ΤΟ ΕΞΥΠΝΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ…ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ(Βίντεο)

5/5 (1)

Γράφει Συντακτική Ομάδα Χειλαδάκη

Ακριβώς επειδή οι εταιρείες καθιστούν δυνατή τη σύνδεση όλο και περισσότερων συσκευών στο σπίτι με το Διαδίκτυο, δεν σημαίνει ότι αυτό θέλουν οι καταναλωτές.

Μετά την επιτυχία του έξυπνου θερμοστάτη που εισήγαγε το 2011 η εταιρία Nest Labs του Internet of Things, ένα φράγμα έξυπνων οικιακών προϊόντων έπληξε την αγορά – σκεφτείτε, έξυπνες συσκευές ανάμειξης και έξυπνες οδοντόβουρτσες. Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί δεν κατάφεραν να κερδίσουν έλξη με τους καταναλωτές. Μια έρευνα 28.000 ατόμων σε 28 χώρες που εξέδωσε η συμβουλευτική εταιρεία Accenture διαπίστωσε ότι μόνο το 9% των ερωτηθέντων σχεδίαζε να αγοράσει συνδεδεμένες συσκευές το 2016, περίπου το ίδιο ποσοστό με την έρευνα του 2014.

Τα αντικείμενα ενδιαφέροντος θα εντοπίζονται, θα αναγνωρίζονται, θα παρακολουθούνται και θα ελέγχονται εξ αποστάσεως μέσω τεχνολογιών όπως η αναγνώριση ραδιοσυχνοτήτων, τα δίκτυα αισθητήρων, οι μικροσκοπικοί ενσωματωμένοι κεντρικοί υπολογιστές και οι συσσωρευτές ενέργειας – όλα αυτά συνδέονται με το διαδίκτυο επόμενης γενιάς με άφθονο, χαμηλού κόστους και υψηλού επιπέδου – υπολογιστική ισχύ.

Η Samsung προκάλεσε διαμάχη πέρυσι μετά την ανακοίνωση μιας τηλεόρασης που θα ακούσει όλα όσα ειπώθηκαν στην αίθουσα και μέσα στην ωραία εκτύπωση προειδοποίησε κυριολεκτικά τους ανθρώπους να μην μιλάνε για ευαίσθητες πληροφορίες μπροστά της.

Όταν ξεκινάτε να παρακολουθείτε τη χρήση νερού ξαφνικά συνειδητοποιείτε πόσο συχνά ο σύζυγός σας ξεπλένει την τουαλέτα ή πλένει», δήλωσε η Genevieve Bell, διευθυντής εταιρικής ανίχνευσης και ιδεών στην ομάδα εταιρικής στρατηγικής της Intel. «Υπάρχει κάτι αχνό ανατριχιαστικό για τα σπίτια [των ανθρώπων] που ξέρουν τα πράγματα γι ‘αυτά.»

Αντί να ανησυχούν για το γεγονός ότι οι χάκερ κλέβουν δεδομένα που παράγονται από έξυπνες οικιακές συσκευές, οι καταναλωτές εξέφρασαν ανησυχίες για το πώς οι έξυπνες συσκευές μπορούν να μοιράζονται ανοιχτά τις πληροφορίες που σχετίζονται με το σπίτι τους, σύμφωνα με τον Bell.

«Οι καταναλωτές άρχισαν να χρησιμοποιούν αυτή την πραγματικά ενδιαφέρουσα γλώσσα, όπου τους είπαν στους ερευνητές:« Το σπίτι μου μπορεί να μιλάει για μένα; », είπε. Άλλες ανησυχίες επικεντρώθηκαν σε ποιες εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν από τις εταιρείες με βάση τις πληροφορίες και τις συνέπειες που έχουν οι συσκευές που γνωρίζουν πότε είστε σπίτι και πότε δεν είστε. «Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός έξυπνου σπιτιού και ενός σπιτιού που σας παρακολουθεί;» Είπε ο Bell.

Σε περίπτωση που αναρωτιέστε τι σημαίνει  «έξυπνο» – όπως στην «έξυπνη πόλη» ή «έξυπνο σπίτι» :

Surveillance
Marketed
As
Revolutionary
Technology

SMARTHUS | Det enkle er ofte det beste | REMA 1000

Tredemølla | Smarthus II | REMA 1000

SMARTHUS | Takeaway | REMA 1000

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗ
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *