ΑΛΙ ΜΠΑΜΠΑΤΖΑΝ : «Η ΤΟΥΡΚΙΑ…ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ»

4.83/5 (6)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Ιδιαίτερα καυστικός ήταν σε δηλώσεις του ο πρώην «τσάρος» της τουρκικής οικονομίας, της κυβέρνησης Ερντογάν, ο Αλί Μπαμπατζάν, ο οποίος προχώρησε τελευταία στη ίδρυση ενός νέου κόμματος που αντιπολιτεύεται τον Ερντογάν με το όνομα «Deva partısı», σχετικά με την πολιτική της τουρκικής κυβερνήσεως.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Μπαματζάν, η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε καθεστώς κατάρρευσης με όλες τις ανεξέλικτες συνέπειες αυτής της εξέλιξης.

Ο δανεισμός των μεγάλων τουρκικών επιχειρήσεων σε συνάλλαγμα, την ίδια ώρα που η τουρκική λίρα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, προδιαγράφει μεγάλη οικονομική καταστροφή. Παράλληλα η ιλιγγιώδη αύξηση της ανεργίας, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα, δεν προοιωνίζει τίποτα το θετικό και δημιουργεί εκρηκτικές καταστάσεις.

Από την άλλη τα πολλά ανοιχτά μέτωπα του Ερντογάν, στην Συρία, στην Λιβύη, καθώς και στο κουρδικό, είναι άλλη μια πηγή αιμορραγίας της τουρκικής οικονομίας με ολέθριες συνέπειες, όπως υποστήριξε ο Αλί Μπαμπατζάν.

Το πώς θα αντιμετωπίσει όλη αυτή την κατάσταση ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ πολλές φωνές μιλούν ήδη για αναγκαία προσφυγή στο ΔΝΤ με όλες τις συνέπειες, είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό και δεν είναι άσχετο με αυτό η έκτακτη τηλεφωνική επικοινωνία του Ερντογάν με τον πρόεδρο Τραμπ, την Κυριακή το βράδυ, χωρίς να γίνει γνωστό τι ειπώθηκε μεταξύ των δυο ηγετών.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *