ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΑΓΡΙΟ «ΣΤΡΙΜΩΓΜΑ» ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΕΤΑΞΥ ΗΠΑ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑΣ

5/5 (3)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Με μεγάλη ανησυχία βλέπουν στην Άγκυρα τις πρώτες επιλογές του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden, σε καίριες θέσεις όπως στο ΥΠΕΞ και στην Υπηρεσία Πληροφοριών, σχετικά με την εξέλιξη των σχέσεων των ΗΠΑ με την Ρωσία, ένα θέμα που απασχολεί άμεσα την Τουρκία καθώς μέχρι σήμερα είχε επιτύχει να κρατά με μεγάλη επιτυχία τις ισορροπίες μεταξύ των δυο υπερδυνάμεων.

Η μεταβίβαση της εξουσίας στους Δημοκρατικούς στις ΗΠΑ, αναμένεται να επαναφέρει την πολιτική των Ομπάμα-Κλίντον που στο παρελθόν είχε δημιουργήσει ένα ψυχροπολεμικό κλίμα κατά της Μόσχας, με όλες τις συνέπειες αυτής της εξέλιξης.

Το αμείλικτο δίλημμα που πιστεύουν στην Άγκυρα ότι θα κληθεί να αντιμετωπίσει τώρα η Τουρκία, είναι πως θα υποχρεωθεί να κάνει πλέον αποφασιστικές επιλογές στης διαφαινόμενη νέα ψυχρή εποχή των αμερικανορωσικών σχέσεων, με πρώτο και καλύτερο το ζήτημα των ρωσικών πυραύλων, S-400.

Μέχρι σήμερα η Τουρκία διατηρούσε από την μια μεγάλη ανοχή και πολιτική κατευνασμού από τις ΗΠΑ στις διάφορες πολεμικές επιχειρήσεις της ενώ συνέπραττε με τους Αμερικανούς στην Συρία παρά το πρόβλημα των Κούρδων κατά του Άσαντ και παράλληλα διατηρούσε μια εμφανή συνεργασία με την Ρωσία σε πολλά μέτωπα, όπως Λιβύη και Καύκασο και εν μέρει στην Συρία.

Από εδώ και πέρα όμως, η ανησυχία της Άγκυρας είναι ότι με προφανή επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ Ρωσίας ποια θα είναι η θέση της Τουρκίας έτσι ώστε να διατηρήσει τα πλεονεκτήματα της προηγούμενης περιόδου, καθώς ελίσσονταν με επιτυχία μεταξύ των δυο πλευρών.

Με λίγα λόγια τα «ψέμματα» τέλειωσαν και δεν θα μπορεί πλέον, όπως φαίνεται, να συνεχίσει να το παίζει, όπως έκανε μέχρι σήμερα, ταυτόχρονα και στα δυο ταμπλό.

Όλα αυτά όμως, όπως διαφαίνεται, θα τελειώσουν με άγνωστες προς το παρών συνέπειες.

Και βέβαια το πάγιο ερώτημα είναι πάντα τι θα γίνει με τα ελληνοτουρκικά.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *