19 ΜΑΪΟΥ 1919 ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

4.67/5 (3)

γενοκτονια ΠοντίωνΣυνέντευξη του κ. Χειλαδάκη Νικολάου, που παραχώρησε στους μαθητές της ΣΤ1 Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Παληού Καβάλας.
Διευθυντής Σχολείου: Κουντουράς Θεμιστοκλής
Υπεύθυνη δράσης: Τουφεξή Φωτεινή ΠΕ05 γαλλικής γλώσσας, στο μάθημα της Ευέλικτης Ζώνης.
Οι μαθητές:
1. Αλχαζίδου Μαρία-Στέλλα
2. Αποστολίδης Θανάσης
3. Γκαϊτατζής Κωνσταντίνος
4. Γκαϊντατζή Ειρήνη Βασιλική
5. Κουντουράς Κωνσταντίνος
6. Κόνσουλα Χριστίνα
7. Ματζιώκα Ελευθερία
8. Μορφίδου Έλενα
9. Ορφανίδης Χρήστος
10. Πούγγουρας Ιωάννης
11. Τσακώνη Καλλιόπη
12. Τουρέτζογλου Πασχαλίνα
13. Φουρτούνα Δήμητρα
14. Χατζίδης Αναστάσιος
Τουφεξή:Κύριε Χειλαδάκη καλησπέρα σας, σας «καλωσορίζουμε τηλεφωνικά» στο Δημοτικό Σχολείο Παληού Νομού Καβάλας. Παιδιά;
Παιδιά: Γειά σας!
Χειλαδάκης: Καλησπέρα σας κι από μένα!
Τουφεξή: Έχουν κάνει τα παιδιά μία Ερευνητική Εργασία σχετικά με την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, και τους δημιουργήθηκαν, από τις πληροφορίες που βρήκανε, μερικά ερωτηματικά τα οποία τα έχουν καταγράψει. Παίδες, ο κύριος Χειλαδάκης είναι συγγραφέας, δημοσιογράφος και Τουρκολόγος, οπότε, ήταν ο πλέον ειδικός για να σας πει κάποια πράγματα για την Γενοκτονία των Ποντίων. Κωσταντή!
-Από ποιους αποτελούνταν οι Νεότουρκοι και ποιος τους χρηματοδοτούσε;
Οι νεότουρκοι ήταν μία ομάδα, κυρίως αξιωματικών του Οθωμανικού στρατού, που είχε ιδρυθεί στην Θεσσαλονίκη πριν από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, και πρέσβευε την δημιουργία ενός καινούργιου κράτους, σε αντικατάσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και πρέσβευαν, πίστευαν, έτσι έλεγαν στον κόσμο, ότι θα κάνουν ένα κράτος δημοκρατικό, φιλελεύθερο όπου όλες οι μειονότητες να έχουν τα ίδια δικαιώματα. Δυστυχώς όμως στην πράξη αποδείχθηκε αυτό, ότι ήταν, θα έλεγα βεβαίως, μία ψευδαίσθηση, μία απάτη, διότι στην πράξη αντί να κάνουν αυτά τα οποία έλεγαν, εφάρμοσαν μία πολύ στυγνή, μία πολύ σκληρή πολιτική, ενάντια στους μη μουσουλμάνους, στους μη οθωμανούς, δηλαδή στους χριστιανούς, στους Έλληνες που ήταν χριστιανοί, κάτοικοι της Αυτοκρατορίας της Οθωμανικής, στους Αρμένιους, σε άλλες μειονότητες, κι έτσι προέβησαν σε πολύ άγρια εγκλήματα, σε βάρος αυτών των μειονοτήτων. Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η ιστορία των νεότουρκων, τώρα, όσον αφορά το οικονομικό σκέλος, είχαν πηγές από εθνικιστικές πηγές τις οθωμανικής αυτοκρατορίας, και πίστευαν ότι έτσι θα διασώσουν την αυτοκρατορία, η οποία εξ’ αιτίας μιας πολιτικής, μιας πολύ άσχημης πολιτικής που εφάρμοσε στον λαό της, κυριολεκτικά κατέρρεε κάτω από τα εγκλήματά της.
Η μασονία τι ρόλο παίζει;
-Η μασονία είναι μία οργάνωση, διεθνής, η οποία συγκεντρώνει συνήθως ανθρώπους πλούσιους με άνεση οικονομική, οι οποίοι κατέχουν συχνά θέσεις κυβερνητικές, θέσεις κλειδιά στην εξέλιξη, στην Οθωμανική Αυτοκρατορία που αναφερόμαστε τώρα αυτή την εποχή, είχανε μασονικές στοές. Οι στοές είναι τα μέρη, τα κέντρα όπου συγκεντρώνονται αυτοί οι μασόνοι, οι οποίοι δεν πιστεύουν σε κανέναν θεό, πιστεύουν σε έναν δικό τους θεό, και εκεί συγκεντρώνονται από αυτές τις στοές, απ’ τα κέντρα δηλαδή και εκεί πέρα υπήρχαν μασόνοι στην Κωνσταντινούπολη, στην Θεσσαλονίκη, οι πιο πολλοί από αυτούς ήταν εβραίοι, διότι υπήρχε μεγάλη εβραϊκή παρουσία και στην Θεσσαλονίκη και στην Κωνσταντινούπολη και αυτοί πρεσβεύανε, σκοπεύανε να αντικαταστήσουν την Οθωμανική Αυτοκρατορία με ένα καινούργιο κράτος το οποίο θα μπορούν να ελέγχουν και σ’ αυτές τις μασονικές στοές μετείχαν και πολλοί νεότουρκοι, οι οποίοι προσπαθούσαν να ελέγξουν τις εξελίξεις, με την διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αυτά τα λίγα λοιπόν, είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα αυτό, που θα χρειαζόταν πολύ μεγάλη συζήτηση.
-Πώς κινήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ στο θέμα της Γενοκτονίας;
Ο Κεμάλ Ατατούρκ είναι από τους μεγαλύτερους οργανωτές της Γενοκτονίας, των Ποντίων κυρίως αλλά και γενικότερα του Ελληνισμού, των χριστιανών της Μικράς Ασίας, ήταν αξιωματικός του Σουλτάνου και πριν την κατάρρευση της οθωμανικής αυτοκρατορίας, τον έστειλε ο Σουλτάνος με την συγκατάθεση των Συμμάχων που είχαν πολεμήσει την Οθωμανική αυτοκρατορία, και κατείχαν τότε την Κωνσταντινούπολη, που ήταν στον πόλεμο εναντίον της Τουρκίας, να πάει στον Πόντο για να επιβάλει την τάξη στην περιοχή αυτή. Όταν έφτασε στον Πόντο ο Κεμάλ, αντί να τους επιτάξει στα εγκλήματα που γινόταν εναντίον των Ελλήνων χριστιανών της περιοχής, αντίθετα άρχισε να οργανώνει- υπάρχουν κάτι παράνομα στρατιωτικά τμήματα-, με τα οποία άρχισε έναν πόλεμο εναντίον όλων των ξένων δυνάμεων που είχαν τότε νικήσει τον Σουλτάνο και την Οθωμανική Αυτοκρατορία, και επειδή είχε διακηρύξει ότι, οι Χριστιανοί είναι προδότες και έπρεπε να εξολοθρευτούν, με αποτέλεσμα να αρχίσουν και να συνεχιστούν οι προηγούμενες σφαγές εναντίον των χριστιανών, τώρα με μεγαλύτερη ένταση από τους οπαδούς του Κεμάλ και με αποτέλεσμα στον Πόντο, μόνο στον Πόντο, να βρουν τραγικό θάνατο, όπως αναφέρεται στην Ιστορία 353.000 Πόντιοι ενώ επίσης πολλές χιλιάδες κατοίκων σκοτωθήκαν στην Μικρά Ασία, από αυτά τα παράνομα στρατιωτικά τμήματα, από τον Μουσταφά Κεμάλ, τον οποίο οι τούρκοι τον θεωρούν ήρωα και τον ονομάζουν Ατατούρκ, που σημαίνει ο πατέρας των τούρκων.
-Είναι κάποιο σύμβολο;
Είναι το μεγαλύτερο σύμβολο της Τουρκίας. Βασικά ο Κεμάλ Ατατούρκ αυτό που έκανε, το μεγαλύτερο πράγμα που έκανε, ήταν να δημιουργήσει, να ιδρύσει δηλαδή ένα κράτος, την σύγχρονη Τουρκία, γιατί, πριν από τον Κεμάλ δεν υπήρχε τουρκικό κράτος, δεν υπήρχε τουρκικό έθνος, υπήρχε μια αυτοκρατορία, που οι κάτοικοί της διακρίνονταν μόνο από την θρησκευτική τους πίστη. Ο Κεμάλ ίδρυσε αυτό το τουρκικό κράτος και δημιούργησε θα λέγαμε την νέα εθνική συνείδηση των τούρκων, δηλαδή δημιούργησε την νέα τουρκική ταυτότητα, η οποία σήμερα μετά από τόσα χρόνια, επειδή ήταν ένα τεχνητό πράγμα αυτό, δεν ήταν γνήσιο, δηλαδή δεν είχε βγει από μία θέληση του κόσμου που κατοικούσε στην Μικρά Ασία, σήμερα μετά από τόσα χρόνια αυτή η ταυτότητα αρχίζει και κλονίζεται. Αν και υπάρχουν πολλοί που αμφισβητούν αυτήν την ψεύτικη ουσιαστικά ταυτότητα, πάντως και σήμερα ο Κεμάλ φαίνεται να θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ήρωες της Τουρκίας.
-Ποιος ήταν ο λόγος που έγινε η Γενοκτονία; Θα θέλαμε να το ακούσουμε αυτό και από εσάς.
Ο λόγος ήταν ότι επειδή η ύπαρξη των χριστιανών στον Πόντο και στην Μικρά Ασία, οι οποίοι χριστιανοί με τον κόπο τους με τον ιδρώτα τους, είχαν αποκτήσει κάποια ευμάρεια, δηλαδή ζούσανε καλύτερα, διότι δούλευαν περισσότερο, με αποτέλεσμα να έχουν καλύτερα σπίτια να έχουν πολλά καταστήματα και ζούσανε καλύτερα από τους μουσουλμάνους, οι οποίοι διακρίνονταν για την τεμπελιά τους. Εκείνοι προτιμούσαν να κάθονται και να βάζουν άλλους να δουλεύουν γι’ αυτούς. Αυτό όμως, το ότι είχαν καταφέρει οι έλληνες χριστιανοί να ζούνε πολύ καλύτερα, δημιούργησε ένα μίσος, κι όταν ξέσπασε ο μεγάλος πόλεμος, ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, τους θεωρήσανε ότι είναι προδότες εναντίον των μουσουλμάνων με αποτέλεσμα να αρχίσουν να γίνονται οι σφαγές και να επιβληθεί η άποψη, η αντίληψη, ότι μόνο ΑΝ εξολοθρευτούν, σφαγιαστούν οι χριστιανοί, οι έλληνες ακόμη και οι Αρμένιοι και οι Ασσύριοι και η άλλη χριστιανική κοινότητα, μόνο τότε θα μπορούσαν οι μουσουλμάνοι να κατακτήσουν την Μικρά Ασία.
-Ποιοί ήταν οι τρόποι με τους οποίους έγινε η Γενοκτονία;
Ήταν πολλοί οι τρόποι με την οποία έγινε η Γενοκτονία. Συνήθως αυτό το οποίο κάνανε μαζεύανε τον πληθυσμό κάποιας πόλης, κάποιου χωριού στην κεντρική πλατεία κι εκεί αναγκάζανε αυτό κόσμο να φύγει από το μέρος που κατοικούσαν επί τόσα χρόνια και να πηγαίνει περπατώντας σε ατέλειωτες πορείες προς το εσωτερικό της Μ. Ασίας, χωρίς τροφή, χωρίς νερό συχνά κάτω από ζέστη και με αποτέλεσμα οι περισσότεροι από αυτούς να πεθαίνουν, ενώ πολλούς από αυτούς τους σκοτώνανε οι ίδιοι οι οθωμανοί, οι μουσουλμάνοι, οι τούρκοι που τους συνοδεύανε πάνω στα άλογα, εκείνοι ήταν πάνω σε άλογα, πολλές φορές αρπάζανε τις κοπέλες τις μικρές και τις παίρνανε για να τις έχουν δικές τους γυναίκες, παρά την θέλησή τους φυσικά! Και σε όλες αυτές τις πορείες σκοτώνανε και εκτελούσαν αυτούς τους ανθρώπους τους συγκεκριμένους. Άλλος τρόπος ήταν: τους μαζεύανε μέσα στις εκκλησίες τις οποίες τις καίγανε γύρω γύρω, τις βάζανε φωτιά και καίγανε αυτούς τους ανθρώπους που ήταν μέσα στην εκκλησία, δηλαδή μέσα στον ιερό χώρο που λατρεύανε την πίστη τους! Όλους –ειδικά στον Πόντο- τους σφάζανε, τους πετούσανε στην θάλασσα να πνιγούνε. Είναι πάρα πολλοί οι τρόποι, και έτσι όλο αυτό το μίσος, αυτήν την φρίκη αυτής της Γενοκτονίας που γράφτηκε με κόκκινα γράμματα, με το αίμα αυτών των χιλιάδων ελλήνων χριστιανών που σκοτωθήκαν, οι σφαγές και σ’ αυτό το ολοκαύτωμα της Μικράς Ασίας.
-Έδωσαν κάποια αφορμή οι Πόντιοι;
Οι Πόντιοι, η πρώτη αφορμή που δώσανε αγαπητέ μου, ήταν το ότι –ακριβώς κι αυτό που έλεγα προηγουμένως – με τον κόπο τους και με τον ιδρώτα τους είχανε προκόψει, είχαν ανεβεί οικονομικά, είχαν ιδρύσει Σχολεία, είχαν ιδρύσει Φροντιστήρια, -σημειωτέον ότι στην Ελλάδα η Εκπαίδευση και τα Σχολεία ήταν ακόμη σε πολύ χαμηλό επίπεδο -, ενώ τις περιοχές αυτές άνθιζε, δηλαδή υπήρχε πολύ μεγάλη παιδεία σχολική, για τα παιδιά, τους νέους τους ποντίους, με αποτέλεσμα όλα αυτά να δημιουργούν όπως είπα και πριν το μίσος και την ζήλεια από τους μουσουλμάνους που βλέπανε πόσο προόδευε το χριστιανικό στοιχείο στην περιοχή αυτή.
-Γιατί δεν βοήθησε το Ελληνικό Κράτος;
Εδώ αγαπητέ μου είναι μία πολύ σημαντική ερώτηση που έκανες! Δυστυχώς, δυστυχώς το Ελληνικό Κράτος, δεν έδωσε καμμία χείρα βοηθείας ειδικά στον Πόντο και αυτό γιατί δεν ήθελε να δυσαρεστήσει να δημιουργήσει προβλήματα με τους άλλους τους Εγγλέζους, τους Γάλλους, τους Ιταλούς, οι οποίοι μαζί με αυτούς είχανε πολεμήσει τους οθωμανούς και τους τούρκους με αποτέλεσμα, ότι βοήθεια, ότι συμπαράσταση υπήρχε την εποχή εκείνη ήταν μόνο από ιδιωτικές πρωτοβουλίες, μόνο από κάποιες αποστολές μεμονωμένες, που είχαν έρθει από την Ελλάδα να βοηθήσουν τον καταδιωκόμενο λαό. Ήταν χαρακτηριστική η αδυναμία του ελληνικού κράτους να βοηθήσει αυτόν τον καταδιωκόμενο κόσμο. Κι αυτό ήταν ένα στοιχείο που συνέβαλε, που συνέτεινε στο να διαπραχθεί χωρίς εμπόδια αυτή η γενοκτονία.
-Τι ρόλο έπαιξαν οι Μεγάλες Δυνάμεις;
Οι Μεγάλες Δυνάμεις ήταν αυτό που είπα και προηγουμένως, δηλαδή έπαιζαν τον ρόλο του παρατηρητή, δηλαδή ενώ βλέπανε, ενώ γνωρίζανε ότι σφάζονται οι χριστιανοί, δεν κάνανε τίποτε, και εδώ ακριβώς θέλω να πω μία τραγική ιστορία: όταν μπήκε ο Κεμάλ με τους στρατιώτες του στην Σμύρνη και άρχισε η μεγάλη σφαγή, σφάζονταν οι χριστιανοί σε όλες τις πλευρές της πόλης, δυστυχώς οι μεγάλες δυνάμεις που είχαν τα δικά τους πολεμικά πλοία εκεί μπροστά στο λιμάνι της Σμύρνης, δεν κάνανε απολύτως τίποτε για να σώσουν τους χριστιανούς που τους κυνηγούσανε, και τους σφάζανε και τους σκοτώνανε, αλλά όσοι προσπαθούσαν να σωθούνε και να πάνε πάνω στα πλοία τους, δεν τους δεχότανε, αλλά τους ρίχνανε πίσω στην θάλασσα ή και τους παραδίδανε πίσω στους τσέτες. Τσέτε σημαίνει ληστής, έτσι ονομαζόταν οι στρατιώτες του Κεμάλ, με αποτέλεσμα να βρουν κι εκεί τραγικό θάνατο! Είναι π ο λ ύ μαύρη αυτή η ιστορία με την στάση των Μεγάλων Δυνάμεων στη Σφαγή, και στο Ολοκαύτωμα, και στην Γενοκτονία του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας.
-Πόσα χρόνια κράτησε η Γενοκτονία και πώς τερματίστηκε;
Η Γενοκτονία άρχισε από τους Βαλκανικούς Πολέμους το 1912 και ολοκληρώθηκε μέχρι το 1924, με τη μεγαλύτερη θα έλεγα έξαρση, με τα χρόνια ΄14, ’15, ’16, ’17 και τελείωσε το 1924, οπότε και όλοι οι χριστιανοί επίσημα, εξ’ αιτίας μίας συμφωνίας που έγινε με την ανταλλαγή των πληθυσμών, δηλαδή να φύγουν οι χριστιανοί από την Μ. Ασία και όσοι μουσουλμάνοι υπήρχαν στην Βόρεια Ελλάδα, οι μεν χριστιανοί να έρθουν στην Ελλάδα οι δε μουσουλμάνοι στην Τουρκία.
-Ποιες είναι οι σημερινές σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας;
Οι σημερινές σχέσεις Ελλάδας -Τουρκίας σήμερα, είναι, θα έλεγα, σχέσεις λυκοφιλίας, δηλαδή σχέσεις λύκων, είναι δηλαδή μία ψεύτικη φιλία, και δυστυχώς εδώ έχουν γίνει πολλές ενέργειες από ελληνικής πλευράς για να βελτιωθεί κάπως το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών. Η Τουρκία σήμερα συνεχώς προκαλεί με το να μπαίνει μέσα στον ελληνικό εναέριο χώρο και στην θάλασσα και να διεκδικεί μία σειρά ελληνικών νησιών! Αυτές οι προκλήσεις, όπως επίσης και ένα άλλο ισχύει με το να λέει και να πιστεύει ότι στην Θράκη πρέπει ακόμη να δημιουργηθεί μία περιοχή αυτόνομη των μουσουλμάνων που ζουν εκεί. Όλα αυτά δημιουργούν ένα πολύ άσχημο κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών, ενώ οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται χωρίς διακοπή.
-Τι συμβαίνει τώρα στο Αιγαίο;
Στο Αιγαίο, αγαπητή μου φίλη, γίνεται καθημερινά ένας περίεργος πόλεμος και καθημερινά μπαίνουνε τα τουρκικά αεροπλάνα τα πολεμικά, μέσα στον δικό μας τον χώρο στον εναέριο στο Αιγαίο, όπως και πλοία της τουρκικής πολεμικής ναυτιλίας μέσα στα νερά που ανήκουν στην Ελλάδα, προκαλούν, σηκώνονται τα ελληνικά αεροπλάνα, πηγαίνουν τα ελληνικά πλοία, να τους διώξουν να φύγουν από κει, δηλαδή μία κατάσταση που ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να εξελιχθεί σε ανοιχτή σύγκρουση, οπότε θα έχουμε και θύματα και θα έχουμε φυσικά σοβαρές συνέπειες.
-Το τζιχάντ έχει σχέση με όλα αυτά; Ο σημερινός τζιχαντισμός πρέπει να μας θυμίζει κάτι;
Είναι μάλλον μία σημερινή μορφή αυτού του πράγματος που λέγαμε προηγουμένως για την Γενοκτονία, ειδικά στην περιοχή όπου επικρατούν αυτοί, εγώ τους ονομάζω δολοφόνους, εγκληματίες, έχουν γίνει πολλά εγκλήματα στην Συρία σε βάρος των χριστιανών, διότι σε αυτή τη χώρα που γίνονται τα εγκλήματα υπήρχαν μέχρι πριν από λίγα χρόνια ένα εκατομμύριο ορθόδοξοι χριστιανοί – όπως και εμείς – και μάλιστα ονομάζονται rum ortodoks που σημαίνει ρωμιοί ορθόδοξοι, σ’ αυτούς λοιπόν, έχει γίνει μία μορφή Γενοκτονίας. Έχουνε καεί ναοί έχουνε καεί μοναστήρια, έχουνε καεί ολόκληρα χωριά, έχουνε εξοντωθεί από αυτούς τους ανθρώπους, από αυτούς τους δολοφόνους, κι έχουμε μια παράλληλη μορφή σημερινής γενοκτονίας.
Τουφ.:Κύριε Χειλαδάκη, έχετε να προσθέσετε κάτι, θα θέλατε να πείτε κάτι σε αυτά τα παιδιά που είναι έκτη δημοτικού, μερικοί ούτε καν έχουν κλείσει τα 12 χρόνια;
Έχω να πω ένα πολύ μεγάλο μπράβο για τις ερωτήσεις που κάνανε αυτά τα παιδιά, τα θερμά μου συγχαρητήρια, είδα ότι υπάρχει ένα πολύ αισιόδοξο, ένα πολύ καλό επίπεδο αυτογνωσίας, διότι θα πρέπει αγαπητά μου παιδιά να ξέρουμε καλά, ότι μόνο όταν γνωρίζουμε καλά την Ιστορία μας, μπορούμε να ζήσουμε σε αυτόν τον τόπο, ο τόπος μας είναι από τους πιο ευλογημένους τόπους, γι αυτό ακριβώς τον θέλουνε πολύ, τον ζηλεύουν αυτόν τον τόπο, γιατί ακριβώς είναι πολύ ευλογημένος, έχει πάρα πολλά καλά αυτός ο τόπος, έχει έναν ήλιο, έχει ένα κλίμα που δεν υπάρχει πουθενά σε όλο τον κόσμο. Μόνο λοιπόν να ξέρουμε την Ιστορία μας, να ξέρουμε το τι μας έχουνε κάνει να ξέρουμε το τι είμαστε, να μπορέσουμε να ζήσουμε εδώ, να μη φύγουμε από δω – όπως πολλοί σήμερα, δυστυχώς, φεύγουνε από αυτό το τόπο – πρέπει να μείνουμε εδώ και να υπηρετήσουμε αυτόν τον ευλογημένο τόπο, την πατρίδα μας την Ελλάδα! Ευχαριστώ πολύ!
Όλα τα παιδιά μαζί: Σας ευχαριστούμε π ά ρ α πολύ!!!!
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *