Η ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΣΤΑ…ΚΑΓΚΕΛΑ!

5/5 (2)

Μόνο ανόητοι πρέπει να θεωρούνται όσοι κατηγορούν την Ρωσία για επέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας για την συμφωνία των Πρεσπών, όταν επί μήνες αλωνίζουν και την Ελλάδα και τα Σκόπια Αμερικανοί και Γερμανοί πιέζοντας αφόρητα για την επικύρωση της.

Τώρα που το ζήτημα έχει φτάσει στο τελικό του στάδιο, το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα κάνει η Μόσχα με δεδομένο ότι η συμφωνία αύτη έγινε για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Γερμανίας και των ΗΠΑ καθαρά εναντίον της Ρωσίας ;

Σε μια ακόμα ηχηρή παρέμβαση προχώρησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών, λέγοντα χαρακτηριστικά ότι αγνοήθηκε η βούληση των «Μακεδόνων ψηφοφόρων» και αναφέρθηκε σε σχέδιο των ΗΠΑ και της Δύσης για να ενισχύσουν την επιρροή τους στα Βαλκάνια, κάτι που λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για την περιοχή.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με τη νομιμότητα της διαδικασίας για την αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ.

Ειδικότερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην σερβική εφημερίδα Vecernje Novosti ενόψει της επίσκεψης του στο Βελιγράδι έσπευσε να υπενθυμίσει τις προηγούμενες παρεμβάσεις της Δύσης, τον βομβαρδισμό από το ΝΑΤΟ το 1999 και την υποστήριξη της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου, αλλά και το ότι το 2017 «σε αντίθεση με τη βούληση του λαού έσυραν το Μαυροβούνιο στο ΝΑΤΟ», προκαλώντας αποσταθεροποίηση της χώρας.

Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε ειδική αναφορά στην «Μακεδονία» λέγοντας ότι με στόχο την προώθηση της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ «τέθηκε σε εφαρμογή σχέδιο για συνταγματικές αλλαγές και αλλαγή της ονομασίας της χώρας αλλά και της βάσης της μακεδονικής εθνικής ταυτότητας».

Ο κ. Πούτιν πρόσθεσε ότι «αγνοήθηκε η βούληση των «Μακεδόνων» ψηφοφόρων, καθώς το δημοψήφισμα για την αλλαγή ονομασίας της χώρας απέτυχε, αλλά η έξωθεν πίεση συνεχίζεται..».
«Η χώρα μας αναγνωρίζοντας την περιπλοκότητα της ιστορίας της περιοχής των Βαλκανίων, τη θεωρούσε ανέκαθεν ένα πεδίο εποικοδομητικής συνεργασίας. Αυτός είναι και ο λόγος που αποτελεί προτεραιτότητά μας η ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας», επισημαίνει.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται δύο ημέρες μετά τη σκληρή αντίδραση της Ρωσίας, σχετικά με την υπερψήφιση των συνταγματικών αλλαγών της ΠΓΔΜ, με την οποία ξεκλειδώνει η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Τη Δευτέρα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σε ανακοινώσή του κατηγόρησε τις κυβερνήσεις ΠΓΔΜ και Ελλάδας ότι δεν λαμβάνουν υπόψη τη βούληση των λαών τους, επισημαίνοντας πως η Συμφωνία των Πρεσπών υπονομεύει τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Παράλληλα, ζήτησε να γίνει συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ειδικότερα, το ΥΠΕΞ της Ρωσίας επέκρινε την ελληνική κυβέρνηση ότι «αγνοεί την γνώμη του ελληνικού λαού και ότι δεν μιλάει καν για δημοψήφισμα στο θέμα αυτό», ενώ διεμήνυσε ότι «η σταθερή λύση του προβλήματος που σχετίζεται με την αλλαγή της ονομασίας θα πρέπει να βρεθεί χωρίς έξωθεν πιέσεις, χωρίς την επιβολή προθεσμιών και προϋποθέσεων, που να βασίζεται στην ευρεία κοινωνική υποστήριξη και αποκλειστικά στο πλαίσιο του δικαιϊκού πεδίου».

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *