ΜΕ ΤΟΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ ΠΑΡΟΜΟΙΑΖΟΝΤΑΝ Ο ΦΕΤΟΥΛΑΧ ΓΚΙΟΥΛΕΝ

ΦΩΤΟΓράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Την πραγματικά εντυπωσιακή αποκάλυψη ότι στο ιστορικό τζαμί της Σμύρνης, Kestanepazar, ο γνωστός διεθνώς ισλαμιστής ηγέτης Φετουλάχ Γκιουλέν από την περίοδο της δεκαετίας του εξήντα παρομοιάζονταν με τον Ιησού Χριστού, προβάλλει σε δημοσίευμα της η τουρκική εφημερίδα, Yeni Şafak.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα τη τουρκικής εφημερίδας, το 1967 όταν ο Φετουλάχ Γκιουλέν ήρθε από την πόλη Kırklareli, (Σαράντα Εκκλησιές), της ανατολικής Θράκης όπου κήρυττε το Κοράνι στην Σμύρνη, διορίστηκε κήρυκας στο τζαμί του Kestanepazar. Εκεί συγκέντρωσε μια μεγάλη ομάδα οπαδών του που τους κήρυττε στο κάτω μέρος του τζαμιού όπου υπήρχε μια μεγάλη αίθουσα που αργότερα μετατράπηκε σε καταστήματα. Στα κηρύγματα του αυτά, όπως τονίζει η τουρκική εφημερίδα, άφηνε να εννοηθεί ότι είναι η επανεμφάνιση του Ιησού Χριστού σύμφωνα με το Κοράνι που αναφέρει ότι θα γίνει με παρόμοιο τρόπο που γνωρίζουμε από την χριστιανική Καινή Διαθήκη και αυτό είναι άλλη μια ένδειξη το πόσο επηρεάστηκε το Κοράνι από τον χριστιανισμό. Το εντυπωσιακό είναι πως οι οπαδοί του Γκιουλέν ενστερνίστηκαν αυτή την διδασκαλία για την… μεγάλη αγιότητα του Φετουλάχ Γκιουλέν παρόμοια με εκείνη του Χριστού, σύμφωνα πάντα με το Κοράνι που πρεσβεύει ότι ο Ιησούς Χριστός ήταν ένας Άγιος προφήτης και όχι ο Υιός του Θεού που έσωσε τον κόσμο από την αμαρτία του προπατορικού αμαρτήματος.

Μετά την αναχώρηση του Φετουλάχ Γκιουλέν στην Αμερική, το 1999, το μέρος εκείνο στο τζαμί του Kestanepazar θεωρήθηκε ευλογημένο από τον ισλαμιστή κήρυκα, έγινε τόπος προσκυνήματος και έρχονται χιλιάδες οπαδοί του Γκιουλέν από όλη την Τουρκία και όχι μόνο να προσκυνήσουν το τζαμί που πιστεύουν ότι έχει αγιάσει από την μετενσάρκωση του Ιησού Χριστού που ήταν ο Φετουλάν Γκιουλέν. Συνεπεία αυτής της κατάστασης ήταν να αναπτυχτεί στην γύρω περιοχή ένα εμπόριο αντικειμένων και φυλακτών που υποτίθεται ότι έχουν την ευλογία του Φετουλάχ Γκιουλέν και τα οποία πουλιούνται στους προσκυνητές. Έτσι αναπτύχτηκε στην γύρω απο το τζαμί περιοχή ένας θρησκευτικος τουρισμός.

Τον τελευταίο καιρό όμως με την διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Γκιουλέν και του Ερντογάν, γίνεται μια μεγάλη επιχείρηση απομυθοποίησης του Ισλαμιστή ηγέτη. Όπως ήταν επόμενο και το μέρος αυτό κατηγορήθηκε από την τουρκική εφημερίδα ούτε λίγο ούτε πολύ για εξαπάτηση του κόσμου, καθώς καμία ιερότητα δεν υπάρχει όπως υποστηρίζουν οι οπαδοί του Ερντογάν στον Γκιουλέν, που τον κατηγορούν για συνωμοσία ανατροπής του σημερινού τουρκικού καθεστώτος. Μάλιστα για να αποδείξει η εφημερίδα αυτή την απάτη αναφέρει και για ένα πρόσφατο γεγονός ενός πιστού που είχε έρθει από μακριά για  να ζητήσει να θεραπευτεί η ανάπηρη άρρωστη κόρη του στο ιερό αυτό προσκύνημα καθώς του είχαν πει πως αυτό το ευλογημένο μέρος έχει ιαματικές ιδιότητες, χωρίς όμως να τύχει κάποιας θεραπείας στην πάθηση της.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

 

Αξιολογήστε Το

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

1 Response

  1. Δέν είναι ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος «Μεσσίας» πού εμφανίζεται σέ τοπικό ή ευρύτερο χώρο. Κοινός τόπος των μεσσιών του είδους του, είναι η μίξι Χριστιανικών καί θρησκευτικών στοιχείων του επικρατούντος εις τόν τόπο διεξαγωγής της σχετικής προπαγάνδας θρησκεύματος. Σ’ αυτή τή μίξι τό ποσοστό των Χριστιανικών στοιχείων είναι συνήθως ανάλογο της επιδράσεως του Χριστιανισμού καί της κριτικής ικανότητος των υποψηφίων οπαδών-θυμάτων. Γενικότερα πάντως ισχύει ότι η μισή αλήθεια είναι επικινδυνότερη του ψεύδους. Δεύτερο στοιχείο αφορούν τούς «Μεσσίας» είναι η συνήθης παρασκηνιακή σχέσι τους μέ εβραιοκεντρικά κέντρα εξουσίας. Είναι λογικό όσοι αρνούνται τόν μόνο Μεσσία-Χριστό, όχι μόνο νά αναμένουν τόν «Μεσσία» τους αλλά καί νά τόν δημιουργούν βάσει των ιδεολογικών καί πολιτικών στόχων τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *