ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΕΛΦΙΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΕΝΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ

5/5 (3)

Holocaustselfi.1

Γράφει Συντακτική Ομάδα Χειλαδάκη

Η Γερμανία ως γνωστόν αποτελεί μια από τις σημαντικότερες χώρες που ταξιδεύουν τουρίστες οι οποίοι επιθυμούν να επισκεφτούν τις τοποθεσίες στις οποίες έγινε το ολοκαύτωμα.

Ένας Ισραηλινός καλλιτέχνης, βλέποντας πληθώρα από σελφις τουριστών οι οποίοι δεν δείχνουν κανένα σεβασμό στο Ολοκαύτωμα, αποφάσισε να συλλέξει αυτές τις φωτογραφίες ώστε να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα.

Holocaustselfi.2

Αν ήθελε κανείς να περιγράψει αυτήν τη σειρά φωτογραφιών με μια λέξη, θα ήταν η λέξη «αντιπαράθεση». Ο σκοπός για τον καλλιτέχνη είναι να κατευθύνει την προσοχή μας σε ένα δυστυχώς πλέον ευρέως διαδεδομένο φαινόμενο: την έλλειψη σεβασμού πολλών επισκεπτών προς τα ιστορικά μνημεία και σε σημαντικά ιστορικά αξιοθέατα.

Έτσι, ο καλλιτέχνης αυτός, ο Shahak Shapira, πρόσφατα δημιούργησε ένα καλλιτεχνικό πρότζεκτ με τίτλο «Yolocaust». Αυτό έγινε με την πρόθεση να ντροπιάσει όσους χωρίς κανένα σεβασμό φωτογραφίζονται μπροστά στο Ολοκαύτωμα, μερικές φορές και στο Βερολίνο. Τα μνημεία αυτά αποδίδουν φόρο τιμής σε χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι πέθαναν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ιδιαίτερα εκείνους οι οποίοι είχαν δολοφονηθεί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης σε όλη την Ευρώπη.

Στην ιστοσελίδα του, ο Ισραηλινός καλλιτέχνης αναφέρει πως, πολλοί χρήστες κοινωνικών δικτύων τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούν τα μνημεία του Ολοκαυτώματος ως φόντο σκηνικού για τις σελφι φωτογραφίες τους. Έτσι αποφάσισε να τις συλλέξει και να τις συνδυάσει με υλικό από τους Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο ίδιος δηλώνει σοκαρισμένος από τις φωτογραφίες των χρηστών, οι οποίες φτάνουν από γιόγκα ως και παραστάσεις ταχυδακτυλουργικών. Ελπίζει με την παρουσίαση όλων αυτών των ιστορικών γεγονότων να ευαισθητοποιήσει το κοινό ώστε να αντιμετωπίζουν τα μνημεία αυτά με τον τρόπο που τους αρμόζει. Όσο για το αν οι φωτογραφίες αυτών των χρηστών δηλώνουν πραγματικά ή όχι έλλειψη σεβασμού αυτό μπορεί ο καθένας μελετώντας να το κρίνει ξεχωριστά.

 

Holocaustselfi.3

 

Holocaustselfi.4

 

Holocaustselfi.5

 

Holocaustselfi.6

 

Holocaustselfi.7

 

Holocaustselfi.8

Holocaustselfi.9

 

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗ
www.nikosxeiladakis.gr

 

 

 

 

 

 

 

Αξιολογήστε Το

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *