ΜΙΑ… ΣΑΛΟΝΙΚΙΑ Η ΜΟΝΗ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ… ΣΑΡΩΣΕΙ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ!!!

4.64/5 (11)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Ένα πολύ ενδιαφέρων άρθρο των Financial Times έρχεται να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις πολλών Τούρκων αρθρογράφων, ότι ο μονός πολιτικός που μπορεί να αντιπαραταχτεί με τον Ταιγίπ Ερντογάν και μάλιστα να τον νικήσει, είναι η θεσσαλονικιότικης καταγωγής, Τουρκάλα βουλευτίνα, πρώην πρόεδρος της τουρκικής βουλής που μάχεται για την καταψήφιση της συνταγματικής μεταρρύθμισης του Τούρκου προέδρου, η Meral Akşener.

 

Ηλικίας 60 χρονών, γεννημένη στην Νίκαια της Βιθυνίας από οικογένεια που είχε έρθει στην Μικρά Ασία από την Θεσσαλονίκη, η Μεράλ Ακσενέρ έκανε το πολιτικό ντεμπούτο της σαν βουλευτίνα του κόμματος Ορθού Δρόμου το 1997 όταν διορίστηκε από την τότε πρωθυπουργό, Ταντσού Τσιλερ, υπουργός Εσωτερικών αντικαθιστώνται τον τότε υπουργό Μεχμέτ Αγάρ, που είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο Σουσουρλούκ.

Στιες τελευταίες εκλογές είχε εκλεγεί με την σημαία του εθνικιστικού κόμματος, MHP, αλλά συγκρούστηκε με τον αρχηγό του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, εξ’ αιτίας της θέσης που πήρε υπέρ του Ερντογάν και άρχισε μαζί με μια μεγάλη ομάδα αποσχισθέντων από τον εθνικιστικό κόμμα εκστρατεία υπέρ του όχι στο επικείμενο κρίσιμο δημοψήφισμα.

Η Μεραλ Ακσενέρ έχει πολύ μεγάλη δημοτικότητα, διακρίνεται από την έντονη μαχητικότατα της και όπως αναφέρουν οι πολιτικοί παρατηρητές, αποτελεί το μεγαλύτερο αντίπαλο του Ερντογάν στο επικείμενο δημοψήφισμα.

Με δεόμενο ότι ο αρχηγός της τουρκικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, έχει επανειλημμένα κριθεί ανεπαρκής εμπρός στην πληθωρικότητα του Ερντογάν, η Μεράλ Ακασενέρ φέρεται ικανή να συσπειρώσει μια μεγάλη μερίδα του πολιτικού κόσμου, όχι μόνο των κεμαλιστών και να αντιμετωπίσει με μεγάλη επιτυχία τον ίδιο τον Ερντογάν.

Το επικίνδυνο με αυτήν είναι ότι σιγοντάρει σε εθνικιστικές κορώνες έναντι των ισλαμιστών και πρόσφατα κατήγγειλε την τουρκική κυβέρνηση ότι δεν κάνει τίποτε για να ανακτήσει τα νησιά που έχουν… καταλάβει «παράνομα» οι Έλληνες, (yeniçeri).

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *