ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΕΡΝΓΟΓΑΝ;

06Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Λίγες μέρες έμειναν από τις πολύ κρίσιμες τουρκικές εκλογές, στις 7 Ιουνίου και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα πολύ μπερδεμένο τοπίο όπου δύσκολα μπορεί κανείς να βγάλει κάποια ασφαλή συμπεράσματα. Το γεγονός είναι ότι οι εκλογές αυτές θα είναι καθοριστικές για το μέλλον της Τουρκίας και σίγουρα θα επηρεάσουν αποφασιστικά τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και συνεπώς και στην Ελλάδα.

anket.20150507081856

Ένα βασικό χαρακτηριστικό είναι πως τα ποσοστά του κόμματος του Ερντογάν, του οποίου σήμερα ηγείται ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτολγου, είναι σημαντικά μειωμένα από προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις και κυμαίνονται από 40,7% μέχρι το ανώτερο 47,7% ενώ κάποιες δημοσκοπήσεις του δίνουν μέχρι και 37%.

Εκεί όμως που θα παιχτεί κυριολεκτικά η επιδιωκόμενη αυτοδυναμία των Ισλαμιστών, είναι τα ποσοστά που θα πάρει το φιλοκουρδικό κόμμα, HDP, τα οποία σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις κυμαίνονται από 8,8% μέχρι 11,4%. Το ζητούμενο είναι αν θα καταφέρει το HDP να ξεπεράσει το όριο του 10% για να μπει στην βουλή, οπότε και θα είναι αδύνατο στους ισλαμιστές να επιτύχουν την αυτοδυναμία.

Το ενδιαφέρον είναι ότι και σε αυτές τις εκλογές παρατηρείται γεωγραφική διαφοροποίηση του εκλογικού σώματος που δείχνει και τον βαθύ εσωτερικό διχασμό της Τουρκίας. Έτσι ενώ στην δυτική Τουρκία και στην ανατολική Θράκη το Λαϊκό κόμμα της αντιπολίτευσης έχει σαφή προβάδισμα, στην κεντρική Ανατολία και ανατολικότερα, οι ισλαμιστές εξακολουθούν να κυριαρχούν σχεδόν απόλυτα ενώ στις νοτιοανατολικές επαρχίες το φιλοκουρδικό κόμμα κερδίζει την πλειοψηφία.

Αυτή η χαρακτηριστική εικόνα για πολλούς μελετητές είναι καταλυτική για το μέλλον της Τουρκίας και προοιωνίζει διασπαστικές τάσεις που πολύ πιθανόν να ενταθούν αν οι εξελίξεις στο περίγυρο της, όπως ο εμφύλιος της Συρίας, ενισχύσουν αυτόν τον εσωτερικό διχασμό μεταξύ των Σουνιτών ισλαμιστών που θέλουν μια νεοοθωμανική Τουρκιά και των Αλεβητών και φιλοδυτικών αλλά και των κεμαλικών που επιδιώκουν μια καθαρά κοσμική Τουρκία.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

1 Response

  1. 14 Μαΐ. 2015

    […] ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος http://www.nikosxeiladakis.gr […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *