«ΤΟΥΡΚΑΛΑ» ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, EŞRA ELÖ : «ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΝΟΙΩΣΑ ΟΤΙ… ΕΙΜΑΙ ΤΟΥΡΚΑΛΑ»

5/5 (3)

page_esra-elonu39nun-39turkum-diyemem39-sozleri-twitter39i-karistirdi_493895322Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Μεγάλη αίσθηση έχει προκαλέσει στην Τουρκία η δημόσια τοποθέτηση και μάλιστα σε γνωστή τηλεοπτική εκπομπή, μιας γνώστης «Τουρκάλας» συγγραφέας, της Esra Elö, ότι δεν μπορεί να πει ότι είναι Τουρκάλα και ότι ποτέ δεν ένοιωσε πως είναι τουρκική καταγωγής.

Η Esra Elö σε πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή του τουρκικού καναλιού, Habertürk, με τον τίτλο, «Kime göre Neye göre», απαντώντας στην χαρακτηριστική ερώτηση της εκπομπής, «Ποιος είμαι ;», ομολόγησε ότι της είναι αδύνατον να δηλώσει ότι είναι Τουρκάλα και ακόμα πιο προχωρημένα ότι ποτέ δεν αισθάνθηκε πως έχει αυτό που αναφέρουν σαν τουρκική εθνική συνείδηση. Μάλιστα η γνωστή συγγραφέας δεν αρκέστηκε σε αυτή την καταπληκτική δημόσια ομολογία, που θεωρήθηκε χαστούκι στην κατεστημένη τουρκική ιδεολογία για την σύγχρονη τουρκική εθνική συνείδηση, αλλά προχώρησε ακόμα περισσότερο κάνοντας έντονη κριτική στην κεμαλική ιδεολογία που επικράτησε στην δεκαετία του τριάντα με την γνωστή φράση, «Ne mütlü türküm diyene», δηλαδή, «Τι ευτυχής να λέω πως είμαι Τούρκος». Η Elö αναρωτήθηκε γιατί να λέμε ότι είμαστε ευτυχείς που είμαστε Τούρκοι και πρόσθεσε πως αυτό προκύπτει από μια αίσθηση εθνικής ανασφάλειας που δείχνει και το πραγματικό πρόβλημα που είναι πρόβλημα ταυτότητας.

Η δημόσια αυτή ομολογία της Τουρκάλας συγγραφέας, όπως ήταν επόμενο προκάλεσε θύελλα συζητήσεων και αντιδράσεων. Το εντυπωσιακό όμως είναι πως στο Twitte, όπου άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση για το ζήτημα της τουρκικής ταυτότητας, βρήκε πολλούς υποστηριχτές που συμφώνησαν με την δημόσια αυτή ομολογία της παραδεχόμενοι ουσιαστικά πως και αυτοί δεν μπορούν να ισχυριστούν πως είναι Τούρκοι, ή πως αισθάνονται πως είναι Τούρκοι.

Άλλο ένα σοβαρό σημάδι γι’ αυτό που έχουμε επισημάνει εδώ και καιρό πως το περίφημο πρόβλημα ταυτότητας στην γειτονική Τουρκία, δηλαδή το γνωστό «Kimlik Meselesi», συνεχίζει να προκαλεί έντονες παρενέργειες στην καθεστωτική τουρκική εθνική συνείδηση, μια πλαστή, κεμαλικής παραγωγής συνείδηση, (η οποία τα τελευταία χρόνια έχει πάρει και μια ισλαμικοεθνικιστικη διάσταση), που άρχισε ήδη από την δεκαετία του ενενήντα να κλονίζετε σοβαρά.

Αυτά ας τα βλέπουν κάποιοι όψιμοι κεμαλολάγνοι και νεοοθωμανιστές εδώ στην Ελλάδα, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια πολεμούν λυσσαλέα κάθε μορφή ελληνικότητας και ορθόδοξης παράδοσης και θέλουν να μας ξανακάνουν… νεοτουρκική «σουλεϊμανική» επαρχία.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

1 Response

 1. Πρόσφατα διάβασα ένα βιβλίο του John Freely «Κωνσταντινούπολη από τον Χριστιανισμό στο Ισλάμ»
  Μου προκέλεσε μεγάλη εντύπωση ότι ένας συγγραφέας που δεν είναι φιλικός προς τους Έλληνες και την Ελλάδα (και αυτό θα το παραθέσω με στοιχεία παρακάτω) μας λέει τα παρακάτω:
  1. Οι απόγονοι των σουλτάνων είχαν Ελληνικό αίμα αφού οι περισσότερες γυναίκες στα χαρέμια τους ήταν Ελληνίδες που με τη βία διέμεναν εκεί.
  2. Ο Σιναν ο μεγαλύτερος αρχιτέκτονας των τούρκων ήταν Χριστιανός με Ελληνικες ρίζες που εξισλαμίστηκε μικρός.
  3. Ο σουλεΙμαν ο μεγαλοπρεπής όφειλε τις επιτυχίες του στον αρχιβεζύρη του Ιμπραήμ που φυσικά ήταν Έλληνας εξισλαμισμένος.
  4. Ο «μεγάλος» τους ναύαρχος Χαϊρεντίν πασάς Μπαρμπαρόσα ήταν πειρατής με έδρα τη Μυτιλήνη που προσετερίστηκαν οι τούρκοι. (σε άλλο βιβλίο που δεν θυμαμαι αυτη τη στιγμή διάβασα ότι ήταν Έλληνας και μικρό τον έλεγαν Χρίστο που οι τούρκοι με την βαρβαρότητα της γλώσσας τους των φωναζαν Χίζρ)
  Όπως πολύ σωστά γράφεται και ξαναγράφεται είναι γνωστό σε όλους ότι οι τούρκοι έχουν θέμα με την εθνική τους ταυτότητα.
  Έχει δε μεγάλη σημασία ότι αυτά γράφονται από έναν φιλότουρκο συγγραφέα αφού:
  1. Τον απελευθερωτικό πόλεμο των Κούρδων του PKK τον αναφέρει ως τουρκικό εμφύλιο.

  2. Για την Μικρασιατική καταστροφή ενώ αναφέρει ότι οι Έλληνες μπήκαν στη Μικρά Ασία με τη βοήθεια και την ανοχή των συμμάχων δεν αναφέρει πουθενά τη βοήθεια που έλαβαν οι τούρκοι από Ρώσους Ιταλούς και Γάλλους, αλλά το παρουσιάζει ως άθλο του Κεμάλ.

  3. Προσπαθεί να απαλλάξει τους τούρκους από τον εμπρησμό της Σμύρνης λέγοντας ότι αυτό έγινε αφού όλα είχαν κριθεί.

  4. Την ανταλλαγή των πληθυσμών που έγινε την παρουσιάζει αρκετά διαφορετικά και αναφέρει τους Πομάκους της Θράκης ως τούρκους.

  5. Αναφέρει την μεγάλη μείωση των Ελλήνων της Πόλης χωρίς να εξηγεί τους λόγους (πουθενά δεν κάνει λόγο στο βιβλίο του για τους διωγμούς που έχουν υποστεί οι Έλληνες από τους τούρκους) με αποτέλεσμα ο αναγνώστης να νομίζει ότι η φυγή ήταν μια ηθελημένη πράξη των Ελλήνων.

  6. Αναφέρει ότι από την ανταλλαγή των πληθυσμών εξαιρέθηκαν οι μουσουλμάνοι (τούρκοι κατά τον συγγραφέα) της Θράκης και οι Έλληνες της Πόλης της Ίμβρου και της Τενέδου χωρίς ωστόσο να μας λέει πόσο αυξήθηκαν οι μεν και μειώθηκαν οι δε και γιατί.

  7. Στο τέλος μας παρουσιάζει και τους τούρκους και συγκεκριμένα τον Κεμάλ ως προστάτη των αρχαιοτήτων και φίλων της τέχνης αφού στο τέλος εκθειάζει τον Κεμάλ για το μεγάλο ανασκαφικό έργο και την ανεύρεση πολλών αρχαιοτήτων (κατεστραμμένων βέβαια από τους ίδιους) αντιφάσκοντας με τις προηγούμενες αφηγήσεις.

  8. Παρουσιάζει τη συνθήκη Χάτι Χουμαγιούν που υπέγραψε ένας σουλτάνος και αναγνώριζε την ίση μεταχείριση όλων των θρησκειών ως φυλευσπλαχνία του σουλτάνου και όχι ως αποτέλεσμα των συνεχόμενων εξεγέρσεων των Ελλήνων της Κρήτης που οδήγησε σε αυτό. Βέβαια μετα δεν λέει τίποτα για την κατάργηση του Χάτι Χουμαγιούν. Την δε απελευθέρωση της Κρήτης την παρουσιάζει ως προσάρτηση της νήσου από τους Έλληνες που εκμεταλλεύτηκαν μια συγκυρία και δεν αναφέρει τίποτα για τους συνεχής αγώνες και ξεσηκωμούς των Κρητών γι αυτό το λόγο.

  Ευχαριστώ για τις γνώσεις που μας προσφέρεται πάνω στο αντικείμενό σας.
  ΥΓ Η λέξη «τούρκος», «τουρκία» είναι εσκεμμένα γραμμένη με μικρα γράμματα. Με κεφαλαία γράφονται έθνη που έχουν προσφέρει στον παγκόσμιο πολιτισμό και αυτοί το μόνο που έχουν να δείξουν είναι γενοκτονίες. Στον αντίποδα η Ελλάδα με αυτά που έχει προσφέρει θα έπρεπε να γράφεται με όλα τα γράμματα κεφαλαία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *