«Ή ΝΙΚΗ Ή ΦΥΓΉ… Ή ΦΥΛΑΚΗ»

4.33/5 (6)

«Η σημερινή μέρα ίσως να αποδειχθεί η πιο κρίσιμη στη νεότερη ιστορία της Τουρκίας. Εξήντα εκατομμύρια άνθρωποι θα προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν το νέο ηγέτη τους. Ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει πάση θυσία τη νίκη, διότι σε αντίθετη περίπτωση ή θα φύγει από τη χώρα ή θα καταλήξει στη φυλακή.

Μέση λύση δεν υπάρχει. Είναι τόσος ο φανατισμός, αλλά και το μίσος που κυριαρχεί στις ψυχές των αντιπάλων του, μετά τις άνευ προηγουμένου διώξεις εναντίον όσων θεωρεί εχθρούς του, που η επιλογή του ιδίου και της οικογένειας του, σε περίπτωση που χάσει τις εκλογές, είναι η φυγή σε μία φιλόξενη χώρα, όπως είναι η Ρωσία, το Ιράν, αλλά και η …Βενεζουέλα. Με τον Νικολά Μαδούρο, ως γνωστόν, ο κ. Ερντογάν διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις. Ο ένας θαυμάζει τον άλλο τρομάρα τους…

Βεβαίως, οι δημοσκοπήσεις είναι θετικές για τον σημερινό πρόεδρο της Τουρκίας. Σε όλες έχει καθαρό προβάδισμα. Αλλά σε μία χώρα, όπου κυριαρχεί ο αυταρχισμός και ο φόβος, γιατί οι ψηφοφόροι στους οποίους τηλεφωνούν οι δημοσκόποι, να λένε την αλήθεια. Όλες αυτές τις μέρες που προηγήθηκαν, μελετήσαμε τα δεδομένα και τις αναλύσεις γνωστών Τουρκολόγων, οι οποίοι είναι πολύ συγκρατημένοι στην πρόβλεψη του αποτελέσματος.

Σε μία απρόβλεπτη χώρα, με ένα απρόβλεπτο ηγέτη που κυριαρχεί στη χώρα από το 2002, η σοβαρότητα απαιτεί να είναι κανείς προσεκτικός και στην ανάλυση και στις προβλέψεις. Όμως, ανεξάρτητα από την εγκυρότητα των δημοσκοπήσεων, όλοι συμφωνούν σε ένα σημείο, που ίσως αποδειχθεί εξαιρετικά σημαντικό για το σημερινό αποτέλεσμα. Είναι οι ψήφοι των Κούρδων.

Με τον ηγέτη τους στη φυλακή, όλοι συμφωνούν ότι θα κρατήσουν γερά και θα κερδίσουν ένα ποσοστό πάνω από το 10% που τους δίνει το δικαίωμα να αντιπροσωπεύονται στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Αν, λοιπόν, το κουρδικό κόμμα κατακτήσει τον στόχο που έθεσε, τον Ερντογάν θα τον λούσει κρύος ιδρώτας το βράδυ της Κυριακής. Και κατά τη γνώμη μου θα νοθεύσει το αποτέλεσμα για να μην τρέχει νυχτιάτικα στο αεροδρόμιο για να σωθεί.

Το λέω και το ξαναλέω, αλλά είναι ένα ενδεχόμενο, το οποίο προς χάρη της ανάλυσης το αναφέρουμε, ανεξάρτητα αν το υιοθετούμε ή όχι. Η νοθεία είναι στο αίμα των ισλαμιστών του AKP. Δεν είναι η πρώτη φορά που κατέφυγαν σ’ αυτήν, ούτε θα είναι η τελευταία.

Για την Τουρκία, ανεξάρτητα ποιος θα είναι ο νικητής, το καλύτερο αποτέλεσμα θα είναι ο πρώτος να κερδίσει καθαρά. Εάν η διαφορά είναι της τάξης του 2% (51-49 ή και λιγότερο) τότε ο λαός θα κατέβει στους δρόμους. Στην περίπτωση αυτή η χώρα μπορεί να ζήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Η αντιπολίτευση δεν θα δεχθεί ένα αποτέλεσμα με μικρή διαφορά, ειδικά εάν εντοπιστούν ίχνη νοθείας. Η αμφισβήτηση θα είναι άμεση. Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Ερντογάν και τα τσιράκια του ελέγχουν πλήρως τον στρατό, την αστυνομία, τις παραστρατιωτικές δυνάμεις και τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας. Με ένα νεύμα του θα μπορούσαν να αιματοκυλίσουν τη χώρα.

Η Ελλάδα και η Κύπρος δεν πρέπει να αναμένουν καμία αλλαγή της τουρκικής πολιτικής, όποιος και αν ο νικητής των σημερινών εκλογών. Όλοι οι Τούρκοι πολιτικοί, εκτός των Κούρδων, είναι ποτισμένοι με μίσος και εθνικιστικό φανατισμό εναντίον των Ελλήνων. Ο Ερντογάν και όποιος άλλος εκλεγεί, θα βάλουν μυαλό μόνο αν η χώρα δεχθεί ένα ισχυρό κτύπημα, είτε με εσωτερική αναταραχή, είτε με κατάρρευση της οικονομίας, που είναι μία πιθανή εξέλιξη. Διαφορετικά, ειδικά αν κερδίσει ο Ερντογάν και δεν επιστρέψει στο δυτικό μαντρί, θα μπορούσε να δημιουργήσει πολύ δυσάρεστες καταστάσεις για όλους τους γείτονες του, όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Όσοι, λοιπόν, στη Λευκωσία αναμένουν λύση του Κυπριακού, ιδιαίτερα εάν νικητής είναι ο Ερντογάν, προσφέρουν κάκιστες υπηρεσίες στον Ελληνισμό. Τα σχέδια των Τούρκων δεν προβλέπουν κανένα συμβιβασμό, αλλά τον απόλυτο έλεγχο της Κύπρου. Οπότε, ας σταματήσουν να παραμυθιάζουν τους πολίτες, διότι γίνονται γελοίοι.
Αντίθετα, στην Ελλάδα, ευτυχώς ακόμα και αυτοί που είχαν κυριαρχηθεί από «ερντογολαγνεία» έχουν καταλάβει το λάθος τους και πολύ σωστά αναμένουν πως οι Τούρκοι στο τέλος πάλι σε εμάς θα ξεσπάσουν. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε κατάσταση που τυχόν θα δημιουργηθεί…

Μιχάλης Ιγνατίου
Πηγή: hellasjournal.com
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *