ΑΘΛΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

5/5 (1)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Πραγματικά άθλια εικόνα παρουσιάζει, για όσους είχαν την δυσάρεστη έκπληξη να βρεθούν στα συγκεκριμένη τοποθεσία, η βυζαντινή ελληνορθόδοξη εκκλησιά του Αγίου Ιερομάρτυρος Κλήμεντος στην Άγκυρα. Το γεγονός αυτό της κακοποίησης βυζαντινής εκκλησιάς, ομολόγησε η ίδια η τουρκική εφημερίδα, Hürriyet, (άραγε τύψεις συνειδήσεως από τους Τούρκους ;), δημοσιεύοντας και μια πολύ χαρακτηριστική φωτογραφία από την κεντρική είσοδο της εκκλησίας αυτής πού βρίσκεται κάτω από τα θεμέλια κάποιων gecekondu, δηλαδή παράνομων και αυθαίρετων κατοικιών που στην Τουρκία ξεφυτρώνουν μέσα σε μια νύχτα.

Το σκάνδαλο αυτής της εκκλησίας και η πραγματικά άθλια εικόνα που δημοσιεύει η ίδια η τουρκική εφημερίδα, ήρθε στην δημοσιότητα από το ενδιαφέρων των τοπικών τουριστικών αρχών. Εξετάζοντας την περίπτωση αντιλήφτηκαν ότι αυτό το θέαμα σίγουρα έχει αρνητικές τουριστικές συνέπειες για το τουρκικό τουρισμό, που έχει επενδύσει πάρα πολλά στον θρησκευτική του διάσταση, εκμεταλλευόμενοι φυσικά τα ελληνορθόδοξα χριστιανικά μνημεία της Μικράς Ασίας.

Η εκκλησία αυτή του Αγίου Κλήμεντου, όπως αναφέρεται, ήταν έδρα μητρόπολης και βρίσκεται ανάμεσα στις οδούς Denizciler Caddesi και Anafartalar Caddesi. Θεωρείται πως ήταν ιερός τόπος προσκυνήματος για τους χριστιανούς της Μικράς Ασίας κατά την πρώτη περίοδο της επικράτησης του χριστιανισμού. Πέραν τούτου, έχει και ιστορική αλλά και πολιτιστική αξία καθώς το κτίσμα, ή μάλλον τα ερείπια που έχουν απομείνει, είναι πολλών αιώνων γι’ αυτό και το σημερινό θέαμα της καταστροφής της για να κτίσουν κάποια αυθαίρετα κτίσματα, μόνο αγανάκτηση προκαλεί!

Η ειρωνεία είναι ότι ο ναός αυτός, όπως αποκαλύπτεται, περιελήφθη στους… τουριστικούς οδηγούς του υπουργείου τουρισμού της Τουρκίας, γι’ αυτό και προκλήθηκε μεγάλο θέμα όταν οι υπεύθυνοι αντιλήφτηκαν ότι βρίσκεται σε αυτό το χάλι κάτω από τα θεμέλια των τουρκικών gecekondu.

Τα νέο αυτό κρούσμα κακοποίησης στην Τουρκία ιερών χριστιανικών ναών που έχουν και μεγάλη ιστορική αξία, έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων παρόμοιων κρουσμάτων που δείχνουν ότι η Τουρκία μας… ανταποδίδει «επάξια» την μεγάλη ισλαμολαγνεία που έχει ενσκήψει τα τελευταία χρόνια στην δική μας πλευρά.

Και εις ανώτερα!

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeildakis.gr

Αξιολογήστε Το

Facebooktwitterlinkedinmail
Loading...

Μπορεί να σας αρέσει...

2 Σχόλια

  1. 8 Ιαν. 2019

    […] του Αγίου Ιερομάρτυρος Κλήμεντος στην Άγκυρα. Από: nikosxeiladakis.gr – Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης  Το γεγονός αυτό της […]

  2. 14 Ιούν. 2019

    […] του Αγίου Ιερομάρτυρος Κλήμεντος στην Άγκυρα. Από: nikosxeiladakis.gr – Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης  Το γεγονός αυτό της […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *