«ΣΟΥΡΩΤΗΡΙ» ΕΚΑΝΑΝ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ ΟΙ ΡΩΣΟΙ

5/5 (1)

fft86_mf6005726Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Δυο φόρες και όχι μια, παραβίασαν οι Ρώσοι τον τουρκικό εναέριο χώρο, ενώ οι ανεπίσημες πληροφορίες από την «θορυβημένη» Άγκυρα κάνουν λόγο και για περισσότερες παραβιάσεις από την πλευρά των ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών.

Σύμφωνα με τα επίσημα ανακοινωθέντα από τουρκικής πλευράς, εκτός από την γνωστοποιηθείσα παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου που έγινε στις 3 Οκτωβρίου στην περιοχή του Hatay, στα τουρκοσυριακά σύνορα και στις 4 Οκτωβρίου, ήμερα Κυριακή, ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου SU-24 και MİG-29 παραβίασαν ξανά τον τουρκικό εναέριο χώρο στην ίδια «καυτή» περιοχή, στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας.

Όπως ανακοίνωσε το τουρκικό Γενικό Επιτελείο, η παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου έγινε σε βάθος 500 μέτρων. Το ενδιαφέρων στην ανακοίνωση αυτή είναι ότι παρομοιάζεται η κατάσταση που δημιουργήθηκε με τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη, με την κατάσταση που υπάρχει στο Αιγαίο και τις αεροπορικές εμπλοκές μεταξύ των τουρκικών και των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών. Η ανακοίνωση  τονίζει ξεκάθαρα πως  δεν ακολουθηθήκαν οι κανόνες εμπλοκής.

Η κατάσταση όπως παρουσιάζεται στην Άγκυρα δείχνει πως από την μια η Τουρκία δεν θέλει να δείξει πως αφήνει αναπάντητες αυτές τις παραβιάσεις, αλλά από την άλλη «τρέμει» μήπως προκαλέσει την ρωσική «Αρκούδα» σε μεγαλύτερη εμπλοκή σε μια περίοδο που η Τουρκία διανύει πολύ δύσκολες στιγμές με πολλά ανοιχτά μέτωπα και κυρίως με αυτό των Κούρδων που συνεχίζουν ακάθεκτοι τις επιθέσεις τους στο εσωτερικό. Παράλληλα υπάρχει σκεπτικισμός για την ανάμειξη του ΝΑΤΟ, καθώς στην πραγματικότητα οι Τούρκοι δεν πιστεύουν ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να διασφαλίσει την εδαφική ακεραιότητα τους ενώ δεν τους καλύπτει στον πόλεμο κατά των Κούρδων.

Σε ένα πρώτο σχόλιο του για την κατάσταση, ο συνταξιούχος Τούρκος πτέραρχος, Erdoğan Karakuş, σε δηλώσεις του που έκανε στην τουρκική εφημερίδα Hürriyet, δήλωσε χαρακτηριστικά πως πρόκειται για κλασική περίπτωση εμπλοκής μεταξύ των αεροσκαφών αλλά, όπως ανέφερε, θα πρέπει να προσέξουμε πολύ, γιατί δεν είναι εμπλοκή με αεροσκάφη της Συρίας αλλά με ρωσικά αεροσκάφη και αυτό είναι, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, πολύ σοβαρό!

Μάλιστα!

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

1 Response

  1. 6 Οκτ. 2015

    […] ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος http://www.nikosxeiladakis.gr […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *