ΤΙ ΘΑ ΠΟΥΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ-ΠΟΥΤΙΝ

5/5 (6)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Ενώ η ένταση έχει ανέβει κατάκορφα στην περιοχή Τουρκίας Ιράκ, εξ αιτίας του κουρδικού δημοψηφίσματος και οι Τούρκοι κάνουν συνεχώς κινήσεις ψυχολογικού πολέμου απειλώντας με εισβολή, φτάνει στην Άγκυρα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαδιμήρ Πούτιν, ενώ η Ρωσία έχει κρατήσει κάπως  μετριοπαθή στάση στο κουρδικό πρόβλημα. Η Μόσχα δεν αγνοεί τον σημαντικό ρόλο που παίζουν τα 50 εκατομμύρια Κούρδοι στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα πάντως με τους Τούρκους, τρία θα είναι τα βασικά θέματα των συζητήσεων μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν : α) Το θέμα των της απόκτησης από την Τουρκία των ρωσικών πυραύλων S-400, ένα θέμα που έχει γίνει… σήριαλ, β) ο ενεργειακός αγωγός South Stream και γ) η κατασκευή από τους Ρώσους του πυρηνικού κέντρου στο Akkoyu, ενώ οι Ρώσοι θα διεκδικήσουν την κατασκευή και των άλλων δυο πυρηνικών κέντρων που σχεδιάζει η Άγκυρα.

Φυσικά ο Ερντογάν θα θέσει πιεστικά το ζήτημα της ανοιχτής καταδίκης του κουρδικού δημοψηφίσματος, ενώ θα ζητήσει να επιταχυνθεί το θέμα της παράδοσης των ρωσικών πυραύλων.

Οι Ρώσοι από την πλευρά τους θα ρίξουν το βάρος της συνάντησης στο οικονομικό και εμπορικό τομέα. Η Μόσχα γνωρίζει καλά, άλλωστε αυτό επιδίωκε, ότι έχει δημιουργηθεί σοβαρό ρήγμα στο ΝΑΤΟ με τους ρωσικούς πυραύλους και θα συζητήσουν για την πώληση και άλλων οπλικών συστημάτων στην Τουρκία, προκαλώντας ακόμα περισσότερο την ήδη τεταμένη κατάσταση

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

1 Response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *