Ο «ΒΡΙΚΟΛΑΚΑΣ» ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΧΤΥΠΗΣΕ ΞΑΝΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ

5/5 (2)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Ο γνωστός μας μισέλληνας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, βγήκε μετά από καιρό ξανά στην επικαιρότητα να καυτηριάσει όσες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητούν λόγω Κορονοιού μια έκδοση κορονομολόγων σαν υστάτη οικονομική βοήθεια.

Όπως αναφέρεται, για άλλη μια φορά απορρίπτει την έκδοση ευρωπαϊκών «κορωνο-ομολόγων» ο Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου και πρώην υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ χαιρετίζει τις αποφάσεις σχετικά με την χαλάρωση των όρων για το χρέος.

Δηλαδή αρνείται την από κοινού ανάληψη του κόστους της πανδημίας συνολικά για την ευρωζώνη αλλά όταν η χώρα μεγαλώνει τα πλεονάσματά της από τις εξαγωγές της στις χώρες-θύματα του κορωνοϊού της ΕΕ είναι ευχαριστημένος.

Τα χρήματα των χωρών-μελών της ΕΕ να πηγαίνουν στην Γερμανία αλλά καμία αλληλεγγύη. Δικαιώνεται έτσι η Βρετανία που επέλεξε να φύγει από μια Ένωση που εξυπηρετεί μονάχα το συμφέρον του Βερολίνου.
Εκφράζει ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι το αποψινό Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα καταλήξει σε συμφωνία για τα μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας.
«Βλέπω το Συμβούλιο με βεβαιότητα», δηλώνει ο κ. Σόιμπλε στην εφημερίδα Die Welt (στο φύλλο της Τρίτης 7ης Απριλίου) και τονίζει ότι η πρόταση για κοινά ευρωπαϊκά ομόλογα αποτελεί ήδη ξεπερασμένη ιδέα.

«Έχουμε ήδη αφήσει πίσω μας αυτή την συζήτηση. Πρέπει τώρα να εργαστούμε με τα εργαλεία που διαθέτουμε και τα οποία λειτουργούν πολύ ταχύτερα, αντί να αντιπαρατιθέμεθα για νέα εργαλεία, για τα οποία θα έπρεπε να προσαρμόσουμε τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες, κάτι που δεν γίνεται γρήγορα», τονίζει ο Πρόεδρος της Bundestag και χαρακτηρηρίζει «απερισκεψία» την έκδοση ευρωομολόγων.

«Ακόμη και σε περιόδους κρίσης, πρέπει να αποφεύγουμε τα λάθη σε ό,τι αφορά την πολιτική ρυθμίσεων, να κάνουμε το σωστό. Η δράση και η ευθύνη πάνε μαζί. Αυτό είναι το συνετό και δεν πρέπει να το παρακάμψουμε σε αυτή την τρομακτική κρίση», συνεχίζει, για να τονίσει ότι η Ευρώπη «δεν πρέπει να παρασυρθεί σε μια διαμάχη του παρελθόντος».

Glückwunsch Wolfgang Schäuble Der Drache Europas

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *