ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΟΝΟ ΤΟ 55,8% ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΤΟΥΡΚΟΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΣ

ΦοτοΓράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Το καταπληκτικό συμπέρασμα ότι μόνο το 55,8% των κατοίκων της σημερινής Τουρκίας επιθυμεί στο νέο τουρκικό σύνταγμα να αναγνωρίζει μόνο η τουρκική ταυτότητα στους πολίτες της χώρας, εξάγει μια εκτεταμένη έρευνα σε όλη την τουρκική επικράτεια.

Το ποσοστό αυτό βγαίνει από την έρευνα που έκανε το «Ίδρυμα Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών της Τουρκίας», TESEV, για να εκφραστούν οι απόψεις των κατοίκων της χώρας σχετικά με τις διεργασίες για την σύνταξη του νέου τουρκικού συντάγματος. Σύμφωνα λοιπόν με αυτή την έρευνα, που έχει γίνει σε 29 επαρχίες της Τουρκίας με επιλεγμένο δείγμα από 2.699 άτομα, στην πρώτη ερώτηση που ήταν ποια θα πρέπει να αναγνωρίζετε σαν η εθνική ταυτότητα στο νέο τουρκικό σύνταγμα, μόνο το 55,8% των ερωτηθέντων απάντησε πως η ταυτότητα αυτή θα πρέπει να είναι η τουρκική ταυτότητα. Το ποσοστό αυτό θέτει για άλλη μια φορά στο επίκεντρο το μεγάλο πρόβλημα ταυτότητας της σύγχρονης Τουρκιάς, το γνωστό ως «Kimlik Meselesi», που απασχολεί από την προηγούμενη δεκαετία σε μεγάλο βαθμό πολλούς επωνύμους Τούρκους και έχει προκαλέσει μια κρίση ταυτότητας σε πολλά επίπεδα.

Αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι ότι στην ίδια έρευνα το 35,1% δήλωσε πως στο νέο τουρκικό σύνταγμα θα πρέπει να αναγνωρίζονται εκτός από την τουρκική, η κουρδική, τσερκέζικη, αρμενική, ελληνική, γεωργιανή και όποια άλλη ταυτότητα μειονότητας ζει στην Τουρκία. Σίγουρα το σημαντικό αυτό ποσοστό δείχνει πως υπάρχει μια υποβόσκουσα διασπαστική τάση στην καθεστωτική άποψη που πρεσβεύει μόνο την ύπαρξη μια καθαρά τουρκικής μουσουλμανικής εθνικής ταυτότητας στην Τουρκία. Εκτός όμως από τις δυο αυτές απόψεις, υπήρξε και άλλο ένα ποσοστό του 9,1% που διατύπωσε την επιθυμία του να μην αναγνωρίζετε καμία εθνική ταυτότητα στο νέο τουρκικό σύνταγμα. Δηλαδή με λίγα λόγια στην σημερινή Τουρκία να μην…υπάρχει καμία εθνική ταυτότητα. Η άποψη αυτή κλονίζει ακόμα περισσότερο όλες τις καθεστωτικές απόψεις που είχαν επιβάλει από το 1924 και μετά στους κατοίκους της Μικράς Ασίας και της ανατολικής Θράκης μια τεχνητή ταυτότητα και μια τεχνητή εθνική συνείδηση με πρωτοβουλία του Μουσταφά Κεμάλ, του επονομαζόμενου Ατατούρκ.

Ένα άλλο σημείο από την έρευνα του TESEV, που τονίζει αυτή τη κρίση συνείδησης και ταυτότητας στην σημερινή Τουρκία, είναι και αυτό που αφορά την επίσημη μουσουλμανική θρησκεία. Στην ερώτηση για το ποια γνώμη έχουν οι πολίτες για την υποχρεωτική ισλαμική εκπαίδευση του σουνιτικού Ισλάμ, μόνο το 50,1% συμφωνησε και εδώ αναφύεται και το πρόβλημα των εκατομμυρίων Αλεβητών που αρνούνται την σουνιτική ισλαμική παιδεία.

Οι απαντήσεις αυτές σίγουρα θα πρέπει να προβληματίσουν το ισλαμικό καθεστώς του Ταΐπ Ερντογάν το οποίο τα τελευταία χρόνια επιδίωξε την άνοδο του θρησκευτικού φρονήματος με την κατακόρυφη αύξηση των κατηχητικών Λυκείων, τα γνωστά σαν «İmam Hatıp» ενώ δημιούργησε ένα τεράστιο δίκτυο σουνιτικής ισλαμικής προπαγάνδας μέσω ελεγχόμενων από ισλαμικά ιδρύματα ΜΜΕ.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

1 Response

  1. Ἐδῶ δέον ὅπως τονισθῆ ὅτι οἱ ἀλεβῖται δὲν εἶναι μουσουλμᾶνοι. Δὲν περιτέμνονται, δὲν εἰσέρχονται σὲ τζαμιά, αἱ γυναῖκες των δὲν καλύπτονται, δὲν ἔχουν ἰερὸν βιβλίον τὸ κοράνιον, καὶ ἄλλα πολά. Ἐπίσης, εἰς τὴν Μ. Ἀσίαν δὲν ὑπάρχουν μειονότητες πληθυσμῶν ἀλλὰ ἐθνότητες αἱ ὁποῖαι ὑπῆρχον ἐκεῖ ἀπὸ ἀμνημονεύτων ἐτῶν καὶ πολὺ πρὶν τῆς ὀθωμανικῆς τουρκικῆς εἰσόδου ἡ ὁποῖα ἤδη ἔχει ἐκλείψει πλήρως, μὲ ἀλλα λόγια τοῦρκοι δὲν ὑπάρχουν οὔτε ὡς δεῖγμα εἰς τὴν Μ. Ἀσίαν.!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *