ΑΝΑΚΗΡΥΣΣΕΤΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΟ ΣΥΡΙΑ

κουρδικοΓράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Με έντονη την ανησυχία παρακολουθούν στην Άγκυρα τις εξελίξεις και την σημερινή αναγγελία της ανακήρυξης ανεξάρτητου ομόσπονδου κουρδικού κράτους στην βόρειο Συρία, όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ανακηρύσσεται στην βόρειο Συρία ανεξάρτητο κουρδικό ομόσπονδο κράτος το οποίο θα περιλαμβάνει όλη την ζώνη της βορείου Συρίας και συγκεκριμένα τις περιοχές Cezire, Haseke στα ανατολικά, Kobanı στο κέντρο και Afrın στα δυτικά, δηλαδή σε όλη την συνοριακή γραμμή Τουρκίας -Συρίας.

Συγκεκριμένα από την πόλη του Kobanı που βρίσκεται υπό το έλεγχο των Κούρδων, ο εκπρόσωπος τους İdris Nassan, δήλωσε στο Reuters ότι ήρθε η ώρα για την ανακήρυξη της ανεξάρτητης κουρδικής εστίας που θα είναι ένα από τα ομόσπονδα κρατίδια της νέας Συρίας. Η «Κουρδική Ομοσπονδία της Βόρειας Συρίας» όπως την κατονόμασε θα περιλαμβάνει τρεις επαρχίες όπου ο κουρδικός πληθυσμός αποτελεί την συντριπτική πλειοψηφία.

Οι δηλώσεις αυτές έχουν ήδη θορυβήσει έντονα την Άγκυρα καθώς πλησιάζουμε και στις κρίσιμες ημερομηνίες του κουρδικού Newroz, όπου αναμένονται ιδιαίτερα έντονες διαδηλώσεις των Κούρδων της Τουρκίας.

Ίδωμεν!

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

1 Response

  1. federasyon κύριε Χειλαδάκη σημαίνει ομοσπονδιακό, όχι ανεξάρτητο. Και -όπως πολύ καλά γνωρίζετε- άλλο πράγμα είναι το ομοσπονδιακό κράτος και άλλο το ανεξάρτητο (όχι ότι δεν θα γίνει κάποια στιγμή ανεξάρτητο κουρδικό κράτος). Το τονίζω όμως για την ορθότητα της είδησης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *