ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ-ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΤΩΝ ΑΛΕΒΙΤΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

4.43/5 (7)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Πριν λίγες μέρες, στις 29/11, στην Σμύρνη όπου υπάρχει μια μεγάλη αλεβιτική κοινότητα κάποιοι άγνωστοι έγραψαν συνθήματα κατά των Αλεβιτών στους τοίχους των σπιτιών τους, σε μια αλεβιτική συνοικία γεγονός που αναμόχλευσε παλιές θρησκευτικές συγκρούσεις.

Συγκεκριμένα στην περιοχή Gaziemir της Σμύρνης, κάποιοι «άγνωστοι» έγραψαν στους τοίχους σπιτιών Αλεβιτών άκρως υβριστικά συνθήματα, όπως, «Defol Alevi», δηλαδή «Αλεβίτες Δρόμο», προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση και αναβρασμό στους κατοίκους. Έγιναν διαμαρτυρίες στις αρχές ασφαλείας αλλά οι άγνωστοι παρέμειναν άγνωστοιç

Η σοβαρότητα του γεγονότος φαίνεται και από την άμεση αντίδραση της κυβέρνησης, σύμφωνα με την Hürriyet, εκπρόσωπος της οποίας έσπευσε αμέσως να δηλώσει ότι για την κυβέρνηση όλοι οι πολίτες ανεξάρτητα θρησκεύματος και φυλετικής ταυτότητας είναι ίσοι.

Το πρόβλημα των Αλεβιτών έχει αρχίσει και αναζωπυρώνεται τον τελευταίο καιρό εξ αιτίας και της αδιάλλακτης στάσης το ίδιου του Ερντογάν, που αρνείται πεισματικά να αναγνωρίσει τους Αλεβίτες ως ξεχωριστή θρησκευτική κοινότητα.

Οι ίδιοι οι Αλεβίτες υπολογίζονται σε 20 περίπου εκατομμύρια, ενώ το επίσημο καθεστώς τους υπολογίζει το περισσότερο σε 10 εκατομμύρια. Γεγονός είναι πως είναι μια πολύ υπολογίσιμη κοινότητα και σε ορισμένες επαρχίες, όπως στην Σεβάστεια, αποτελούν την πλειονότητα των κατοίκων.

Το πρόβλημα των Αλεβιτών που έχει μεγάλη προϊστορία μίσους, (αρκεί να θυμηθούμε ότι ο Σελίμ ο Γιαβούζ είχε σφάξει 40.000 Αλεβίτες), κάνει πολλούς Τούρκους δημοσιογράφους να φοβούνται ότι μπορεί σε κάποια συγκύρια να αποτελέσει θρυαλλίδα που μπορεί να τινάξει στον αέρα όλο το τουρκικό οικοδόμημα.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

1 Response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *