Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΠΟΥ ΕΞΟΡΓΙΣΕ ΤΗΝ ΜΟΣΧΑ

5/5 (6)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Οι θριαμβολογίες του Ερντογάν ότι η Τουρκία ανακάλυψε στην υφαλοκρηπίδα της στην Μαύρη Θάλασσα ένα τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου, (;;;), είχε μια πολύ σημαντική παρενέργεια στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ρωσία.

Η παρενέργεια οφείλεται στους χάρτες της Μαύρης Θάλασσας που δημοσίευσαν τα τουρκικά ΜΜΕ, όπου παρουσιάζονται οι υφαλοκρηπίδες των χωρών που έχουν ακτές στην περιοχή. Ο τουρκικός χάρτης δεν αναγνωρίζει την ρωσική κυριαρχία στην χερσόνησο της Κριμαίας με συνέπεια να αποδίδεται στην Ουκρανία του Κιέβου το μεγαλύτερο μέρος της θαλάσσιας περιοχής, ενώ στην Ρωσία παραμένει ένα πολύ μικρό κομμάτι.

Αυτό έχει προκαλέσει την αντίδραση της Μόσχας που δεν έδωσε μεγάλη σημασία στην τουρκική ανακάλυψη, τονίζοντας πως το κοίτασμα που διαλαλεί ο Ερντογάν είναι πολύ μικρής αξίας και μάλιστα δεν είναι σίγουρο πως συμφέρει να προχωρήσει στην εκμετάλλευση του καθώς το κόστος των επιχειρήσεων θα είναι πολύ μεγάλο.

Μάλιστα υποστηρίχτηκε η άποψη ότι όλος ο θόρυβος γίνεται από τον Ερντογάν για να ξεπεράσει τα πολύ σοβαρά εσωτερικά οικονομικά του προβλήματα.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *