«ΤΕΛΟΣ» ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-Ε.Ε. ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ 2017 ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ

4.75/5 (4)

tarih_vakfindan_karikaturlerle_turkiye-ab_iliskileri_sergisiΓράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Με ένα πολύ ενδιαφέρων άρθρο η τουρκική εφημερίδα Milliyet και ο πολύ γνωστός παλαίμαχος Τούρκος δημοσιογράφος-πολιτικός αναλυτής, Sami Kohen, κάνουν κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες προβλέψεις για το 2017, σχετικά με την παρουσία της Τουρκίας στο διεθνές πολιτικό στερέωμα και με τις πιθανές εξελίξεις σε ορισμένα καυτά θέματα. Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν γίνεται καμία αναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες μάλλον παραπέμπονται στις…καλένδες.

Σύμφωνα λοιπόν με το «προφητικό» αυτό άρθρο, προβλέπεται η οριστική διακοπή των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, καθώς παρά τις διεθνείς έντονες πιέσεις υπάρχει μεγάλο χάσμα στις απόψεις των δυο μερών που φέρνουν το οριστικό αδιέξοδο. Από εκεί και πέρα τα πράγματα παραμένουν θολά, με πιθανή την επίσημη αίτηση αναγνώριση της ανεξαρτησίας του ψευδοκράτους, ενώ δεν γίνεται λόγος για ενσωμάτωση στην Τουρκία.

1015624260

Όσον αφορά τις σχέσεις Τουρκίας Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα θέμα που μας ενδιαφέρει άμεσα, προβλέπεται η οριστική κατάρρευση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας καθώς και της συμφωνίας για το προσφυγικό, ενώ εδώ οι Τούρκοι προβλέπουν να αυξηθούν δραστικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα μέτρα ανάσχεσης της ροής των λαθρό προς την Ευρώπη. Εδώ παραμένει ερώτημα η δική μας αντιμετώπιση του θέματος.

Στα άλλα σημαντικά θέματα προβλέπεται η αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας- ΗΠΑ καθώς τελευταία είχαν φτάσει στο χαμηλότερο δυνατό σημείο, η ενδυνάμωση της συνεργασίας με την Ρωσία αλλά όχι στην σύναψη στρατηγικής συμμαχίας, ενώ για την Συρία προβλέπεται να συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό η επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη προφανώς με στόχο εκτός από τους Τζιχαντιστές και τους Κούρδους.

Στα διεθνή θέματα προβλέπεται η παραμονή του Άσαντ στην εξουσία στην Συρία, η μείωση των πολεμικών επιχειρήσεων στο Ιράκ χωρίς να αναφέρεται τι θα γίνει με τη Μοσούλη. Για την Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζεται η ίδια προβληματική κατάσταση, ενώ για τις σχέσεις Ρωσίας – ΗΠΑ προβλέπεται ότι το κλίμα θα γίνει πιο θετικό και θα αυξηθεί η συνεργασία.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι δεν γίνεται καμία αναφορά, (φυσικά για ευνόητους λόγους), για τις εσωτερικές εξελίξεις στη Τουρκία και κυρίως για την τρομοκρατία και το Κουρδικό, που παραμένει η «καυτή πατάτα» στα χέρια του Ερντογάν.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *