Response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *