ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΕΙΝΑΙ Η… ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ, ΔΙΑΤΕΙΝΕΤΑΙ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ

5/5 (1)

27196386Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Η τουρκική και όχι ελληνική, είναι η γλώσσα της φιλοσοφίας και με τον λεκτικό θησαυρό της τουρκικής γλώσσας, μπορούμε να φιλοσοφήσουμε σε… πολύ υψηλά πνευματικά επίπεδα. Αυτά τα πρωτοφανή δεν την υποστηρίζει κάποιος Τούρκος διανοούμενος, ή ακαδημαϊκός, ή επιστήμονας, αλλά… μια Ελληνίδα καθηγήτρια πανεπιστημίου. Αυτή είναι η κύρια Ελένη Κουτσουράδη, διευθυντήρια του Κέντρου Ανθρωπινών Δικαιωμάτων του πανεπιστήμιου του Maltepe, μέλος κάποιου Ιδρύματος Τούρκων Φιλοσόφων και επίτιμος πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φιλοσόφων. Η Ελληνίδα αυτή καθηγήτρια σε δηλώσεις της που δημοσιεύονται στον τουρκικό τύπο, σχολίασε επικριτικά την προσφάτως διατυπωθείσα άποψη του νέου πρόεδρου της Τουρκίας, Ταΐπ Ερντογάν, ότι τα τουρκικά είναι η γλώσσα της φιλοσοφίας και ότι ο λεκτικός πλούτος της τουρκικής γλώσσας προσφέρει την δυνατότητα να διατυπωθούν οι πιο περίπλοκες φιλοσοφικές έννοιες Το εντυπωσιακό είναι, ότι η άποψη αυτή του Τούρκου προέδρου και νέου επίδοξου χαλίφη της Τουρκιάς, Ταΐπ Ερντογάν, προκάλεσε έντονες συζητήσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, ενώ υπήρξαν και επικρίσεις στο πολιτικό πεδίο.

Και ενώ πολλοί Τούρκοι θεώρησαν σαν υπερβολικές αυτές τις απόψεις του Ερντογάν, ο οποίος πριν από λίγο καιρό είχε διατυπώσει την άποψη ότι την Αμερική δεν… την ανακάλυψε ο Κολόμβος αλλά μουσουλμάνοι ερευνητές, ήρθε και η κύρια Ιωάννα Κουτσουράδη να ισχυριστεί η ότι πραγματικά τα τουρκικά είναι η γλώσσα που μπορείς να εκφραστείς φιλοσοφικά. Αυτά από μια Ελληνίδα, της οποίας η μητρική γλώσσα είναι τα ελληνικά, (;;), η γλώσσα με την οποία διδάχτηκε η φιλοσοφία και οι επιστήμες, η γλώσσα με την οποία γράφτηκε η Βίβλος και διδάχτηκε ο χριστιανισμός σε παγκόσμιο επίπεδο, η γλώσσα μέσω της οποίας διαδόθηκε ο πολιτισμός και έννοιες όπως δημοκρατία, ελευθερία, ανθρώπινα δικαιώματα κ.α. Μάλιστα η κυρία Ελένη Κουτσουράδη δεν αρκέστηκε σε αυτές τις απόψεις, τις οποίες διακήρυξε και δημόσια. Συνεχίζοντας το πρωτότυπο αυτό φιλοκεμαλικό κήρυγμα, κατέκρινε έντονα όσους μέσα στην Τουρκία είναι υπέρ της διδασκαλίας των οθωμανικών,  μια γλώσσα της οθωμανικής διανόησης, μείγμα από τουρκομανικά, περσικά, αραβικά και με πολλές ελληνικές λέξεις, στην τουρκική εκπαίδευση. Είναι γνωστό πως  στην οθωμανική αυλή γίνονταν σαφής διαχωρισμός μεταξύ των οθωμανικών από την λαϊκή τουρκική, δηλαδή την τουρκομανική γλώσσα που μιλιόνταν από νομάδες στην Ανατολία και στην κεντρική Ασία. Σύμφωνα λοιπόν με την κυρία Κουτσουράδη η γνώση και των οθωμανικών είναι… φιλοσοφική γνώση.

Οι κεμαλικές αυτές απόψεις της κυρίας Κουτσουράδη υπέρ των τουρκικών βρήκαν  απήχηση σε πολλούς Τούρκους καθηγητές,  όπως ο Ahmet Inam του Ιδρύματος Τουρκικής Φιλοσοφίας, ο οποίος έσπευσε να επαινέσει την κυρία Κουτσουραδή για τις απόψεις της. Ο Ahmet Inam ανέφερε πως σύμφωνα με την κυρία Κουτσουραδή, είναι τελείως λάθος η άποψη ότι με τα τουρκικά δεν μπορείς να κάνεις… φιλοσοφία και ανέφερε ότι η κυρία Ελένη Κουτσουράδη υποστηρίζει ότι με τη γνώση των τουρκικών ανεβαίνει το… φιλοσοφικό σου επίπεδο.

Μετά από όλα αυτά τα εκπληκτικά σε λίγο καιρό δεν μένει παρά να ακούσουμε πως και ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός, όπως άλλωστε το υποστηρίζουν επίσημα οι τουρκικές ιστορικές θεωρίες, είναι… τουρκικής προέλευσης. Ότι ο Σωκράτης, ο Πλάτων, ο Αριστοτέλης, ο Αρχιμήδης, o Ιπποκράτης, όλοι οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, μιλούσαν… τουρκικά ή οθωμανικά. Ότι όλη η αρχαιοελληνική φιλοσοφία είχε… τουρκική ταυτότητα. Άλλωστε να μην ξεχνάμε ότι πριν από λίγα χρόνια, εκείνη η ανεκδιήγητη υπουργός της, «Δια βίου μάθησης», είχε υποστηρίξει πως η μητρική γλώσσα των Ελλήνων θα πρέπει να είναι η…αγγλική.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Υπ΄όψιν πως η αξιότιμος κυρία Κουτσουράδη, παρά το γένος Ελληνίδα έιναι  Τουρκάλα και μάλιστα την προσεταιρίζει στις απόψεις της, για την αξία της τουρκικής γλώσσας, η κεμαλική εθνικιστική αντιπολίτευση της Τουρκίας.

Prof. Dr. İoanna Kuçuradi, “Biz Türkçeyle felsefe yapıyoruz.
Türkçede de çok rahat felsefe yapılabilir
ben Türkçeden başka bir dile çevirirken de sorunla karşılaşıyorum
Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel, “Türkçe bilim ve sanat dilidir” diye konuştu

Αξιολογήστε Το

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

15 Σχόλια

 1. Eν προκειμένω, σέ ένα κράτος πού σέβεται τόν εαυτόν του, τής αφαιρείται ή Ελληνική Υπηκοότης, τό Ελληνικό Διαβατήριο καθίσταται αυτομάτως άκυρο, κυρήσεται ανεπιθύμητο πρόσωπο (persona non-gratta) καί δημεύεται ή όποια περιουσία εντός τής Ελληνικής Επικρατείας !

 2. Σε ποια εφημερίδα ή περιοδικό δημοσιεύτηκαν οι δηλώσεις της; Ποιος είναι ο σύνδεσμος του άρθρου;

 3. Θα σας παρακαλούσα, να προσθέσετε εσείς τον σύνδεσμο που αναφέρονται τα παραπάνω που υποστηρίζετε και όχι να παραπέμπετε εμάς τους αναγνώστες του άρθρου σας. Νομίζω οτι είναι δική σας υποχρέωση, άλλωστε εμείς δεν γνωρίζουμε την Τουρκική γλώσσα(εγώ τουλάχιστον).

 4. Επίσης, το πραγματικό περιεχόμενο της πρότασης Διαμαντοπούλου ήταν από την πρώτη στιγμή ξεκάθαρο. Τα αγγλικά ως δεύτερη επίσημη γλώσσα σημαίνει ότι η διδασκαλία και η γενικευμένη και υψηλού επιπέδου εκμάθηση της γλώσσας γίνεται προτεραιότητα για το κράτος. Σύμφωνα με την πρότασή της, τα αγγλικά πρέπει να γίνουν ένα από τα βασικά μαθήματα στο σχολείο, κάποια από τα δευτερεύοντα (sic!) μαθήματα όπως η ψυχολογία, η ανθρωπολογία, κλπ. πρέπει να γίνονται στις τελευταίες τάξεις στα αγγλικά εξολοκλήρου, τα πανεπιστήμια πρέπει να μπορούν να κάνουν κάποια μαθήματα στα αγγλικά και να έχουν και εξολοκλήρου αγγλόφωνα τμήματα Δε σημαίνει δηλαδή παράλληλη χρήση ελληνικών και αγγλικών σε όλες τις δραστηριότητες του κράτους. Σας παραπέμπω στις δηλώσεις της.

  http://anorthografies.blogspot.gr/2006/09/blog-post.html

 5. Ο κύριος άξονας του άρθρου που δημοσιεύτηκε περιστρέφεται γύρω από τις δηλώσεις του Ερντογάν και το ότι θέλει να εισάγει την Οθωμανική στο τουρκικό εκπαιδευτικό σύσημα, λόγω του πλούσιου λεξιλογίου κι εκφράσεων. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσαι ουσιαστικά σε απαξίωση των αρχών του κεμαλισμού. Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν υποστηρίξει ότι η Τουρκική είναι φτωχή γλώσσα σε τέτοιο βαθμό που οι έννοιες, εκφράσεις και ορισμοί φιλοσοφίας δεν δύνανται να εκφραστούν σωστά στην Τουρκική. Πολύ σωστά η Κουτσουράντι υποστηρίζει ότι είναι δυνατόν να κάποιος να σκεφτεί και να φιλοσοφήσει στα Τουρκικά. προσθέτοντας ότι έχει ήδη γράψει 9 ή 10 βιβλία. Ο καθηγητής και διδάκτωρ Ahmet İnam, Πρόεδρος της Εταιρείας Φιλοσοφίας της Τουρκίας, προσθέτει ότι τα Οθωμανικά αποτελούν επίσης μέρος της Τουρκικής γλώσσας και ότι γράφονται διαφορετικά. Απλά πράγματα…

  • Μπορεί Πάνο να είναι απλά πράγματα αλλά όπως βλέπεις ο Κ Χειλαδάκης δεν ανασκευάζει το άρθρο του δίνοντας την πραγματική μετάφραση του σχολίου της Χουριέτ. Με αποτέλεσμα βέβαια να αναδημοσιεύεται από άλλα site και να βρίζουν όλοι την καθηγήτρια με τα χειρότερα λόγια χωρίς να φταίει. Τελικά φαίνεται αυτός είναι και ο σκοπός του άρθρογράφου…………

 6. Οι αύπαρκτοι στην πατρίδα μας, έχουν γλωσσοδέτη, και ζούνε στον κόσμο του Μαμωνά. Ευτυχώς που οι σοβαροί ξένοι, απαντούν σε αυτές τις κακοήθιες.

  https://youtu.be/Rc9RnwPXoJ0

 7. Ρε παιδιά, μπορεί κανείς να με διαφωτίσει «τί θέλει να πεί ο ποιητής», γιατί θα ξεχάσουμε κι’ αυτά που ξέρουμε ??? Ανάθεμά με εάν βγάζω άκρη ποιά είναι η άποψη της καθηγήτριας, με τι διαφωνεί και τι υποστηρίζει. Αμφιβάλλω εάν καταλαβαίνει και ο ίδιος ο συγγραφέας του άρθρου τι γράφει !!! Στον τίτλο βάζει στα χείλη της τα ….λόγια του Ερντογάν υπέρ της …..σαρωτικής ανωτερότητας της Τουρκικής γλώσσας, στο κείμενο γράφει ότι η καθηγήτρια τον ….επικρίνει, παρακάτω λέει ότι σύμφωνα με την κυρία Κουτσουράδη, η γνώση των Οθωμανικών είναι φιλοσοφική γνώση, και εδώ …..έχασα την πυξίδα. Είναι η καθηγήτρια …..και με τον αστυφύλαξ καί με τον χωροφύλαξ ?? Τελικά από ότι φαίνεται, η καθηγήτρια, ανεξάρτητα από τις πομφόλυγες του Ερντογάν, έκανε ως επαΐων πανεπιστημιακός μια παρέμβαση σε κάποια γλωσσική διαμάχη που προφανώς υπάρχει στην Τουρκία για το ποιά γλώσσα τους είναι πιό κατάλληλη για διανόηση, η Τουρκική ή η Οθωμανική, καθώς οι Τούρκοι ακόμα αναζητούν…… ταυτότητα, και έκρινε ότι η Τουρκική είναι καταλληλότερη για να εκφράσει λεπτές έννοιες. Τώρα πώς από αυτό βγαίνει ότι η γυναίκα ……κατακύρωσε ολόκληρο τον Ελληνικό πολιτισμό στους Τούρκους, μόνο ο συγγραφέας του άρθρου μπορεί να καταλάβει !!! Είναι βέβαια πασίγνωστο, ότι η σοβαρότητα της νεο-ελληνικής γραφίδας έχει απολεσθεί προ πολλού, αλλά το να διαπιστώνεις και σε κάθε σου βήμα είναι πολύ επώδυνο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *