ΞΕΣΠΑΣΕ ΞΑΦΝΙΚΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ –ΙΡΑΝ

5/5 (6)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Η τελευταία μεγάλη αεροπορική επιχείρηση της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ για την απελευθέρωση Τούρκων ομήρων από τους Κούρδους και η οποία κατέληξε σε πλήρη αποτυχία καθώς οι όμηροι βρήκαν τραγικό θάνατο εκτός από δυο, έχει τις παρενέργειες της στο διπλωματικό πεδίο μεταξύ Τουρκίας και Ιράν.

Συγκεκριμένα όπως μετέδωσε πριν από λίγο το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu ajansı, κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ο πρέσβης του Ιράν στην Άγκυρα, Muhammed Ferazmend, για να του επιδοθεί έντονη διαμαρτυρία της Τουρκίας κατά του Ιράν.

Η τουρκική νότα στον Ιρανό πρέσβη γίνεται με αφορμή την συνέντευξη πού έδωσε στις 23/2 ο πρέσβης του Ιράν στην Βαγδάτη, Mescidi Rudaw. Ο Ιρανός πρέσβης στην Βαγδάτη κατηγόρησε με έντονο τρόπο την Τουρκία ότι εισέβαλε παράνομα στο έδαφος του Ιράκ καταλύοντας ουσιαστικά την κυριαρχία ενός ανεξαρτήτου και κυρίαρχου κράτους.

Η τουρκική απάντηση ήταν σκληρή, κατηγορώντας το Ιράν ότι συντάχτηκε με του τρομοκράτες του ΡΚΚ και ότι στηρίζει την τρομοκρατία ενάντια στην Τουρκία.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή διπλωματική κρίση μεταξύ των δυο χωρών έρχεται μετα από μια μεγάλη περίοδο ειδυλλίου στις σχέσεις τους.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *