ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΒΕΒΑΙΟ ΑΥΡΙΟ, (βίντεο)

5/5 (1)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Κυριακή 31 Μαρτίου και στην Τουρκία διεξάγονται πολύ κρίσιμες τοπικές εκλογές απόλυτα πολτοποιημένες. Ενώ ο Ερντογάν τα έχει παίξει όλα για όλα, φαίνεται πως σίγουρα χάνει την Σμύρνη και μάλλον την Άγκυρα ενώ παίζεται η Κωνσταντινούπολη όπου η αντιπολίτευση έχει κατεβάσει ένα νέο και δυναμικό υποψήφιο, τον Ekrem İmamoğlu.

Σύμφωνα με μια τελευταία, δημοσκόπηση που διενέργησε το Ίδρυμα Ερευνών «Polimetre», σε 51 επαρχίες της Τουρκίας στις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου το κυβερνών κόμμα, ΑΚΡ, θα επικρατήσει σε 33 επαρχίας εκλέγοντας 14 μεγάλους δήμους, το κόμμα της αντιπολίτευσης, CHP, σε 9 επαρχίες εκλέγοντας 10 μεγάλους δήμους, το φιλοκουρδικό, HDP, σε 8 επαρχίες εκλέγοντας τρεις μεγάλους δήμους, το εθνικιστικό MHP όπου κατεβαίνει μόνο του σε 1 επαρχία εκλέγοντας ένα μεγάλο δήμο, ενώ το κώμα της Μεράλ Ακσενέρ, το İYİ, σε καμία επαρχία. Για τις υπόλοιπες ακόμα δεν έχει κριθεί ποιος θα είναι ο νικητής.

Συγκεκριμένα το AKP κερδίζει επιπλέον τρεις επαρχίες : Artvin, Ardahan και Bilecik ενώ παράλληλα χάνει 2 επαρχίες : Giresun, Yalova.

Το CHP κερδίζει επιπλέον τις τρεις επαρχίες Artvin, Ardahan και Bilecik που χάνει το ΑΚΡ ενώ χάνει τις δυο Giresun, Yalova που κερδίζει το ΑΚΡ.

Το φιλοκουρδικό HDP κερδίζει επιπλέον το Kars, ενώ χάνει το Bitlis.

Το μεγάλο ερώτημα είναι για την επόμενη των εκλογών αυτών και αν θα υπάρξουν τάσεις αποσταθεροποίησης στην πιθανή περίπτωση που ο Ερντογάν χάσει σημαντικό έδαφος, σε συνδυασμό και με την χειροτέρευση της οικονομίας και κυρίως : ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς για πρώτη φορά η Ελλάδα και τα ελληνοτουρκικά έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία.

Ίδωμεν.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *