ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ…ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ!!!

4.5/5 (8)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Την ύπαρξη του κόκκινου βιβλίου ξαναφέρνει στην επιφάνεια η τουρκική επιθεώρηση, Odatv, με την υπογράμμιση ότι το βίβλο αυτό προβλέπει τον ελληνοτουρκικό πόλεμο με κύριο αντικείμενο το Αιγαίο πέλαγος και την ελληνική φιλοδοξία την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το κόκκινο βιβλίο συνάχτηκε το 1976 επί ηγεσίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, υπουργού Εξωτερικών, Sabri Çağlayangil και γενικού γραμματεία του υπουργείου Εξωτερικών, Sukru Elektağ, όταν τότε είχε διαφανεί για πρώτη φορά η πρόθεση της Ελλάδας να εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο που τις έδινε το δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.

Πριν δυο χρόνια, όπως αναφέρει το τουρκικό δημοσίευμα, επί κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα συντάχτηκε προεδρικό διάταγμα για το θέμα αυτό αλλά δεν πήγε στην βουλή για ψήφιση και το θέμα έμεινε εκκρεμές.

Η ανάληψη της εξουσίας στην Τουρκία το 2002 από τον Ερντογάν, πάγωσε το ζήτημα το οποίο τώρα επανήρθε στην επικαιρότητα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαούσογλου, που ανέφερε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει με πολεμικό τίμημα την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων σε 12 μίλια.

Το ερώτημα που μπαίνει εδώ για άλλη μια φορά, είναι πως είναι δυνατό να συνομιλούμε με κάποιο υποτίθεται σύμμαχο όταν υπάρχει ανοιχτό πάντα το κόκκινο βιβλίο, δηλαδή η απειλή πολέμου.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *