Ή ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΜΕ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΚΥΡΙΑΡΧΊΑ, Ή…ΑΓΩΝΑΣ ΟΛΩΝ!

4.82/5 (11)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Η στάση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών   για τις τουρκικές προκλήσεις που τελευταία έχουν ξεπεράσει κάθε κόκκινη γραμμή  οδηγούν στην πάγια θέση που αγνοεί την εθνική μας κυριαρχία :  «Να τα βρείτε μεταξύ σας»!

Η στάση αυτή έχει ένα ηχηρό μήνυμα που συνδέεται άμεσα με την τελευταία τουρκική αυξανόμενη προκλητικότητα και στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, δηλαδή να καθίσουμε στο τραπέζι διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και να συζητήσουμε όλα τα εκκρεμή θέματα.

Αλλά ποια είναι αυτά τα εκκρεμεί θέματα σύμφωνα με την Άγκυρα ; Όπως είναι γνωστό η ελληνική πάγια θέση είναι ότι στο Αιγαίο υπάρχει μόνο ένα εκκρεμή θέμα : η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, ενώ για όλα τα άλλα θέματα που εγείρει η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, είναι ρυθμισμένα από το διεθνές δίκαιο.

Δηλαδή εναέριος χώρος, χωρικά ύδατα, νησιά και νησίδες του Αιγαίου, είναι καθορισμένα στην ελληνική επικράτεια με διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει και η ίδια η Τουρκία.

Και όμως σήμερα βρισκόμαστε προ μιας μεγάλης εθνικής κταστροφής για την οποία καθ’ ολοκληρία σχεδόν ευθύνονται όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία πενήντα χρόνια, που άφηναν τα προβλήματα κάτω από το χαλί,χωρίς να κάνουν κάτι για να ξεκαθαρίσουν τα ελληνικά δίκαια σε διεθνές επίπεδο.

Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται τώρα και μετά τις εξελίξεις με την παράνομη συμφωνία Τουρκίας Λιβύης για την ανάδυση του προβλήματος των ενεργειακών κοιτασμάτων της ευρύτερης περιοχής και του ζητήματος της ΑΟΖ, συμπυκνώνεται στον τίτλο του παρόντος άρθρου.

Ή δηλαδή θα αναγκαστούμε να κάτσουμε στο τραπέζι με την Άγκυρα και να συζητήσουμε τι ; τα δικά μας δίκαια. Ή θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια αυξανόμενη και αλαζονική προκλητικότητα που δεν αποκλείει ακόμα και την θερμή σύγκρουση.

Υπάρχει βέβαια και η άλλη λύση, αλλά εδώ θέλει πολύ συζήτηση και κυρίως αποφασιστικότητα, αλλά και διπλωματική ευελιξία συγκροτώντας ένα ευρύ μέτωπο κατά της τουρκικής προκλητικότητας που θα την κάνει να… «προσέξει» πολύ τις κινήσεις της και αυτό είναι σήμερα εφικτό, γιατί…ουσιαστικά είναι γυάλινα τα πόδια του «γίγαντα».

Μάλιστα!

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *