ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΑ «ΧΑΣΤΟΥΚΙΑ» ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

σάρωση0001Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Οι τελευταίες δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζων Κέρυ, ότι οι ΗΠΑ είναι υποχρεωμένες πλέον να συνομιλήσουν με τον πρόεδρο της Συρίας Άσαντ και το καθεστώς του που μέχρι σήμερα το πολεμούσαν με λύσσα, έπεσαν σαν ηχηρά «χαστούκια» στην Άγκυρα που βλέπει ότι τα πράγματα αλλάζουν ριζικά στο καίριο θέμα της Συρίας. Αυτή η αλλαγή της στάσης των Αμερικανών «αδειάζει» κυριολεκτικά την νεοοθωμανική τουρκική πολιτική που έχει ναυαγήσει με τον πιο οικτρό τρόπο με σοβαρές συνέπειες για την ίδια την Τουρκία.

Η διαμορφούμενη καινούργια κατάσταση που αναβαθμίζει το καθεστώς Άσαντ σε συνδυασμό με την άμεση ανάμειξη και αυξανόμενη διείσδυση του Ιράν στα πράγματα του Ιράκ, με την όλο και πιο ανεξέλεγκτη δραστηριότητα των Τζιχαντιστών που έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο της Άγκυρας έχει κάνει τον Ερντογάν να βλέπει παντού εχθρούς.

Χαρακτηριστικό των διαθέσεων του Τούρκου προέδρου είναι ότι κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στις εγκαταστάσεις της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας Aselsan, όπου επιθεώρησε το νέα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου τουρκικής παράγωγης, δήλωσε πως η Τουρκία αντιμετωπίζει παντού εχθρούς και ότι πολλοί θέλουν να συντρίψουν την δύναμη της Τουρκίας, «Türkiye nin gücünü kırmak istiyorlar»! Μάλιστα δεν δίστασε να αναφερθεί στα γεγονότα του Γκεζί παρκ που είχαν κλονίσει την Τουρκία τον Μάιο του 2012, ότι ήταν ξένος δάχτυλος που θέλει την αποσταθεροποίηση της Τουρκίας. Εκτός όμως από το Γκεζί παρκ αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Βοσνίας η οποία όπως είναι γνωστό έχει σπαραχτεί από ένα αιματηρό εμφύλιο πόλεμο ισχυριζόμενος ότι το… ίδιο ήθελαν να κάνουν και στην Τουρκία ακόμα από την δεκαετία του 90.

Αλλά το πιο εντυπωσιακό στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, που σημειωτέον γίνονται μόλις τρεις μήνες από τις βουλευτικές εκλογές της Τουρκίας στις 6 Ιουνίου, ήταν ότι αναφέρθηκε στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο που οι Τούρκοι την χαρακτηρίζουν σαν «ειρηνική» επιχείρηση. Ο Ερντογάν ισχυρίστηκε πως αυτοί που είχαν… στηρίξει το 1974 την Τουρκία στην «ειρηνική» της επιχείρηση για την κατάληψη της βόρειας Κύπρου σήμερα είναι εναντίον της και κινούνται για να την διαλύσουν.

Πραγματικά εντυπωσιακές ομολογίες από τον σημερινό «σουλτάνο» της γειτονικής χώρας, που σίγουρα μας δίνουν πολλά χρήσιμα συμπεράσματα για το πώς διαμορφώνεται η πραγματικά πολύ εύφλεκτη κατάσταση στην σημερινή Τουρκία αλλά και ποιους κινδύνους εγκυμονεί.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *