ΔΗΜΟΣΙΕΟΥΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΙΧΜΑΛΩΤΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΩΝ

5/5 (6)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Σε προφανή κίνηση εντυπωσιασμού, στα πλαίσια της επετείου της προέλασης των Τούρκων τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο του 1922, μετά την μεγάλη προδοσία των συμμάχων της Ελλάδας και την αιματοβαμμένη υποχώρηση του ελληνικού στρατού, οι Τούρκοι δημοσιεύουν τρεις αποκλειστικές φωτογραφίες από τους αιχμαλώτους Έλληνες στρατηγούς, λίγους μήνες μετά την ολοκληρωτική υποχώρηση από τα άγια χώματα της Μικράς Ασίας.

Στην πρώτη φωτογραφία από το 1923, διακρίνεται δεύτερος από αριστερά ο στρατηγός Τρικούπης στο προαύλιο του αμερικανικού νοσοκομείου στην πόλη Talas της Καπαδοκίας, με την σύζυγο του Ελένη και τις δυο κόρες του Ειρήνη και Μαρία.

Στην δεύτερη φωτογραφία πάλι ο στρατηγός Τρικούπης, η σύζυγος του Ελένη, (δεξιά του ) και οι δυο κόρες του Ειρήνη και Μαρία, μαζί με Έλληνες αξιωματικούς στο ίδιο μέρος.

Στην Τρίτη φωτογραφία από αριστερά στα δεξιά ο στρατηγός Ντιρίας, ο στρατηγός Τρικούπης, ο Τούρκος διοικητής Adnan Bey, ο στρατηγός Ντιόντε και ο Τούρκος αξιωματικός Emin Bey.

Ο θλιβερός επίλογος στην μεγαλύτερη ίσως ελληνική τραγωδία της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, που σε μεγάλο μέρος οφείλεται στην προδοσία των Άγγλων, Γάλλων, Ιταλών,… «συμμάχων» μας και να μην ξεχνάμε και των Σοβιετικών φίλων του σφαγέα Κεμάλ Ατατούρκ.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *