Έχουμε αντιληφθεί το εύρος των θρησκευτικών απαγορεύσεων της Κυβέρνησης; Απαγορεύεται κάθε είδους κοινή λατρευτική πράξη παντού. Και στο Άγιον Όρος.

5/5 (5)

«Η εκκλησία δεν είναι μαγαζάκι κανενός. Ανήκει μόνο στον Ιησού Χριστό και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να την κλίνει με το έτσι θέλω.»

Με την υπ’ αριθμ. 2867/Υ1/2020 κοινή υπουργική απόφαση (Παιδείας και Υγείας) «Επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης της τέλεσης κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας για το χρονικό διάστημα από 16.3.2020 έως 30.3.2020″ :
«Απαγορεύεται τέλεσης κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησίων, ευκτηρίων οίκων, τεμενών κ.λπ.) κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητάς τους, στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας και για το χρονικό διάστημα από 16.3.2020 έως και 30.3.2020″ .

Άρα, απαγορεύεται η τέλεση όχι μόνο θείας λειτουργίας, αλλά και κάθε άλλης κοινής εκκλησιαστικής ακολουθίας (εσπερινοί, απόδειπνα, παρακλήσεις, δεήσεις κ.λπ.) στο σύνολο της Επικράτειας. Επομένως και στο Άγιον Όρος που είναι τμήμα της Ελληνικής Επικράτειας (άρθρο 105 παρ. 1 Συντ.).

» Οι ως άνω απαγορεύσεις και υποχρεώσεις καταλαμβάνουν και τους χώρους λατρείας που βρίσκονται ενταγμένοι εντός δημοσίων, δημοτικών, φιλανθρωπικών, κοινωφελών ή άλλων υπηρεσιών, καταστημάτων και εγκαταστάσεων (π.χ. νοσοκομείων και ψυχιατρείων, γηροκομείων, οικοτροφείων, κοιμητηρίων, κατασκηνώσεων) και ιδιωτικών κτημάτων, κτιρίων και επιχειρήσεων (π.χ. συγκροτημάτων κατοικιών, κέντρων εκδηλώσεων, ξενοδοχείων).»

Άρα, οι παραπάνω απαγορεύσεις ισχύουν, εκτός από τους ιδρυματικούς ναούς, και για κάθε ιδιωτικό ναό και ναϊδριο.

«Οι ως άνω απαγορεύσεις και υποχρεώσεις καταλαμβάνουν και τους ναούς και πάσης φύσεως χώρους λατρείας που κείνται εντός των ιερών μονών, μοναστηριών και κάθε είδους και νομικού/κανονικού καθεστώτος χώρων εγκαταβίωσης».

Είναι σαφές, λοιπόν, ότι οι ίδιες απαγορεύσεις ισχύουν και για τους ναούς και παρεκκλήσια των μοναστηριών (της Ελληνικής Επικράτειας, συνεπώς και του Αγίου Όρους) ανεξάρτητα από το νομοκανονικό καθεστώς που τελούν, δηλαδή αν είναι μονές δ.δ., ησυχαστήρια, αν ανήκουν στο εκκλησιαστικό καθεστώς της Εκκλησίας της Κρήτης, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μετόχια άλλων Πατριαρχείων κ.λπ.

» Οι Ιερές Μονές, τα Μοναστήρια και οι λοιποί χώροι εγκαταβίωσης εντός της Επικράτειας κατά το ως άνω χρονικό διάστημα δεν θα δέχονται κοινό και πιστούς σε οργανωμένες ή ατομικές προσκυνηματικές επισκέψεις.»

Ξεκάθαρο. Καμμία ομαδική ή ατομική επίσκεψη στα μοναστήρια, ούτε για να συναντήσεις τον πνευματικό σου για εξομολόγηση.

«Οι απαγορεύσεις επισκέψεων και όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα που αφορούν στις Ιερές Μονές της Αθωνικής Πολιτείας, λαμβάνονται με απόφαση του Διοικητού του Αγίου Όρους, κατόπιν προηγούμενης ενημέρωσης της Ιεράς Κοινότητας.»

Κομμένες λοιπόν και οι ανάλογες επισκέψεις, προσκυνηματικές κ.α. στο Άγιον Όρος.

Αδελφοί και πατέρες,

Έχουμε αντιληφθεί το μέγεθος και την έννοια των απαγορεύσεων;
Θα κάνουμε Σταύρωση και Ανάσταση κατ’ οίκον. Με τις εκκλησιές κλειστές. Με τους επισκόπους στα επισκοπεία τους ανέργους και τους εφημερίους άνευ εφημεριών με κλειστά τα πνευματικά νοσοκομεία τους.
Η «πρόβα τζενεράλε» έγινε. Το «πατρόν» των απαγορεύσεων κόπηκε στο Βατικανό. Η Κυβέρνηση πρόθυμα το αντέγραψε. Και μάλιστα με τη συναίνεση της Ιεραρχίας.

Στο εξής, κάθε φορά, που κάποιος λόγος δημόσιας τάξης (όπως τώρα η δημόσια υγεία) το «απαιτεί», το προηγούμενο ήδη υπάρχει. Θα κλείνονται και οι εκκλησίες. Θα καταργείται η λατρεία. Και οι αιτίες στο μέλλον θα είναι (ή θα κατασκευάζονται) πολλές.

Η Ιεραρχία μας έχει κατανοήσει τί παραχώρησε στο Κράτος; Τί δικαιώματα παρέδωσε στην «πολιτική ορθότητα»;

Θυμηθείτε τη δήλωση του Κυρ. Μητσοτάκη: «Tὰ θρησκευτικὰ καθήκοντα πρέπει κι αὐτὰ νὰ προσαρμοστοῦν στὴν πραγματικότητα».

Οι Ιεράρχες σιωπούν.
Το Άγιον Όρος;
Οι Γεροντάδες και οι Πνευματικοί μας;
Θα μιλήσουν;

Θα είναι η μοναδική φορά στην ιστορία της Χριστιανοσύνης (τουλάχιστον στην Ελλάδα) που τα Πάθη και η Ανάσταση του Κυρίου θα μείνουν ανεόρταστα!
Ο Ενορίτης.

Χερουβείμ Μοναχός Αγιορείτης
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

1 Response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *